Η συμφωνία TRANSPACIFIC PARTNERSHIP και το "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ"

Share μοιράστε

 

Εισαγωγή:

Δυστυχώς η επιχειρηματική δύναμη, με το χρήμα και το κεφάλαιο της, είναι πλέον τόσο ισοπεδωτική που μετά την έναρξη της παγκοσμιοποίησης δεν έχει πλέον ούτε σύνορα ούτε και περιορισμούς. Οι εμπορικές συμφωνίες, διακρατικές και πολυ-διακρατικές, αφού ετοιμαστούν με διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, επικυρώνονται με γρήγορες διαδικασίες από τα κοινοβούλια “για να αποκτήσουν και δημοκρατική κάλυψη”.

Δημιουργούνται έτσι υποχρεώσεις για τα συμβαλλόμενα κράτη, να τηρούν αυτές τις συμφωνίες ακόμα και όταν γίνονται νόμοι από τα κοινοβούλια τους που να αντιτίθενται σε όρους των συμφωνιών αυτών. Ως συνέπεια, τα κράτη, πολλές φορές αναγκάζονται να καταργήσουν δικούς τους νόμους ή να τους προσαρμόζουν ανάλογα με τις επιταγές των εμπορικών συμφωνιών.

Στο Economix, ο Michael Goodwin, αναλύει όπως λέει και ο ίδιος την οικονομία με εικόνες και απλά λόγια. Ένα από τα εικονογραφημένα του, αναφέρεται στην συμφωνία που βρίσκεται σε μυστική (τι άλλο;) διαπραγμάτευση και αφορά σχεδόν όλες τις χώρες που βρίσκονται γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό (εκτός της Κίνας και της Ρωσίας). Την συμφωνία TRANS-PACIFIC PARTNERSHIP (TPP).
Σε αυτό του το κόμικ προσεγγίζει έννοιες όπως “ελεύθερο εμπόριο”, “εμπορικές συμφωνίες” και “επενδυτικές συνεργασίες”. Αυτό που συμπεραίνει, και που είναι πέρα για πέρα αληθινό, είναι ότι, “οι εμπορικές συμφωνίες ωφελούν μόνο τους επιχειρηματίες, εις βάρος όλων των υπολοίπων”.

Μεταφράσαμε στα ελληνικά το κόμικ και σας το παρουσιάζουμε, είναι πολύ διαφωτιστικό πάνω στο τι γίνεται πίσω από την πλάτη μας.

Η συμφωνία TRANSPACIFIC PARTNERSHIP και το "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ"

Economix: ΠΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ (ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ), με λόγια και εικόνες

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από : Economix, “ECONOMIX: HOW OUR ECONOMY WORKS (AND DOESN'T WORK), IN WORDS AND PICTURES”)

TRANSPACIFIC PARTNERSHIP (TPP) and “FREE TRADE”
μια εικονογραφημένη ιστορία από τον Michael Goodwin, με τα σχέδια του Dan E. Burr

(κλικ στις εικόνες για εμφάνιση σε μεγαλύτερη ανάλυση)

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Τι είναι Economix;

Το Economix είναι μια εικονογραφημένη ιστορία του Michael Goodwin, με τα σχέδια του Dan E. Burr, που εξηγεί την οικονομία. Κατί περισσότερο από απλά μια έκδοση ενός εικονογραφημένου βιβλίου, το Economix δίνει όλη την ιστορία της οικονομίας, από την άνοδο του καπιταλισμού μέχρι και το κίνημα Occupy Wall Street. Το Economix δημοσιεύεται από τις εκδόσεις Abrams Comic Arts.

Θετικά σχόλια για το Economix:

Απλά δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο καταπληκτικό αυτό το βιβλίο είναι”. - James Kelly Floyd, Wired.com

Είναι απλά εκπληκτικό”. - David Bach , συγγραφέας του “Debt Free for Life and The Automatic Millionaire”

Ο Goodwin έχει κάνει το φαινομενικά αδύνατο -έχει κάνει την οικονομία κατανοητή και αστεία”. - Joel Bakan, συγγραφέας του “The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power”

Ένα καταπληκτικό μάθημα στην οικονομία του πραγματικού κόσμου! Απολαυστικά παρουσιάζονται ισχυρές, διορατικές και σημαντικές πληροφορίες. Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κατανοήσει κανείς ένα βαθύ και συχνά σκοτεινό αντικείμενο”. - John Perkins, συγγραφέας του μπεστ σέλερ του Hoodwinked και των New York Times, του “Confessions of an Economic Hit Man”

