Ένα πλαίσιο για τη νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης

Share μοιράστε

http://gdurl.com/lH5q

Εισαγωγή

Είναι γνωστό εδώ και αιώνες, ότι το φυτό της κάνναβης είναι ένα “εργοστάσιο” παραγωγής χημικών ουσιών, φυτικών ινών και βρώσιμων σπόρων. Με τουλάχιστον δυο σοδειές μέσα σε έναν χρόνο (3 σοδειές στα εύκρατα κλίματα, χρειάζεται περίπου 4 μήνες για να αναπτυχθεί, από την σπορά ως στην συγκομιδή), είναι ένα φυτό για εκτεταμένη και εντατική καλλιέργεια που δεν επιβαρύνει το έδαφος (κάποιοι μάλιστα λένε ότι το ανανεώνει), δεν έχει φυσικούς εχθρούς και άρα δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα και ούτε και έχει και ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ποιότητα εδάφους και σε νερό.
Όλα αυτά ήταν γνωστά σχεδόν από πάντα, πολλοί δε υποστηρίζουν ότι ήταν το πρώτο φυτό που καλλιεργήθηκε συστηματικά από τον άνθρωπο και υπάρχουν αναφορές ότι έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι από το φυτό της κάνναβης, από τις μακριές και πολύ ανθεκτικές ίνες που υπάρχουν στον εξωτερικό φλοιό του φυτού, μπορούν να κατασκευαστούν ποιοτικά και ανθεκτικά υφάσματα και για πολλούς αιώνες στα πλοία, τα πανιά και τα σχοινιά ήταν από ίνες κάνναβης. Οι χρήσεις και τα προϊόντα που μπορούν να κατασκευαστούν από τα διάφορα μέρη του φυτού ανέρχονται κυριολεκτικά σε χιλιάδες. Από το λάδι από τους σπόρους της κάνναβης μπορεί ακόμα να παραχθεί καύσιμο και πλαστικό (μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το πετρέλαιο).

Διαβάζουμε από το άρθρο για την Κάνναβη στην Wikipedia:
Περιγραφή
Η κάνναβη είναι φυτό του γένους των κνιδωδών, περιλαμβάνει ένα μόνο είδος, την Κάνναβη την ήμερη (Cannabis sativa) και υπάρχει στη φύση σε περισσότερες από εκατό παραλλαγές (cannabis indica, cannabis ruderalis, κα.), που διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως ως προς την περιεκτικότητά τους σε ορισμένες δραστικές ουσίες.

Για ολόκληρες χιλιετηρίδες η κάνναβη έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου ως πηγή ενέργειας, διατροφής και ένδυσης και ως θεραπευτικό και ευφορικό μέσο. Αλλά εδώ και εξήντα χρόνια τέθηκε υπό καθεστώς διωγμού ως απειλή για την ύπαρξή του.

Η τύχη της κάνναβης κρίθηκε αποκλειστικά και μόνο από το συνδυασμό των πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών που συντελέστηκαν κατά τη δεκαετία του 1930.

Τα πολλά πλεονεκτήματα και οι εφαρμογές της κάνναβης, την καθιστούσαν υπολογίσιμο αν όχι μοναδικό ανταγωνιστή των προϊόντων πολλών βιομηχανικών κλάδων (πετρελαιοειδή, οινόπνευμα, καπνός, φάρμακα, παραγωγής χαρτιού), οι οποίοι και συνεργάστηκαν αρμονικά προκειμένου να πετύχουν την απαγόρευση της κάνναβης, στα κρίσιμα χρόνια 1930-37 που σφραγίστηκαν από 5 κυρίως γεγονότα.

Τα γεγονότα αυτά ήταν: Η δημιουργία του «Ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών» (1930). Η δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει μαζικά χημικά προϊόντα (1928-32). Η άρση της Ποτοαπαγόρευσης (1933). Η κατασκευή μηχανών υψηλής τεχνολογίας για την παραγωγή χαρτιού από τη δασική ξυλεία και η μονοπώληση αυτής της παραγωγής από το συγκρότημα Hearst (1930-36). Και η μαζική εισαγωγή στην αγορά των προϊόντων της πετροχημικής βιομηχανίας (1926-36) και του νάυλον (1936).

Κατά καιρούς έχουμε αναρτήσει εδώ πολλά άρθρα που καλύπτουν όλα αυτά τα επιμέρους θέματα σχετικά με τις ιδιότητες και της δυνατότητες της κάνναβης, καθώς και άρθρα που εξιστορούν το πώς καταντήσαμε να απαγορευτεί και να αποτυπωθεί στην συνείδηση των ανθρώπων ότι είναι κάτι το κακό και επικίνδυνο.

Εκεί όμως που είναι η αστείρευτη δυναμική για το φυτό της κάνναβης είναι οι χημικές ενώσεις που περιέχει. Αυτές χωρίζονται (μέχρι στιγμής) σε τρεις κατηγορίες, τα κανναβινοειδή, τα τερπένια και τα φλαβονοειδή. Από όλα αυτά η πιο γνωστή ένωση είναι η THC (Tetrahydrocannabinol / Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη) που είναι το χημικό συστατικό, το κανναβινοειδές εκείνο που έχει την ψυχοτρόπο επίδραση (είναι ένα από τα 483 χημικά που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στο φυτό της κάνναβης). Όμως η THC δεν είναι και η πιο σημαντική χημική ένωση της κάνναβης, απλά είναι η πιο γνωστή, υπάρχουν δεκάδες άλλες χημικές ενώσεις που κυριολεκτικά έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν χιλιάδες φάρμακα, αφού έχουν εξίσου και καλύτερες ιδιότητες από αυτά και χωρίς τις παρενέργειές τους. Και κάθε μέρα ανακαλύπτονται και νέα συστατικά μέσα στο φυτό της κάνναβης καθώς και νέες ιδιότητες των ήδη γνωστών συστατικών μέσα από δοκιμές και κλινικές μελέτες και έρευνες. Αν μάλιστα επιτρέπονταν, επιτέλους, στους χιλιάδες ερευνητές ανά το κόσμο να ερευνήσουν πιο εύκολα και χωρίς τους νομικίστικους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λανθασμένα εδώ και δεκαετίες, το φυτό της κάνναβης και τις ιδιότητες των χημικών συστατικών που περιέχει, τότε θα είχαμε κυριολεκτικά μια σωτήρια επανάσταση στα χέρια μας που θα μπορούσε να αλλάξει σχεδόν τα πάντα στις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών σε όλο τον κόσμο.

Ευτυχώς όμως κάποιες χώρες (όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ κα.) και κάποιοι ερευνητές σε αυτές τις χώρες επιμένουν και προσπαθούν. Δεκάδες ερευνητικές εργασίες δημοσιεύονται κάθε μήνα έχοντας ως βασικό τους αντικείμενο ενασχόλησης κάποιο κομμάτι από το φυτό-εργοστάσιο της κάνναβης. Σήμερα, στην ανοιχτή βάση δεδομένων για ιατρικά θέματα της Εθνικής Ιατρικής/Φαρμακευτικής Βιβλιοθήκης των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, αν βάλετε να κάνει αναζήτηση στις καταχωρημένες επιστημονικές εργασίες για τον όρο “cannabis (κάνναβη) θα σας επιστρέψει συνολικά 15.898 αποτελέσματα (4.857 αποτελέσματα με ημερομηνία δημοσίευσης μόνο μέσα στα τελευταία 5 χρόνια και 1.324 μέσα στο 2016) και συνεχώς αυξάνονται.

Επίσης, χώρες όπως ο Καναδάς έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, προγράμματα μέσα από τα Υπουργεία Υγείας τους, τόσο για την ελεγχόμενη παροχή προϊόντων ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς, όσο και για την ελεγχόμενης ποιότητας καλλιέργεια και παραγωγή ποικιλιών του φυτού της κάνναβης με διαφορετικές περιεκτικότητες σε χημικές ενώσεις. Πρόσφατα στον Καναδά, η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα (η λεγόμενη Task Force) εξέδωσε μια μελέτη-αναφορά 112 σελίδων για το πώς θα πρέπει να κινηθεί νομοθετικά η κυβέρνηση από εδώ και πέρα για την πλήρη ρύθμιση σχετικά με την κάνναβη. Αυτή η μελέτη που ασχολείται σχεδόν με κάθε πλευρά της χρησιμοποίησης της κάνναβης, είναι και το πρώτο πράγμα που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο. Επίσης επιλέξαμε και μερικά άλλα άρθρα από την επικαιρότητα και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κάνναβη που μας έκαναν εντύπωση ή που έχουν νέες πληροφορίες σχετικά με το θαυματουργό φυτό και σας τα παρουσιάζουμε μεταφρασμένα στα ελληνικά. Καλή ανάγνωση του πολυσέλιδου άρθρου μας.

[άρθρο 1/4]
Ένα πλαίσιο για τη νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης

http://gdurl.com/NVa0

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Government of Canada > Health, “Task Force on Cannabis Legalization and Regulation”, Report: A Framework for the Legalization and Regulation of Cannabis)

Εκεί, στον Καναδά, το θέμα της κάνναβης, το συζητάνε, το ερευνούν, το αναλύουν, το νομοθετούν και κυρίως νοιάζονται για τους ασθενείς και το πως μπορεί να βοηθήσει η ιατρική της χρήση. Εδώ στην Ελλάδα το θέμα της κάνναβης είναι “Μη, φτου, κακά”, ακόμα κι αν αναφέρεις απλά την λέξη, αμέσως σε χαρακτηρίζουν (το λιγότερο) ως περίεργο. Που να θελήσεις να ανοίξεις σοβαρή συζήτηση, θα σε πάρουν με τις (λεκτικές) πέτρες, όλοι αυτοί οι “μοντέρνοι” και “ανοιχτόμυαλοι” συμπατριώτες μας, οι δήθεν Ευρωπαίοι. Εκεί στον Καναδά έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την νομοθέτηση και εδώ και πολλά χρόνια γίνεται ιατρική χρήση της κάνναβης, εδώ στην Ελλάδα “ακόμα τρίβουν”....

