Το Υπουργείο Παιδείας πάει για… ψώνια (κλειστού λογισμικού;)

Share μοιράστε

 

(Αναδημοσίευση από: osarena.net, "Το Υπουργείο Παιδείας πάει για… ψώνια (κλειστού λογισμικού;)",

3 Δεκεμβρίου, 2012 20:10)

Δημοσιεύτηκε από 

Ο Κώστας Μουσαφείρης από τον GreekLug, ενημέρωσε σήμερα τις λίστες και εμάς, σχετικά με μια είδηση η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική και πόσο μάλλον, σε εποχές όπως η παρούσα.

Το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμη φορά ετοιμάζεται να ενισχύσει την αγορά, πηγαίνοντας για ψώνια!

Το Υπουργείο Παιδείας, εξέδωσε μια ανακοίνωση για μια δαπάνη ύψους 2.604.470,00 ευρώ, μέσω κοινοτικών κονδυλίων η οποία αφορά, όπως λέει η ανακοίνωση του υπουργείου:

 

Φορητά εργαστήρια πληροφορικής σε όλα τα γυμνάσια της χώρας

Πιο συγκεκριμένα η λύτη ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

 

26.400 λάπτοπ με το απαραίτητο λογισμικό θα εγκατασταθούν σε 1760 σχολεία

Κινητά εργαστήρια πληροφορικής αποκτούν τα γυμνάσια της χώρας. Αυτό προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ για την αγορά και εγκατάσταση των εργαστηρίων αυτών σε 1760 σχολεία θα διατεθεί το ποσό ύψους 18.920.00 ευρώ, μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Παιδείας, τα εργαστήρια αυτά για όλη τη χώρα θα περιλαμβάνουν:

 • 26.400 Φορητούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Laptops) με το απαραίτητο λογισμικό.
 • 1.760 Ερμάρια για τη φύλαξη και φόρτιση των υπολογιστών με διάταξη πολλαπλών παροχών ρεύματος με προστασία από υπέρταση και διακόπτη.
 • 1.760 συστήματα παροχής σύνδεσης Wifi με το απαραίτητο λογισμικό του.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας:

 

Η χρήση των νέων τεχνολογιών βοηθά στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών, στην αλλαγή διδακτικής πρακτικής, της διαδικασίας μάθησης και της επικοινωνίας και εξασφαλίζει την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους του μαθητές πανελλαδικά. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν και μέσα από την παροχή της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής που στην παρούσα φάση δεν υφίσταται.

 


Το κάθε Κινητό Εργαστήριο Πληροφορικής θα περιλαμβάνει:

 1. 15 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές με το απαραίτητο λογισμικό,
 2. Ένα τραχήλατο ερμάριο για τη φύλαξη και φόρτιση των Η/Υ, με διάταξη πολλαπλών παροχών ρεύματος με προστασία από υπέρταση και διακόπτη
 3. Ένα Wifi Access Point με απαραίτητο λογισμικό.


-Λαμβάνοντας λοιπόν ως δεδομένα:

 1. Το παρελθόν με τα μαθητικά laptop και άλλους είδους εξοπλισμό η αγορά άχρηστου και μη αξιοποιήσιμου πάντα, κλειστού λογισμικού.
 2. Πως αυτά πάνε στον ευαίσθητο και ρημαγμένο από τους ίδιους τους πολιτικούς, τομέα της παιδείας και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για γυμνάσια.
 3. Ότι εδώ μιλάμε για προμήθεια και ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει με τέτοιες καταστάσεις. Αυτά άλλωστε πληρώνει ένας εξαθλιωμένος πλέον πληθυσμός.
 4. Πως οι ευαισθησίες των πολιτικών είναι ανύπαρκτο είδος και πως δεν έχουν την παραμικρή γνώση του τι αποφασίζουν (βολευτής Τρικάλων Ταμήλος, πρόσφατο παράδειγμα και απόδειξη, συν τους… αδιάβαστους υπουργούς, κλπ-κλπ-κλπ) και ακόμα χειρότερα πληρώνουν (ημέτερους, όπως όλοι ξέρουμε).
 5. Πως με κάθε βεβαιότητα αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν με λάθος τρόπο (ήδη η αγορά και μόνο laptops, αντί σταθερών είναι μεγάλο λάθος, κατά την γνώμη μου).
 6. Πως η είδηση θα αναπαραχθεί (ήδη έχει γίνει), από ανθρώπους και σελίδες που δεν έχουν γνώση και απλά παπαγαλίζουν και αναδημοσιεύουν μια ξύλινη ανακοίνωση ενός υπουργείου.

-Θα πρέπει να κινηθούμε δυναμικά. Να σιγουρευτούμε όλοι, πως τα χρήματα που θα δαπανηθούν, θα αξιοποιηθούν όπως πρέπει.

 • Να ενημερώσουμε με mail η με σχόλια τους διαχειριστές των διάφορων multi-news σελίδων που έχουν δημοσιεύσει την είδηση αυτή, όπως την έδωσε το υπουργείο.
 • Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν σίγουρα και οι καθηγητές, ενημερώνοντας τους συλλόγους τους.
 • Θα πρέπει να τους υποδειχθεί το Ανοιχτό Λογισμικό, μα και Open Hardware (αν υπάρχει κάτι τέτοιο για τις συγκεκριμένες ανάγκες).

Το μόνο βέβαιο είναι πως το Linux και οι εφαρμογές Ανοιχτού Κώδικα για εκπαίδευση και διδασκαλία καλύπτουν πλήρως και καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο λογισμικό αυτές τις ανάγκες.

Ελπίζω, σαν σύλλογοι και κοινότητες ανοιχτού λογισμικού να δράσουμε, στέλνοντας πιο επίσημες ενημερώσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Αν παρ’ ολ’ αυτά, κάτι τέτοιο δεν γίνει, θα πάρουμε ατομική πρωτοβουλία, να ενημερώσουμε σχετικά βουλευτές, ώστε να γίνουν επερωτήσεις στην βουλή.
Θα στείλουμε ερώτημα στο υπουργείο, ώστε να μας επεξηγήσουν λεπτομερώς το λογισμικό και τα υπόλοιπα που σκέφτονται να αγοράσουν.
Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε και φόρμα, δικτυακών υπογραφών που θα ζητουν την χρήση Ανοιχτού Λογισμικού και Linux.

Παρακαλώ, διαδώστε το παρόν και ενημερώστε όπως και όσους μπορείτε. Διαδώστε την είδηση ΣΩΣΤΑ και όχι όπως έχει ως τώρα γίνει, παπαγαλίζοντας ανακοινώσεις που ναι μεν, μοιάζουν σπουδαίες, μα αναμφίβολα θέλουν εμβάθυνση.
Τα γιατί και τα γράψαμε πιο πάνω, μα σίγουρα τα γνωρίζετε…

Διαβάστε Επίσης:

Και:

(προσθήκη από το άρθρο: "Regarding Greek Ministry of Education’s public advisory & Debating Microsoft comments [about a school laptops program]", 27 Δεκεμβρίου, 2012 01:18) 

 

 

Short URL

Επιμέλεια και κατασκευή ''Η γη των πιγκουίνων''

http://creativecommons.org/images/deed/by.png

Copyleft
Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας διατίθεται με άδεια Creative Commons