Το Economix είναι ένα ζωντανό, χαρούμενα δογματικό-και-κάνω-φασαρία βιβλίο, μέσα από τα ιστορικά και πνευματικά θεμέλια της σημερινής οικονομίας μας και των υφιστάμενων οικονομικών προβλημάτων μας. Ο Goodwin έχει μια ικανότητα να αποστάζει σύνθετες ιδέες και εκδηλώσεις με τρόπους που καλούν τον αναγνώστη να παρακολουθήσει τη μεγάλη εικόνα, χωρίς να χάσει κάποιο κομμάτι του τι πραγματικά συνέβη. Κάθε αναγνώστης αναρωτιέται πώς η οικονομία μας έφτασε εκεί που είναι σήμερα, θα βρείτε σε αυτό μια δροσιστική εικόνα”. - Timothy W. Guinnane, Philip Golden Bartlett Professor of Economic History, Yale University

Από το Blog του συγγραφέα

Ποιος διαπραγματεύεται τις εμπορικές μας συμφωνίες;

Η Washington Post έχει ένα θαυμάσιο διαδραστικό infographic που δείχνει ποιος βρίσκεται στις επιτροπές που συμβουλεύουν τη διοίκηση για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Και παρόλο που κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ως πολυλογά για αυτά που λέω για την επιρροή των επιχειρήσεων στις εμπορικές συμφωνίες, ακόμη και εγώ ήμουν λίγο έκπληκτος από το πόσο βαριά είναι η εταιρική επιρροή στις επιτροπές.

Αξίζει να δείτε το σύνολο του infographic, επειδή στην αρχή τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο άσχημα. Υπάρχουν πολλές βιομηχανίες και επαγγελματικές οργανώσεις εκεί, αλλά μια δίκαιη δόση από ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους ΜΚΟ και εκπροσώπους του εργατικού δυναμικού. Δεδομένου ότι όλες οι πολιτικές αποφάσεις μας κλίνουν έντονα προς τα συμφέροντα των εταιρειών, η συνολική κατανομή τους μοιάζει με ένα στιγμιότυπο της οικονομικής δύναμης της κοινωνία μας. Αυτό δεν είναι και καταπληκτικό συνάμα, αλλά θα ήταν περίεργο να περιμένουμε οι επιχειρήσεις να έχουν λιγότερη φωνή σε εμπορικές συμφωνίες από ότι έχουν ήδη οτιδήποτε αλλού.

Αλλά αυτά στην τρίτη σελίδα, όπου βλέπουμε ποιος πηγαίνει σε ποια επιτροπή; Αυτό είναι πραγματικά κομματάκι τρομακτικό:

Οι σύμβουλοι εργασίας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου περιορισμένοι σε μία επιτροπή (“Εμπορικές διαπραγματεύσεις και πολιτική, εργασία” / “Trade negotiations and policy, labor”), που αποτελείται εξ ολοκλήρου από συμβούλους εργασίας που μιλάμε στον εαυτό τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η επιτροπή βγάζει ψηφίσματα, και καμία αμφιβολία είναι τα ψηφίσματα αυτά απλά αγνοούνται.

Οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι έχουν σχεδόν γκετοποιηθεί σε μια επιτροπή (“Εμπόριο και περιβάλλον”). (Η εν λόγω επιτροπή έχει όντως και δύο εκπροσώπους από τις επαγγελματικές ενώσεις και έναν από τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας).

Εν τω μεταξύ, κάθε επιτροπή που ασχολείται με ιδιαιτερότητες είναι εξ ολοκλήρου ή σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους εκπροσώπους των ομάδων των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Στα αυτοκίνητα και τα κεφαλαιουχικά αγαθά; Στον αεροδιαστημικό εξοπλισμό; Στο ατσάλι; Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι από την εργασία; Στα πνευματικά δικαιώματα; Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο;

Στο κόμικ μου για την TPP http://economixcomix.com/home/tpp είπα ότι οι εμπορικές συμφωνίες είναι τα εργαλεία για τις επιχειρήσεις για να πάρουν αυτό που θέλουν χωρίς να περάσουν από την κανονική δημοκρατική διαδικασία. Και αυτό που είδα στο infographic δεν με έκανε να αλλάξω καθόλου γνώμη.

Short URL

Επιμέλεια και κατασκευή ''Η γη των πιγκουίνων''

http://creativecommons.org/images/deed/by.png

Copyleft
Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας διατίθεται με άδεια Creative Commons