Η Task Force για την νομιμοποίηση της κάνναβης και για την ρύθμισή της
Η Task Force (Ομάδα Κρούσης) έχει ολοκληρώσει την έκθεσή της σχετικά με το σχεδιασμό ενός νέου συστήματος για τη νομιμοποίηση, την αυστηρή ρύθμιση και την ελεγχόμενη πρόσβαση στην κάνναβη. Οι συμβουλές αυτές θα πρέπει να θεωρούνται από την κυβέρνηση του Καναδά ως μια νομοθεσία που αναπτύσσεται.

Τελευταία Νέα:
Έκθεση “A Framework for the Legalization and Regulation of Cannabis” (Ένα πλαίσιο για τη νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης)
Η τελική έκθεση της Task Force, 30 Νοεμβρίου 2016, για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την ρύθμισή της.
(PDF αρχείο, 1,95MB, 112 σελίδες στα αγγλικά)

Δελτίο τύπου σχετικά με την έκθεση της Task Force
Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Task Force μετά την δημοσίευση της τελικής έκθεσης της.

Σχετικά με τη διαβούλευση της Task Force:
Προς την νομιμοποίηση, τη ρύθμιση και την ελεγχομένη πρόσβαση στη κάνναβη
Διαβούλευση (έχει ολοκληρωθεί) που σχετίζεται με τη νομιμοποίηση, την αυστηρή ρύθμιση και την ελεγχόμενη πρόσβαση στην κάνναβη, στον Καναδά.

Έγγραφο συζήτησης σχετικά με τη νομιμοποίηση, τη ρύθμιση και την ελεγχόμενη πρόσβαση στην κάνναβη
Στόχοι του νέου συστήματος για την ελεγχόμενη πρόσβαση στην κάνναβη, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών θεμάτων και επιλογών για να καθοδηγήσουν τις διαβουλεύσεις της Task Force.

Τα βιογραφικά των μελών της Task Force
Γενικές πληροφορίες για τα μέλη της Task Force.

Για περισσότερες πληροφορίες
Τρέχουσα κατάσταση των νόμων για την κάνναβη στον Καναδά
Δήλωση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία

Παρουσίαση της μελέτης-αναφοράς:

Ένα πλαίσιο για τη νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης στον Καναδά

Η τελική έκθεση της TASK FORCE για την νομιμοποίηση και ρύθμιση της κάνναβης

Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά (Health Canada) είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παροχή βοήθειας στο λαό του Καναδά στο διατηρεί και να βελτιώνει την υγεία του. Έχουμε την ευθύνη της αξιολόγησης της ασφάλειας των φαρμάκων και πολλών καταναλωτικών προϊόντων, συμβάλλουμε στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και παρέχουμε πληροφορίες στους Καναδούς για να τους βοηθήσουμε να παίρνουν υγιεινές αποφάσεις. Παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε άτομα του έθνους (First Nation) και στις κοινότητες των Ινουίτ (Inuit). Συνεργαζόμαστε με τις επαρχίες για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγείας μας εξυπηρετεί τις ανάγκες των Καναδών.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε: Health Canada
Address Locator 0900C2
Ottawa, ON K1A 0K9
Τηλ: 613-957-2991
Χωρίς χρέωση: 1-866-225-0709
Fax: 613-941-5366
TTY: 1-800-465-7735
E-mail: publications@hc-sc.gc.ca

Αυτή η δημοσίευση διατίθεται σε εναλλακτικές μορφές αρχείων κατόπιν αιτήματος.

©Της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας στο Right for Canada, όπως εκπροσωπείται από τον Υπουργό Υγείας, 2016
Ημερομηνία δημοσίευσης: Δεκέμβριος 2016
Αυτή η έκδοση μπορεί να αναπαραχθεί για προσωπική ή εσωτερική χρήση μόνο, χωρίς άδεια υπό τον όρο ότι παρέχεται η πλήρης αναγνώριση της πηγής.

PRINT Cat.: H14-220/2016E ISBN: 978-0-660-07006-3
PDF Cat.: H14-220/2016E-PDF ISBN: 978-0-660-07005-6
Pub.: 160248

Ένα πλαίσιο για τη νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης στον Καναδά

Η τελική έκθεση της Task Force για την νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης
30 Νοεμβρίου 2016

Ο αξιότιμος Jody Wilson-Raybould
Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας του Καναδά

Ο αξιότιμος Jane Philpott
Υπουργός Υγείας

Ο αξιότιμος Ralph Goodale
Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης

Κύριοι Υπουργοί,

Επισυνάπτεται η τελική έκθεση της Task Force για την νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης.

Η έκθεση αυτή είναι το προϊόν των διαβουλεύσεων μας με τους Καναδούς, τις επαρχιακές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, Τις κυβερνήσεις των αυτοχθόνων και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, την νεολαία, τους ασθενείς και τους εμπειρογνώμονες στους σχετικούς τομείς.

Ήταν ένα προνόμιο να διαβουλευθούμε με τόσους πολλούς ανθρώπους κατά τους τελευταίους πέντε μήνες και είμαστε βαθιά ευγνώμονες σε όλους εκείνους οι οποίοι παρείχαν τις πληροφορίες, το χρόνο και την ενέργειά τους σε εμάς.

Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα είναι χρήσιμη για σας και τους συναδέλφους σας στο Υπουργικό Συμβούλιο καθώς κινείστε προς τα εμπρός με τη νομιμοποίηση και τη ρύθμιση της κάνναβης.

Οι υπογράφοντες:
Α. Anne McLellan (πρόεδρος)
Mark Α. Ware (αντιπρόεδρος)
Susan Boyd (Μέλος)
George Chow (Μέλος)
Marlene Jesso (Μέλος)
Perry Kendall (Μέλος)
Raf Souccar (Μέλος)
Barbara von Tigerstrom (Μέλος)
Catherine Zahn (Μέλος)

Πίνακας περιεχομένων

Πρόλογος
Σύνοψη

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή

 • Η αποστολή μας
 • Το καναδικό περιβάλλον
 • Μια παγκόσμια προοπτική
 • Τοποθέτηση του πλαισίου
 • Στόχοι της δημόσιας πολιτικής
 • Διαδικασία ενασχόλησης
 • Κατευθυντήριες αρχές

Κεφάλαιο 2: Ελαχιστοποίηση των Κινδύνων της Χρήσης

 • Εισαγωγή: μια προσέγγιση για τη δημόσια υγεία
 • Ελάχιστο όριο ηλικίας
 • Περιορισμοί στην προώθηση, στην διαφήμιση και το μάρκετινγκ
 • Προϊόντα με βάση την βρώσιμη κάνναβη και άλλα προϊόντα
 • Η δραστικότητα της THC
 • Φόροι και τιμές
 • Η δημόσια εκπαίδευση
 • Πρόληψη και θεραπεία
 • Ασφάλεια στο χώρο εργασίας

Κεφάλαιο 3: Η δημιουργία μιας ασφαλούς και υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας

 • Εισαγωγή
 • Παραγωγή
 • Διανομή
 • Λιανεμπόριο
 • Προσωπική καλλιέργεια

Κεφάλαιο 4: Η επιβολή της δημόσιας ασφάλειας και προστασίας

 • Εισαγωγή
 • Παράνομες δραστηριότητες
 • Προσωπική κατοχή
 • Τόπος χρήσης
 • Μειωμένη ικανότητα οδήγησης

Κεφάλαιο 5: Ιατρική Πρόσβαση

 • Εισαγωγή
 • Ένα σύστημα ή δύο;
 • Πρόσβαση
 • Η οικονομική προσιτότητα
 • Προϊόντα
 • Δημόσια ασφάλεια
 • Αποδεικτικά στοιχεία και έρευνα

Κεφάλαιο 6: Εφαρμογή

 • Δυναμικότητα
 • Επίβλεψη
 • Συντονισμός
 • Επικοινωνία

Παράρτημα 1: Βιογραφίες των μελών της Task Force για την νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης
Παράρτημα 2: Όροι αναφοράς
Παράρτημα 3: Ευχαριστίες
Παράρτημα 4: Μελέτη συζήτησης με θέμα “Προχωρώντας προς την νομιμοποίηση, την ρύθμιση και τον έλεγχο της πρόσβασης, της κάνναβης
Παράρτημα 5: Σύνοψη: Ανάλυση των στοιχείων που υποβλήθηκαν κατά την δημόσια διαβούλευση στην Task Force για την νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης

Πρόλογος

Όταν η Task Force συγκροτήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο το 2016, ο καθένας μας έφερε μαζί του μια σειρά από επιμέρους προοπτικές σχετικά με την κάνναβη. Κατά τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν, φτάσαμε στο σημείο να εκτιμήσουμε τη συλλογική σημασία των ποικίλων απόψεων μας και να αναγνωρίσουμε τον πιθανό αντίκτυπο της δουλειάς μας. Η έκθεση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας πραγματικά εθνικής συνεργασίας και είμαστε περήφανοι που έχουμε εμπλακεί σε αυτήν.

Έχουμε ανακαλύψει ότι η ρύθμιση της κάνναβης θα αγγίξει κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των συζητήσεών μας ήταν η διαφορετικότητα των απόψεων, των συναισθημάτων και της τεχνογνωσίας που εκφράστηκαν από εκείνους που βγήκαν μπροστά και μας μίλησαν. Άνθρωποι και οργανώσεις μας έδωσαν απλόχερα τόσο από το χρόνο τους όσο και από τις διαφορετικές τους απόψεις. Ερευνήσαμε το θέμα σε απομακρυσμένες γωνιές του Καναδά, καθώς και εκτός των συνόρων μας. Ακούσαμε τους γονείς, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες, τους πολιτικούς, την αστυνομία και τα ΜΜΕ. Η εστίασή μας κυμαίνονταν από τις υποχρεώσεις μας σχετικά με τις παγκόσμιες συνθήκες που έχουμε συνάψει έως τις κατοικίες και τις κοινότητες στις οποίες ζούμε. Ακούσαμε την αγωνία που εκφράστηκε για θέματα όπως η οδήγηση υπό επήρεια, η πρόσβαση των νέων και το να “σταλεί το λάθος μήνυμα”, αλλά ακούσαμε επίσης και την επιθυμία να ξεφύγουμε από μια κουλτούρα τεχνητού φόβου γύρω από την κάνναβη και να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη των πιο θετικών ιατρικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών της. Εν τω μεταξύ, κατά την διεξαγωγή της εργασίας μας σύμφωνα με την εντολή που μας δόθηκε, τα ειδικά καταστήματα παροχής κάνναβης (dispensaries) συνέχισαν να προκαλούν αμφισβητήσεις στις κοινότητες και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, προέκυψαν νέα ερευνητικά ευρήματα, νέες κανονιστικές ρυθμίσεις εμφανίστηκαν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έριξαν περισσότερο φως πάνω σε θέματα ποιότητας και στα υπάρχοντα ρυθμιστικά κενά.

Λόγω αυτής της πολυπλοκότητας και της ποικιλομορφίας των εισροών από πληροφορίες, καθώς και τις προκλήσεις που συνδέονται με το σχεδιασμό ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρξει πολλή συζήτηση γύρω από τις πιθανές συνέπειες των συστάσεων μας. Ωστόσο, όπως ξύνουμε τον πάγο από τα τζάμια του αυτοκινήτου μας ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό για να έχουμε ορατότητα, έτσι τώρα πιστεύουμε ότι μπορούμε να δούμε αρκετά καθαρά για να προχωρήσουμε μπροστά.

Το σημερινό κατεστημένο της απαγόρευσης της κάνναβης υπάρχει εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Δεν μπορούμε, και δεν πρέπει, να περιμένουμε να ανατραπεί όλο αυτό μέσα με μια μόνο μέρα.

Ενώ θα κινούμαστε μακριά από την απαγόρευση της κάνναβης, αυτό θα είναι μια μακρά πορεία, δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι θα κατέχουμε την κάθε δυνατή απόχρωση μιας μελλοντικής πολιτικής, στο κάτω-κάτω της γραφής, η κοινωνία μας εξακολουθεί να εργάζεται πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση του αλκοόλ και του καπνού. Γνωρίζουμε τις ελλείψεις στη σημερινή βάση γνώσεων που είναι διαθέσιμη γύρω από την κάνναβη και τις επιπτώσεις της κάνναβης στην υγεία του ανθρώπου και την ανάπτυξη της. Ως αποτέλεσμα, οι συστάσεις που περιέχονται στην παρούσα έκθεση περιλαμβάνουν εκκλήσεις για συνεχή έρευνα και παρακολούθηση, καθώς και για την ευελιξία στο να προσαρμοζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις τρέχουσες και τις αναδυόμενες ανάγκες πολιτικής που θα προκύψουν από τα νέα δεδομένα.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια σύνθεση των καναδικών αξιών μας και συνδυάζεται μέσα στην σημερινή εποχή μέσα στην οποία ζούμε, μαζί με εμπειρίες και ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από το φυτό και προϊόντα της κάνναβης που έχουν αγγίξει πολλές ζωές και με πολλούς τρόπους και τις μοιράστηκαν μαζί μας πολλοί συμπολίτες μας. Για χιλιετίες, οι άνθρωποι έχουν βρει τρόπους για να αλληλεπιδρούν με την κάνναβη για μια σειρά από ιατρικούς, βιομηχανικούς, πνευματικούς και κοινωνικούς λόγους και η σύγχρονη επιστήμη μόλις τώρα αρχίζει να αποκρυπτογραφεί τις περιπλοκές δυνατότητες και ιδιότητες της φαρμακολογίας των κανναβινοειδών. Διαμορφώνουμε σήμερα μια νέα φάση στη σχέση μας με αυτήν και, καθώς το πράττουμε αυτό, αναγνωρίζουμε όχι μόνο το ποια είναι η διαχείριση μας ως προς αυτό το μοναδικό φυτό αλλά και ποια θα είναι ως προς το εύθραυστο περιβάλλον μας, τις κοινωνικές και εταιρικές ευθύνες μας , την υγεία και την ανθρωπιά μας. Αυτή η έκθεση είναι μια αρχή, όλοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε στην εφαρμογή αυτής της νέας, μετασχηματιστικής δημόσιας πολιτικής.

Κλείνοντας, αναγνωρίζουμε και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στο έργο μας, ιδιαίτερα τους συναδέλφους μας από την Task Force, την Γραμματεία και τον Eric Costen, ο οποίος παρείχε τις εξαιρετικές ηγετικές του ικανότητες. Αποδίδουμε επίσημα τα εύσχημα στον Πρωθυπουργό Justin Trudeau για το όραμά του στην έναρξη αυτής της διαδικασίας και για την διορατικότητά του μέσα σε αυτήν. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας που μας εμπιστεύτηκαν για να προετοιμάσουμε και να παραδώσουμε τούτη εδώ την έκθεση. Εκ μέρους όλων των Καναδών, μεταβιβάζουμε τώρα την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση μας για να ενεργοποιήσει και να θεσπίσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να γίνει η νομιμοποίηση και η ρύθμιση της κάνναβης μια πραγματικότητα.

Υπογράφουν οι:
Anne McLellan
Πρόεδρος

Mark A. Ware
Αντιπρόεδρος

Οτάβα, Νοέμβριος 2016

Σύνοψη

Εισαγωγή: Η Εντολή, Το Πλαίσιο και η Διαδικασία Διαβούλευσης
Στις 30 Ιουνίου του 2016, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας του Καναδά, ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ετοιμότητας και Έκτακτης Ανάγκης, καθώς και ο Υπουργός Υγείας, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας επιτροπής αποτελούμενης από εννέα μέλη (η λεγόμενη “Task Force”) για να ασχοληθεί με την διερεύνηση για την νομιμοποίηση και την ρύθμιση της κάνναβης. Η αποστολή μας ήταν να ερευνήσουμε και να παρέχουμε συμβουλές σχετικά με το σχεδιασμό ενός νέου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τη νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης “να νομιμοποιήσει, να ρυθμίσει και να ελέγξει την πρόσβαση”.

Για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, ήρθαμε σε διαβούλευση με τις επαρχιακές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, με εμπειρογνώμονες, με ασθενείς, με νομικούς, με κυβερνήσεις αυτοχθόνων και με αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, με εργοδότες και με τη βιομηχανία. Έχουμε ακούσει και έχουμε λάβει μηνύματα από πολλούς άλλους Καναδούς, καθώς και από πολλούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση που έφτασε τις σχεδόν 30.000 υποβολές σε σχόλια και απόψεις από ιδιώτες και οργανισμούς. Η Task Force εξέτασε και το διεθνές περιβάλλον (πχ., το Κολοράντο, την Πολιτεία της Ουάσιγκτον, την Ουρουγουάη) για να μάθει από τις περιοχές του κόσμου που έχουν νομιμοποιήσει με κάποιο τρόπο την χρήση της κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς και αντλήσαμε διδάγματα από τον τρόπο που οι κυβερνήσεις του Καναδά έχουν ρυθμίσει μέχρι τώρα τον καπνό και το αλκοόλ και την χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Ένα έγγραφο συζήτησης (Discussion Paper) που ετοίμασε η κυβέρνηση, με τον τίτλο “Προς την νομιμοποίηση, την ρύθμιση και τον έλεγχο στην πρόσβαση γι την κάνναβη” (“Toward the Legalization, Regulation and Restriction of Access to Marijuana”, PDF αρχείο 27 σελίδες στα αγγλικά) έδωσε ενημερωτικά στοιχεία στο έργο της Task Force και βοήθησε να εστιάσουμε στις πληροφορίες που μας ήρθαν από πολλούς ανθρώπους τους οποίους και ακούσαμε. Το έγγραφο συζήτησης εντοπίζει εννέα στόχους της δημόσιας πολιτικής. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η διατήρηση της κάνναβης μακριά από τα χέρια των παιδιών και της νεολαίας και τη κατάργηση των κερδών που πέφτουν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος. Η Task Force έθεσε τις κατευθυντήριες αρχές όσον αφορά το θεμέλιο για τις παρεχόμενες συμβουλές της προς τους Υπουργούς, οι οποίες είναι: η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, η συμπόνια, η δικαιοσύνη, η συνεργασία, η δέσμευση για μια ενημερωμένη με πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία πολιτική και η ευελιξία.

Κατά την εξέταση και την επεξεργασία των άλλων δικαιοδοσιών και των απόψεων των εμπειρογνωμόνων, των ενδιαφερόμενων μερών και του κοινού, επιδιώξαμε να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ της εφαρμογής κατάλληλων περιορισμών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες που σχετίζονται με τη χρήση της κάνναβης, καθώς και να παρέχουμε πρόσβαση στους ενήλικες μέσα από μια ρυθμιζόμενη παροχή κάνναβης, μειώνοντας παράλληλα το πεδίο και την κλίμακα της παράνομης αγοράς της και των κοινωνικών βλαβών που αυτή επιφέρει. Οι συστάσεις μας αντανακλούν μια προσέγγιση για την δημόσια υγεία για τη μείωση της βλάβης και για την προαγωγή της υγείας.

Ακολουθήσαμε επίσης, μια προληπτική προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση των ακούσιων συνεπειών, δεδομένου ότι τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία είναι συχνά ελλιπή ή ασαφή.

Ελαχιστοποιώντας τις όποιες Βλάβες από την Χρήση
Λαμβάνοντας μια προσέγγιση ως προς την δημόσια υγεία για τη ρύθμιση της κάνναβης, η Task Force προτείνει μέτρα που θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν την υγεία των Καναδών με την ελαχιστοποίηση των επιβλαβών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση της κάνναβης.

Η προσέγγιση αυτή θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση της κάνναβης, περιλαμβάνουν τους κινδύνους που βλάπτουν την ανάπτυξη της νεολαίας, τους κινδύνους που συνδέονται με τις καταναλωτικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της συχνής χρήσης και της συν-χρήσης της κάνναβης με το αλκοόλ και τον καπνό, τους κινδύνους για τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις με την παράνομη αγορά. Εκτός από την εξέταση των επιστημονικών στοιχείων και των εισροών πληροφόρησης από τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Task Force εξέτασε και το πώς άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης. Εξετάσαμε μια σειρά προστατευτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και ενός ελάχιστου ορίου ηλικίας χρήσης, περιορισμών στην προώθηση και την διαφήμιση και απαιτήσεις στην συσκευασία και στην επισήμανση στα προϊόντα κάνναβης.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, η Task Force συνιστά προς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση:

 • Να ορίσει ένα εθνικό κατώτατο όριο ηλικίας αγοράς στα 18 έτη, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των επαρχιών και των περιφερειών να εναρμονιστούν με την ελάχιστη ηλικία που αυτές επιτρέπουν για την αγορά αλκοόλ
 • Να εφαρμόσει ολοκληρωμένους περιορισμούς στη διαφήμιση και την προώθηση της κάνναβης και των σχετικών εμπορευμάτων, με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων και της χορηγίας, της προώθησης και του branding, παρόμοια με τους περιορισμούς που υπάρχουν σχετικά με την προώθηση των προϊόντων καπνού
 • Να επιτρέψει την ελεγχόμενη προσφορά σε περιοχές προσβάσιμες από τους ενήλικες, παρόμοια με τους περιορισμούς που υπάρχουν σύμφωνα με το νόμο για το κάπνισμα
 • Να απαιτήσει την απλή συσκευασία για τα προϊόντα κάνναβης που να φέρουν τις ακόλουθες πληροφορίες πάνω στα πακέτα: το όνομα της εταιρείας, το όνομα του στελέχους, την τιμή, τις ποσότητες της περιεχόμενης δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και κανναβιδιόλης (CBD), τις προειδοποιήσεις και τις άλλες απαιτήσεις επισήμανσης
 • Να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε ψευδείς ή παραπλανητικές μεθόδους προώθησης, καθώς και στην προώθηση που ενθαρρύνει την υπερβολική κατανάλωση, όπου η όποια προώθηση επιτρέπεται
 • Να απαιτήσει ότι όποιοι θεραπευτικοί ισχυρισμοί διατυπώνονται στη διαφήμιση να είναι σύμφωνοι με την ισχύουσα νομοθεσία
 • Να διαθέσει τους πόρους εκείνους που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό και την αστυνόμευση των παραβιάσεων στην διαφήμιση και στο μάρκετινγκ, μεταξύ άλλων και μέσω των παραδοσιακών μέσων και των κοινωνικών μέσων
 • Να απαγορεύσει κάθε προϊόν που θεωρείται ότι είναι “ελκυστικό για τα παιδιά”, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που μοιάζουν ή μιμούνται γνωστά είδη διατροφής, που είναι συσκευασμένα για να μοιάζουν με καραμέλες ή είναι συσκευασμένα σε φωτεινά χρώματα ή με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων ή με άλλες εικόνες ή σχέδια που απευθύνονται σε παιδιά
 • Να απαιτήσει την χρήση αδιαφανών, επανασφραγιζόμενων συσκευασιών που να είναι ασφαλείς για τα παιδιά ή μη-προσβάσιμες για παιδιά, για να περιοριστεί η πρόσβαση των παιδιών σε κάθε προϊόν κάνναβης
 • Επιπλέον, για τα φαγώσιμα:
  • Να εφαρμόσει συσκευασία με τυποποιημένες, μονές μερίδες, με το παγκόσμιο σύμβολο της THC
  • Να ορίσει ένα μέγιστο ποσό περιεκτικότητας σε THC ανά μερίδα και ανά προϊόν
  • Να απαγορεύσει τα μικτά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα αλκοολούχα ποτά με εκχύλισμα κάνναβης ή τα προϊόντα κάνναβης με καπνό, νικοτίνη ή καφεΐνη
 • Να απαιτήσει την κατάλληλη σήμανση επί των προϊόντων κάνναβης, που να συμπεριλαμβάνουν:
  • Ετικέτες με προειδοποιητικό κείμενο (πχ., “ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ”)
  • Τα επίπεδα της περιεκτικότητας σε THC και σε CBD
  • Για τα βρώσιμα, οι απαιτήσεις επισήμανσης να είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για τα προϊόντα τροφίμων και ποτών
 • Να δημιουργήσει ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορεί να προσαρμοστεί σε νέα στοιχεία για συγκεκριμένους τύπους προϊόντων, σχετικά με τη χρήση των πρόσθετων υλικών ή γλυκαντικών ουσιών ή σχετικά με τον καθορισμό των ορίων της THC ή σχετικά με άλλα συστατικά
 • Να παρέχει κανονιστική εποπτεία για την κάνναβη που να επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με την παράνομη παραγωγή
 • Να αναπτύξει στρατηγικές για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης της λιγότερο ισχυρής κάνναβης, συμπεριλαμβανομένου κι ενός συστήματος τιμών και φόρων που να βασίζεται στην ικανότητα να αποθαρρύνει την αγορά προϊόντων υψηλής δραστικότητας
 • Να απαιτήσει όλα τα προϊόντα της κάνναβης να συμπεριλαμβάνουν ετικέτες που θα προσδιορίζουν τα επίπεδα της THC και της CBD
 • Να ενεργοποιήσει ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε νέα αποδεικτικά στοιχεία για το ορισμό κανόνων για τα όρια της THC ή άλλων συστατικών
 • Να αναπτύξει και να εφαρμόσει πραγματικές στρατηγικές δημόσιας εκπαίδευσης για να ενημερώσει τους Καναδούς ως προς τους κινδύνους της προβληματικής χρήσης και να τους καθοδηγήσει σχετικά με τη χρήση χαμηλότερου κινδύνου
 • Να διεξάγει την απαραίτητη οικονομική ανάλυση για τη δημιουργία μιας προσέγγισης για την φορολόγηση και τον καθορισμό των τιμών που θα εξισορροπεί την προστασία της υγείας με τον στόχο τη μείωση της παράνομης αγοράς
 • Να εργαστεί με τις επαρχιακές και περιφερειακές κυβερνήσεις για να καθορίσουν από κοινού ένα φορολογικό καθεστώς που θα περιλαμβάνει τη δίκαιη κατανομή των εσόδων
 • Να δημιουργήσει ένα ευέλικτο σύστημα που να μπορεί να προσαρμόζει τις προσεγγίσεις στην φορολόγηση και στις τιμές για τις αλλαγές στο εσωτερικό της αγοράς
 • Να δεσμευτεί για τη χρήση των εσόδων από την κάνναβη ως μια πηγή χρηματοδότησης για τη διοίκηση, την εκπαίδευση, την έρευνα και την αστυνόμευση
 • Να σχεδιάσει ένα φορολογικό καθεστώς που να βασίζεται την περιεκτικότητα σε THC ώστε να αποθαρρύνεται η αγορά προϊόντων υψηλής δραστικότητας
 • Να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν μια σε αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες βασισμένη εκστρατεία δημόσιας εκπαίδευσης, με στόχο το γενικό πληθυσμό, αλλά με έμφαση στη νεολαία, τους γονείς και τους ευάλωτους πληθυσμούς
 • Να παράγει σε συντονισμό με τους επαρχιακούς και περιφερειακούς εταίρους ένα σύστημα διοχέτευσης μηνυμάτων προς το κοινό
 • Να προσαρμόσει τα εκπαιδευτικά μηνύματα στα αποδεικτικά στοιχεία και στην κατανόηση των κινδύνων για την υγεία, σε συνεργασία με τους επαρχιακούς και περιφερειακούς της εταίρους
 • Να διευκολύνει και να παρακολουθεί την εξέλιξη της έρευνας σχετικά με την κάνναβη και να την λαμβάνει υπόψη της για τις επιπτώσεις στις επαγγελματικές πολιτικές για την υγεία και την ασφάλεια
 • Να εργαστεί με τους υπάρχοντες ομοσπονδιακούς, επαρχιακούς και περιφερειακούς φορείς για να κατανοήσουν καλύτερα τα δυναμικά θέματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας που σχετίζονται με την επήρεια από την χρήση της κάνναβης
 • Να εργαστεί με τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων στις επαρχίες και στις περιφέρειες για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης πολιτικών στον χώρο των πολιτικών για την απομείωση της χρήσης

Η Ειδική Ομάδα συνιστά περαιτέρω ότι:

 • Κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη νομιμοποίηση, και στη συνέχεια σε μόνιμη βάση, οι κυβερνήσεις θα επενδύουν προσπάθεια και πόρους στην ανάπτυξη, στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση ευρέων, ολιστικών στρατηγικών πρόληψης για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων κινδύνου και των καθοριστικών παραγόντων της προβληματικής χρήσης της κάνναβης, όπως η ψυχική ασθένεια και η κοινωνική περιθωριοποίηση
 • Οι κυβερνήσεις να δεσμεύονται να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τη ρύθμιση της κάνναβης ως μια πηγή χρηματοδότησης για την πρόληψη, την εκπαίδευση και τη θεραπεία

Η Δημιουργία μιας Ασφαλούς και Υπεύθυνης Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Η αλυσίδα εφοδιασμού της κάνναβης περιλαμβάνει την παραγωγή (που συμπεριλαμβάνει την καλλιέργεια και την μεταποίηση), την διανομή και την λιανική πώληση. Ως συνομιλητές των συζητήσεων μας, θεωρήσαμε ότι οι πλέον κατάλληλοι είναι οι ομοσπονδιακές, επαρχιακές, περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις, λόγω του ότι είναι υπεύθυνοι ο καθένας για τον τομέα του και έχουν την ικανότητα και την εμπειρία που χρειάζεται. Μας ζητήθηκε να εξετάσουμε τη συμμετοχή των μικρότερων παραγωγών, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής, καθώς και για τη ρύθμιση της βιομηχανικής κάνναβης κάτω από ένα νέο σύστημα. Έχουμε ακούσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών μοντέλων για την αγορά λιανικής πώλησης και για τις ανησυχίες σχετικά με την πώληση της κάνναβης στα ίδια σημεία διάθεσης του αλκοόλ ή του καπνού. Εξετάσαμε το ζήτημα της προσωπικής καλλιέργειας υπό το φως της εμπειρίας των άλλων χωρών, καθώς και τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων και του καναδικού κοινού.

Για το σκοπό αυτό, η Task Force συνιστά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι θα πρέπει:

 • Να ρυθμίζει την παραγωγή της κάνναβης και των παραγώγων της (πχ., βρώσιμα, συμπυκνώματα) σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με βάση τις ορθές πρακτικές στο τρέχον σύστημα παραγωγής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς
 • Να χρησιμοποιήσει τη χορήγηση αδειών και τους ελέγχους στην παραγωγή για να ενθαρρύνει μια διαφοροποιημένη, ανταγωνιστική αγορά που να περιλαμβάνει επίσης και τους μικρούς παραγωγούς
 • Να εφαρμόσει ένα σύστημα παρακολούθησης των σπόρων προς πώληση για την πρόληψη της εκτροπής και να ενεργοποιήσει τις ανακλήσεις προϊόντων
 • Να προωθήσει την περιβαλλοντική διαχείριση, με μέτρα εφαρμογής, όπως το να επιτρέπει την παραγωγή στο ύπαιθρο, με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας
 • Να εφαρμόσει μια διάρθρωση τελών για την ανάκτηση διοικητικών δαπανών (πχ., την χορήγηση αδειών)
 • Να ρυθμίσει την CBD και τις άλλες χημικές ενώσεις που προέρχονται από την κάνναβη ή από άλλες πηγές

Η Task Force συνιστά ότι η χονδρική διανομή της κάνναβης πρέπει να ρυθμίζεται από τις επαρχίες και τις περιφέρειες και ότι η λιανική πώληση θα πρέπει να ρυθμίζεται από τις επαρχίες και τις περιφέρειες σε στενή συνεργασία με τους δήμους. Η Task Force συνιστά περαιτέρω ότι στο περιβάλλον λιανικής πώλησης θα πρέπει να περιλαμβάνονται:

 • Η μη συστέγαση της πώλησης αλκοόλ ή καπνού με την κάνναβη, όπου αυτό είναι δυνατόν. Όταν δεν μπορεί να αποφευχθεί η συστέγαση, κατάλληλες εγγυήσεις θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή
 • Τα όρια για την πυκνότητα και την τοποθεσία στις βιτρίνες, συμπεριλαμβανομένης και της κατάλληλης απόστασης από σχολεία, κοινοτικά κέντρα, δημόσια πάρκα, κλπ.
 • Οι αφιερωμένες βιτρίνες με καλά εκπαιδευμένο, καταρτισμένο προσωπικό
 • Η πρόσβαση σε σύστημα απευθείας πώλησης στους καταναλωτές μέσω ταχυδρομείου

Η Task Force συνιστά να επιτραπεί η προσωπική καλλιέργεια κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς με τους ακόλουθους όρους:

 • Με ένα όριο στα τέσσερα φυτά ανά κατοικία
 • Με ένα ανώτατο όριο ύψους 100 εκ. για τα φυτά
 • Με την απαγόρευση επικίνδυνων διαδικασιών παραγωγής
 • Με την λήψη εύλογων μέτρων ασφάλειας για την πρόληψη της κλοπής και της πρόσβασης από νεολαίους
 • Με την εποπτεία και την έγκριση από τις τοπικές αρχές

Επιβάλλοντας την Δημόσια Ασφάλεια και Προστασία
Πιστεύουμε ότι το νέο νομικό καθεστώς πρέπει να είναι σαφές στο κοινό και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, με εφαρμόσιμους κανόνες και με τις αντίστοιχες ποινές που να είναι ανάλογες με την παράβαση.

Κατά τη διατύπωση των συστάσεων μας, θεωρήσαμε διάφορους τρόπους αντιμετώπισης εκείνων που παραβαίνουν το νόμο και παραβιάζουν τους κανόνες, που να κυμαίνονται από τις διοικητικές έως τις ποινικές κυρώσεις. Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την ποινικοποίηση της νεολαίας. Κοιτάξαμε πάνω στις ερωτήσεις για τα προσωπικά όρια κατοχής και για τη κατανάλωση κάνναβης σε δημόσιους χώρους και εξετάσαμε αν οι υφιστάμενοι νόμοι ή αν ένας νέος νόμος θα μπορούσε να παρέχει το καταλληλότερο νομικό πλαίσιο για το νέο σύστημα.

Εξετάσαμε προσεκτικά τις επιστημονικές και νομικές περιπλοκές σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια της κάνναβης, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες των Καναδών πάνω σε αυτό το θέμα. Μάθαμε για τις διάφορες προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης τόσο στον Καναδά όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας για τη θέσπιση per se του ορίου της THC -που να είναι ένα επίπεδο που να θεωρείται συνεπές με μια σημαντική ψυχοκινητική ανεπάρκεια και με έναν αυξημένο κίνδυνο εμπλοκής σε σύγκρουση. Οι συστάσεις μας αντανακλούν το γεγονός ότι η τρέχουσα επιστημονική κατανόηση της επήρειας της κάνναβης έχει κενά και ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και αποδεικτικά στοιχεία, επενδύσεις στην δυνατότητα αστυνόμευσης, στην τεχνολογία και στα εργαλεία και σε ολοκληρωμένη δημόσια εκπαίδευση που απαιτείται επειγόντως.

Για το σκοπό αυτό, η Task Force συνιστά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει:

 • Να εφαρμόσει ένα σύνολο σαφών, αναλογικών και εκτελεστέων κυρώσεων που να επιδιώκουν να περιορίσουν την ποινική δίωξη για τα λιγότερο σοβαρά αδικήματα. Τα ποινικά αδικήματα θα πρέπει να διατηρηθούν για:
  • Την παράνομη παραγωγή, διακίνηση και κατοχή για σκοπούς εμπορίας, της κατοχής για σκοπούς εξαγωγής και εισαγωγής
  • Την εμπορία σε νεολαία
 • Να δημιουργήσει εξαιρέσεις για τον “κοινωνικό διαμοιρασμό” (socail sharing)
 • Να εφαρμόσει διοικητικές κυρώσεις (με την ευελιξία να μπορούν να επιβληθούν πιο αυστηρές ποινές) για τις παραβάσεις των κανόνων αδειοδότησης για την παραγωγή, τη διανομή και την πώληση
 • Να σκεφτεί σχετικά με την δημιουργία χωριστής νομοθεσίας -έναν Νόμο για την Κάνναβη / “Cannabis Control Act”- για να ενσωματώσει εκεί όλες τις διατάξεις, τους κανονισμούς, τις κυρώσεις και τα αδικήματα που σχετίζονται με την κάνναβη
 • Να εφαρμόσει ένα όριο για προσωπική χρήση στα 30 γραμμάρια μη ιατρικής αποξηραμένης κάνναβης δημόσιας κατοχής με την επιβολή ενός αντίστοιχου ορίου για την πώληση αποξηραμένης κάνναβης
 • Να αναπτύξει αντίστοιχα ισοδύναμα όρια για την κατοχή και πώληση των μη αποξηραμένων μορφών κάνναβης

Η Task Force συνιστά στις δικαιοδοσίες:

 • Την επέκταση των σημερινών περιορισμών για το δημόσιο κάπνισμα των προϊόντων καπνού και στο κάπνισμα των προϊόντων κάνναβης και των προϊόντων άτμισης (vaping) της κάνναβης
 • Να είναι σε θέση να επιτρέψουν την δημιουργία αφιερωμένων τοποθεσιών για την κατανάλωση της κάνναβης, όπως τα σαλόνια κάνναβης και οι αίθουσες γευσιγνωσίας, εάν επιθυμούν να πράξουν κάτι τέτοιο, χωρίς ομοσπονδιακή απαγόρευση. Οι διασφαλίσεις για την πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ, της πρόληψης της χρήσης από ανήλικους και της προστασία της υγείας και της ασφάλειας θα πρέπει να εφαρμόζονται

Όσον αφορά την μειωμένη ικανότητα οδήγησης, η Task Force συνιστά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση:

 • Να επενδύσει αμέσως και να συνεργαστεί με τις επαρχίες και τις περιφέρειες για να αναπτύξουν μια εθνική, ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δημόσια εκπαίδευση για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους Καναδούς πως η κάνναβη προκαλεί δυσλειτουργία και ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν την οδήγηση υπό επήρεια είναι να μην καταναλώνουν όταν πρόκειται να οδηγήσουν. Η στρατηγική ενημέρωσης θα πρέπει επίσης να ενημερώσει τους Καναδούς για:
  • Τους κινδύνους σχετικά με προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση κάνναβης στην οδήγηση, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, και
  • Τους ισχύοντες νόμους και την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου για την ανίχνευση της χρήσης κάνναβης
 • Να επενδύσει στην έρευνα για να συσχετίσει καλύτερα τα επίπεδα της THC με τα προβλήματα στην οδήγηση και τον κίνδυνο σύγκρουσης για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός per se ορίου
 • Να προσδιορίσει εάν η θέσπιση ενός per se ορίου θα είναι μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για την επήρεια της κάνναβης στην οδήγηση, αποφασίζοντας σχετικά με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ναρκωτικών και Οδήγησης, της επιτροπής της Καναδικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της επαγγελματικής οργάνωσης επιστημόνων στους διάφορους ιατροδικαστικούς κλάδους
 • Να επανεξετάσει για το αν πρέπει να καθιερωθούν per se όρια μιας αξιόπιστης συσχέτισης μεταξύ των επιπέδων THC και της επήρειας αυτής στην οδήγηση
 • Να στηρίξει την ανάπτυξη μιας κατάλληλης συσκευής εντοπισμού ουσιών καθ' οδόν για την ανίχνευση των επιπέδων της THC και να επενδύσει σε αυτά τα εργαλεία
 • Να επενδύσει στην ικανότητα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης και στελέχωσης των Drug Recognition Experts και του Standardized Field Sobriety Test
 • Να επενδύσει στη συλλογή βασικών δεδομένων και στη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση, σε συνεργασία με τις επαρχίες και τις περιφέρειες

  Η Task Force συνιστά περαιτέρω ότι όλες οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον Καναδά να εξετάσουν τη χρήση διαβάθμισης των κυρώσεων που να κυμαίνονται από διοικητικές κυρώσεις έως και ποινικές διώξεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Ενώ μπορεί να χρειαστεί χρόνος για την απαραίτητη έρευνα και για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η Task Force ενθαρρύνει όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν στοιχεία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, το συντομότερο δυνατόν, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης των διοικητικών κυρώσεων ή της διαβάθμισης των αδειών με μηδενική ανοχή για τους νέους οδηγούς.

  Πρόσβαση στην Ιατρική Χρήση
  Το καθεστώς για την ιατρική κάνναβη στον Καναδά δημιουργήθηκε, και έπειτα διαμορφώθηκε, διαχρονικά από την αντίδραση/απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν την εύλογη πρόσβαση (reasonable access). Σήμερα, η ιατρική κάνναβη εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κανονισμών Access to Cannabis for Medical Purposes Regulations, ACMPR (Κανονισμοί Πρόσβασης στην Κάνναβη για Ιατρικούς Σκοπούς).

  Κατά τη διατύπωση των συστάσεων μας, μελετήσαμε διάφορες πτυχές της πρόσβασης, όπως είναι οι προσιτές τιμές, τα στελέχη, η ισχύ, η ποιότητα και η επάρκεια της προσφοράς. Έχουμε συζητήσει επί το θεμελιώδες ζήτημα του κατά πόσον ο Καναδάς θα πρέπει να έχει ένα ενιαίο σύστημα ή δύο παράλληλα συστήματα, που να συμπεριλαμβάνουν ξεχωριστή πρόσβαση για την ιατρική κάνναβη. Μελετήσαμε επίσης τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του σημερινού συστήματος και των κανονισμών της χώρας για την ιατρική κάνναβη.

  Εξετάσαμε τις απόψεις και τις εμπειρίες των ασθενών και των οργανώσεων υπεράσπισης τους, της ιατρικής κοινότητας, άλλων δικαιοδοσιών και του κοινού. Ενώ οι απόψεις των ενδιαφερομένων μερών μπορεί να διαφέρουν σε ορισμένα βασικά ζητήματα, ωστόσο υπάρχει συναίνεση όσον αφορά την ανάγκη για περισσότερη έρευνα με στόχο την κατανόηση, την επικύρωση και την έγκριση των φαρμάκων με βάση την κάνναβη.

  Κατά την άποψή μας, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας θα είναι απαραίτητα για να προσδιοριστεί η αναγκαιότητα και τα χαρακτηριστικά ενός ξεχωριστού συστήματος για την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς. Ωστόσο, όπως είναι εγκατεστημένο το νέο ρυθμιστικό καθεστώς, είναι σημαντικό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει να παρέχει στους ασθενείς την εύλογη πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην ακεραιότητα του συνολικού καθεστώτος για την κάνναβη, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο κατάχρησης και εκτροπής.

  Για το σκοπό αυτό, η Task Force συνιστά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει:

  • Να διατηρήσει ένα ξεχωριστό πλαίσιο πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη για την υποστήριξη των ασθενών
  • Να παρακολουθεί και να αξιολογεί την εύλογη πρόσβαση των ασθενών στην κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, με την εφαρμογή του νέου συστήματος, με λήψη δράσης όπου απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι η αγορά παρέχει εύλογη οικονομική προσιτότητα και διαθεσιμότητα και ότι οι κανονισμοί προβλέπουν την δυνατότητα για την λήψη μέτρων που ενδέχεται να χρειαστούν για την αντιμετώπιση θεμάτων στην πρόσβαση
  • Να επανεξετάσει τον ρόλο των εγγεγραμμένων προσώπων υπό τους κανονισμούς ACMPR με στόχο την εξάλειψη αυτής της κατηγορίας των παραγωγών
  • Να εφαρμόσει το ίδιο φορολογικό σύστημα στα ιατρικά και στα μη ιατρικά προϊόντα της κάνναβης
  • Να προωθήσει και να υποστηρίξει προ-κλινικές και κλινικές έρευνες σχετικά με τη χρήση της κάνναβης και των κανναβινοειδών για ιατρικούς σκοπούς, με σκοπό τη διευκόλυνση της υποβολής αιτήσεων για προϊόντα με βάση την κάνναβη για τη χορήγηση άδειας διάθεσης στην αγορά ως εάν πρόκειται για φάρμακα
  • Να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την διάδοση των πληροφοριών και των εργαλείων για την ιατρική κοινότητα και τους ασθενείς σχετικά με την κατάλληλη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς
  • Να αξιολογήσει το πλαίσιο πρόσβασης σε ιατρική κάνναβη σε πέντε χρόνια

   Εφαρμογή
   Η επιτυχής εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου για την κάνναβη θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις όσον αφορά την δυναμικότητα και την υποδομή, την εποπτεία, το συντονισμό και την επικοινωνία.

   Δυναμικότητα: οι κυβερνήσεις του Καναδά θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αυξήσουν ή να δημιουργήσουν την δυναμικότητα σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης. Η επιτυχία απαιτεί ομοσπονδιακή ηγεσία, συντονισμό και επένδυση στην έρευνα και την επιτήρηση, εργαστηριακές δοκιμές, χορήγηση αδειών και κανονιστικό έλεγχο, κατάρτιση στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και σε άλλους, καθώς και ανάπτυξη εργαλείων για την αύξηση της δυναμικότητας πριν την ρύθμιση.

   Εποπτεία: Για να εξασφαλισθεί ότι το σύστημα θα ελαχιστοποιήσει τις βλάβες όπως προβλέπεται, θα χρειαστεί στενή παρακολούθηση και ταχεία υποβολή των αποτελεσμάτων σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων της κανονιστικής συμμόρφωσης και της υγείας του πληθυσμού.

   Συντονισμός: Η ομοσπονδιακή κυβένρηση, οι επαρχιακές και οι περιφερειακές κυβερνήσεις, οι δημοτικές αρχές και οι κυβερνήσεις των αυτοχθόνων, θα πρέπει να συνεργαστούν πάνω στην ενημέρωση και στην ανταλλαγή δεδομένων και στον συντονισμό των προσπαθειών για τη δημιουργία και την παρακολούθηση όλων των συνιστωσών του νέου συστήματος. Η Task Force θεωρεί ότι ο Καναδάς θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εμπλοκή των αυτοχθόνων κυβερνήσεων και στις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, καθώς λάβαμε από τους αυτόχθονες ηγέτες την εκδήλωση τους σχετικά με το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή των κοινοτήτων τους στην αγορά της κάνναβης.

   Επικοινωνίες: Ακούσαμε από άλλες δικαιοδοσίες σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης, με συνέπεια και συχνής επικοινωνίας με το ευρύ κοινό. Η νεολαία και οι γονείς θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους άμεσα τα δεδομένα σχετικά με την κάνναβη και τα αποτελέσματά της. Οι παίκτες στο νέο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών, των εκπαιδευτικών, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, της βιομηχανίας, των επαγγελματιών υγείας και άλλων, απαιτούν την παροχή των πληροφοριών που να είναι προσαρμοσμένες στους συγκεκριμένους ρόλους τους.

   Για το σκοπό αυτό, η Task Force συνιστά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει:

   • Να αναλάβει ηγετικό ρόλο για να εξασφαλίσει ότι η δυναμικότητα αναπτύσσεται μεταξύ όλων των επιπέδων της διακυβέρνησης πριν από την έναρξη του ρυθμιστικού καθεστώτος
   • Να χτίσει δυναμικότητα σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηριακών δοκιμών, της αδειοδότησης και του ελέγχου, καθώς και στην κατάρτιση
   • Να στηριχθεί σε υπάρχουσες και σε νέες οργανώσεις για την ανάπτυξη και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων στα εθνικά ερευνητικά κέντρα και στα κέντρα επιτήρησης
   • Να παρέχει χρηματοδότηση για δραστηριότητες έρευνας, επιτήρησης και ελέγχου
   • Να καθιερώσει ένα σύστημα επιτήρησης και παρακολούθησης που να συμπεριλαμβάνει βάσεις δεδομένων για το νέο σύστημα
   • Να εξασφαλίσει την έγκαιρη αξιολόγηση και αναφορά των αποτελεσμάτων
   • Να καθιερώσει μια αξιολόγηση του προγράμματος κάθε πέντε χρόνια για να διαπιστωθεί αν το σύστημα έχει επιτύχει τους στόχους του
   • Να αναφέρει σχετικά με την πρόοδο του συστήματος στους Καναδούς
   • Να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο συντονισμό των κυβερνήσεων και των άλλων ενδιαφερομένων μερών για τη διασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής του νέου συστήματος
   • Να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των αυτοχθόνων και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων για να διερευνήσουν μαζί τις ευκαιρίες για τη συμμετοχή τους στην αγορά κάνναβης
   • Να παρέχει στους Καναδούς όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κατανοήσουν το ρυθμιστικό σύστημα
   • Να παρέχει στους Καναδούς όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι σχετικά με την κάνναβη και τα αποτελέσματά της
   • Να παρέχει τις συγκεκριμένες πληροφορίες και οδηγίες για τις διάφορες ομάδες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αγοράς της κάνναβης
   • Να συνεργαστεί με τις αυτόχθονες κοινότητες και τους Γέροντες για την ανάπτυξη στοχευμένων και πολιτισμικά κατάλληλων ανακοινώσεων
   • Να επιβεβαιώσει ότι ο Καναδάς μοιράζεται τα διδάγματα και την εμπειρία του με τη διεθνή κοινότητα

   Οι συστάσεις αυτές, στο σύνολό τους, παρουσιάζουν ένα νέο σύστημα ρυθμιστικών διασφαλίσεων για την νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη που στοχεύουν στην καλύτερη προστασία της υγείας και στην ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας. Η επιτυχής εφαρμογή τους απαιτεί την εμπλοκή και τη συνεργασία ενός ευρέως φάσματος ενδιαφερομένων. Πιστεύουμε ότι ο Καναδάς βρίσκεται σε καλή θέση για να αναλάβει το πολύπλοκο έργο της νομιμοποίησης και της ρύθμισης της κάνναβης, προσεκτικά και με ασφάλεια.
   (Η συνέχεια στην έκθεση της Επιτροπής Task Force στα αγγλικά)

   [άρθρο 2/4]
   Ο απόλυτος κατάλογος με τα πιθανά οφέλη της CBD για την υγεία

   http://gdurl.com/kBTE

   (Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Elixinol, “The Ultimate List of Potential Health Benefits of CBD”, By Andreea Macoveiciuc, April 17, 2016, Health effects of cannabinoids)

   Ένα από τα περισσότερα από τα 80 ενεργά κανναβινοειδή (Cannabinoids) που υπάρχουν στο φυτό της κάνναβης, είναι και η CBD, η οποία δεν προκαλεί ευφορία ή μέθη και έχει πολύ χαμηλή έλξη ως προς τους CB1 και CB2 υποδοχείς σε σύγκριση με την THC (100 φορές λιγότερο από ότι έχει η τετραϋδροκανναβινόλη).
   Η κανναβιδιόλη (Cannabidiol, CBD) είναι ένα κανναβινοειδές που αλληλεπιδρά ήπια με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (Endocannabinoid system) και δρα ως ανταγωνιστής για τις ουσίες που συνδέονται προς τους CB1 και CB2 υποδοχείς, ενεργοποιώντας τους και προκαλώντας βιολογικές αποκρίσεις. Ο όρος “ανταγωνιστής” (antagonist) αναφέρεται σε μία ένωση η οποία αναστέλλει ή μειώνει τις λειτουργίες ενός υποδοχέα, ενώ οι αγωνιστές (agonist) είναι χημικές ουσίες που συνδέονται με τους υποδοχείς και τους ενεργοποιούν. Όντας ένας ανταγωνιστής, η CBD δεν ενεργοποιεί τους υποδοχείς άμεσα, αλλά βοηθά τα άλλα κανναβινοειδή να απορροφηθούν καλύτερα και κρατά τους υποδοχείς στο να λειτουργούν αποτελεσματικά.

   Η CBD αυξάνει την πυκνότητα των υποδοχέων CB1, ενισχύοντας τις επιδράσεις των κανναβινοειδών που προσδένονται σε αυτούς τους υποδοχείς και μειώνει τις επιδράσεις των ουσιών που κάνουν τους υποδοχείς CB2 λιγότερο δεκτικούς. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις της με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, η CBD συμβάλλει στη μετάδοση ορισμένων σημάτων μέσα στο σώμα μας και οι περισσότερες από τις υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η χημική ένωση προκαλεί μόνο κλινικώς επιθυμητά αποτελέσματα ή τελείως καμία επίδραση. Έτσι, στο σημερινό άρθρο θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές μελέτες που διερευνούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της CBD και του συστήματος σηματοδότησης του εγκεφάλου, προκειμένου να εντοπίσουμε τα αποδεδειγμένα και πιθανά οφέλη για την υγεία, από τα προϊόντα που είναι πλούσια σε κανναβιδιόλη και CBD.

   Τα οφέλη για την υγεία από την CBD, όπως αυτά υποστηρίζονται από την έρευνα

   Η κανναβιδιόλη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως μια φυσική λύση για την ανακούφιση του πόνου, μας δείχνει η έρευνα. Ένα αναθεωρημένο από ομότιμους άρθρο που συντάχθηκε από επιστήμονες των ΗΠΑ από την GW Pharmaceuticals, έχει δείξει ότι τα κανναβινοειδή αναλγητικά έγιναν καλά ανεκτά σε κλινικές δοκιμές και θα μπορούσαν να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στο οπλοστάσιο μας με τις φαρμακολογικές θεραπείες του πόνου. Αν και οι μηχανισμοί ανακούφισης από τον πόνο της CBD, δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αυτό το κανναβινοειδές θεωρείται από πολλούς επαγγελματίες υγείας ως μια αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του κεντρικού νευροπαθητικού πόνου σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ακόμη και με ορισμένες μορφές καρκίνου.

   Ως μια πιθανή εναλλακτική λύση στα ισχυρά αναλγητικά για ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο, η CBD έχει λιγότερο ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες σε σύγκριση με τα περισσότερα οπιοειδή παυσίπονα, αλλά ασκεί φυσική αντιφλεγμονώδη δράση και αυτό μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της απέναντι στον οξύ και χρόνιο πόνο. Επίσης, έχει λιγότερες παρενέργειες από τα ισχυρά αναλγητικά και μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της αντοχής του πόνου που προκαλείται από τα φάρμακα χημειοθεραπείας.

   Η αντιφλεγμονώδης δράση της κανναβιδιόλης συνιστά αυτήν την ένωση ως μια φυσική λύση για την ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας, η χρήση αυτού του κανναβινοειδούς, στα πρώιμα στάδια της νόσου, δείχνει μια υπόσχεση για επιβράδυνση ή ακόμη και αναστροφή των συμπτωμάτων. Σε εργαστηριακές μελέτες έχει βρεθεί ότι η CBD μειώνει τον οξύ φλεγμονώδη πόνο και φαίνεται ότι η ένωση είναι αποτελεσματική απέναντι στους διάφορους τύπους κοινών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

   Η CBD μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης, του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς διαθέτει αγχολυτικές ιδιότητες και αναστέλλει το στρες και το άγχος χωρίς να προκαλεί κάποιες ψυχοδραστικές συνέπειες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ένωση μπορεί να είναι μια βιώσιμη θεραπεία για ασθενείς με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, χάρη στη δράση της σχετικά με τις μεταιχμιακές και παραλυμφατικές περιοχές του εγκεφάλου. Βραζιλιάνοι ερευνητές έχουν βρει μια ταχεία έναρξη θεραπευτικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με SAD (Seasonal Affective Disorder / Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή) που έλαβαν θεραπεία με μία μόνο δόση από CBD, η ένωση δεν άσκησε καμία ψυχοτρόπο δράση και ήταν καλά ανεκτή.

   Ο κατάλογος των θετικών επιπτώσεων της κανναβιδιόλης στην υγεία δεν τελειώνει εδώ. Η ένωση φαίνεται να συμβάλει στην προστασία του εγκεφάλου και μπορεί να είναι μια κατάλληλη λύση για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως δείχνουν οι μελέτες. Σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές διαταραχές, η απώλεια των νευρικών κυττάρων οδηγεί σε μείωση των γνωστικών και κινητικών λειτουργιών και πιστεύεται ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο στην προοδευτική φύση του νευροεκφυλισμού. Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες της CBD και η έλλειψη ψυχοτρόπου αποτελέσματος μπορούν να συστήσουν την ουσία αυτή ως έναν πολλά υποσχόμενο παράγοντα αντιμετώπισης για ένα ευρύ φάσμα νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

   Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine, η CBD φαίνεται να βοηθά στη θεραπεία ορισμένων ψυχωσικών συμπτωμάτων (εμπεριστατωμένο και εκτενές άρθρο από το περιοδικό “TIME”) και μπορεί να είναι μια πιθανή λύση για ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Η χημική ένωση έχει βρεθεί ότι είναι ανώτερη από τα συμβατικά αντιψυχωτικά φάρμακα, έχει λιγότερες παρενέργειες και είναι πιο αποδοτική από τα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, λένε οι επιστήμονες. Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κανναβιδιόλη φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από τα φάρμακα για τα “αρνητικά συμπτώματα” της σχιζοφρένειας, τα οποία είναι δύσκολο να θεραπευτούν και δεν προκαλεί βάρος ή κινητικά προβλήματα, όπως συχνά συμβαίνει με άλλα φάρμακα.

   Μια ελεγχόμενη μελέτη σε ζώα, που πραγματοποιήθηκε από Ιταλούς ερευνητές, έδειξε ότι η τοπική εφαρμογή κρεμών πλούσιων σε κανναβινοειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βλάβης του εγκεφάλου που προκαλείται από αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα. Οι μηχανισμοί που προκαλούν αυτήν την ασθένεια είναι παρόμοιοι με αυτούς που οδηγούν στην σκλήρυνση κατά πλάκας στον άνθρωπο (βλάβη στην μυελίνη στο κεντρικό νευρικό σύστημα), έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η CBD θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κλινική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και των συναφών συμπτωμάτων της, σε συνδυασμό με την τρέχουσα συμβατική θεραπεία.

   Μια άλλη μελέτη σε ζώα, διαπίστωσε ότι η χορήγηση της κανναβιδιόλης μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση της βλάβης που προκαλείται από τον εκφυλισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ταυτόχρονα, η έρευνα δείχνει ότι η CBD μπορεί να είναι ο πρώτος μη-τοξικός εξωγενής παράγοντας που είναι αποτελεσματικός στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Η κανναβιδιόλη μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιπρόσθετη ουσία στις θεραπείες για την επιληψία και μπορεί να μπλοκάρει τον σχηματισμό πλακών στον εγκέφαλο που ευνοούν την εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

   Εάν είστε περίεργοι μπορείτε να κάνετε μια μικρή έρευνα και μόνοι σας, θα δείτε ότι υπάρχουν πολλά άρθρα και μελέτες που μιλούν για τα ευεργετικά αποτελέσματα της κανναβιδιόλης σε ασθενείς με επιληψία, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η CBD είναι σε θέση όχι μόνο σημαντικά να ανακουφίσει τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης και να μειώσει την ένταση των επιληπτικών κρίσεων, αλλά και να μειώσει και την συχνότητα τους. Αν και δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη σύσταση για την προσθήκη της CBD στα σχέδια θεραπείας της επιληψίας ή για την αντικατάσταση των καθιερωμένων αντι-επιληπτικών φαρμάκων με αυτήν την φυσική χημική ένωση, τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές είναι ελπιδοφόρα και ενθαρρυντικά.

   Δες ακόμα, κατηγορίες σχετικών άρθρων στο Elixinol:

   [άρθρο 3/4]
   Οι επιδράσεις της κάνναβης με τα φλαβονοειδή

   (Αναδημοσίευση με μετάφραση από: CannabisNow, “Got Purps? Dialing In Cannabis’ Effects With Flavonoids”, Home / Cannabis /, By Ellen Holland, on November 26, 2016, Το άρθρο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στο τεύχος 21 του CannabisNow)

   http://gdurl.com/2LRn

   Φωτογραφία DevilslettucePH

   Ερευνούμε τα ενεργά μόρια στην κάνναβη και μαθαίνουμε για το ακριβές χημικό αποτύπωμα του κάθε διαφορετικού φυτού της. Αυτό το χημικό προφίλ, κάποια μέρα, θα αντικαταστήσει τις ανακριβείς ονομασίες που έχουν δοθεί στα διάφορα στελέχη και στις ποικιλίες των φυτών της, ονομασίες όπως το “OG Kush” και το “Girl Scout Cookies”.

   Στη σύγχρονη σημερινή αγορά της κάνναβης υπάρχει μια συγκλονιστική σειρά από στελέχη του φυτού (οι διάφορες ποικιλίες που προκύπτουν από τις πετυχημένες διασταυρώσεις) για να επιλέξουμε, αλλά ευτυχώς και οι μέθοδοι ελέγχων που έχουν να κάνουν με την αποτύπωση της χημικής σύστασης των αγαπημένων μας λουλουδιών, προχωρούν εξίσου γρήγορα όσο γρήγορα προχωρά και η ανάπτυξη στα στελέχη, έτσι, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν σήμερα (και σίγουρα θα έχουν στο άμεσο μέλλον) πολλά περισσότερα εργαλεία από ότι είχαν ποτέ πριν, για να βρουν ποιο στέλεχος είναι αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.

   Λειτουργώντας σε συνεργασία με το ψυχοτρόπο συστατικό στην κάνναβη, την THC, στο φυτό της κάνναβης περιέχονται πολλές διαφορετικές κατηγορίες μορίων κανναβινοειδών -όπως είναι οι THC και CBD-, καθώς επίσης και τερπένια (terpenes) και φλαβονοειδή (flavonoids). O συνδυασμός όλων αυτών των μικροσκοπικών φυσικών μορίων συμβάλλει στο να παράγεται από κάθε διαφορετικό στέλεχος και διαφορετική επίδραση, αυτή που είναι γνωστή ως “συνοδός επίδραση” (entourage effect).

   http://gdurl.com/tMGJ

   Βλ. Infographic: What are Cannabis Terpenes and How Do They Affect You? (Infographic: Τι είναι τα Τερπένια της Κάνναβης και Πώς Επιδρούν Πάνω σου;) από το Leafly

   Βλ. What Are Flavonoids? (Τι είναι τα φλαβονοειδή;) από το LIVESCIENCE

   Τα φλαβονοειδή -τα μόρια που προσθέτουν στο χρώμα και στη γεύση των λουλουδιών, μεταξύ άλλων- είναι ένας θησαυρός που περιμένει να ξεκλειδωθεί. Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι είναι ισχυροί αντι-καρκινικοί παραγόντες, είναι αντι-φλεγμονώδη, αντι-οξειδωτικά και αντι-μικροβιακά. Θα μπορούσε κάλλιστα μια μέρα να λαμβάνεις ιατρική κάνναβη μόνο και μόνο για να προστατευτείς ενάντια στην γρίπη.

   Ο Raphael Mechoulam -ο ισραηλινός βιοχημικός που καθόρισε την δομή της CBD το 1963 και ήταν και ο πρώτος ερευνητής που απομόνωσε την THC ένα χρόνο αργότερα- είπε στο CannabisNow ότι βλέπει πολλά υποσχόμενα σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ των κανναβινοειδών και των τερπενίων (μια αλληλεπίδραση γνωστή στο ότι παρέχει στα στελέχη της κάνναβης την ξεχωριστή μυρωδιά-υπογραφή που έχει το καθένα από αυτά). Αλλά σημείωσε επίσης ότι, ο ίδιος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει κάποια τρέχουσα έρευνα για τις αλληλεπιδράσεις των κανναβινοειδών με τα φλαβονοειδή.

   Έχει γίνει πολύ μικρή μελέτη σχετικά με τα φλαβονοειδή και την κάνναβη. Στην πραγματικότητα, πιθανώς να είμαστε ένα από τα πρώτα εργαστήρια που κάνουμε δοκιμές με τα φλαβονοειδή στην κάνναβη οπουδήποτε στον κόσμο”, λέει ο Reggie Gaudino, vice president of scientific operations και director of intellectual property και genetic analysis στα Steep Hill Labs.

   Ο Gaudino εξηγεί ότι τα φλαβονοειδή έχουν πολύ παρόμοιες ιδιότητες με τα τερπένια, καθώς όλες οι ενώσεις της κάνναβης κατηγοριοποιούνται κάτω από μια κύρια επιστημονική ταξινόμηση γνωστή ως terpenoids (τερπενοειδή). Τα φλαβονοειδή, μας λέει, είναι κατασκευασμένα ουσιαστικά από ομάδες τερπενίων και, με τον τρόπο αυτό, όπως αντίστοιχα και τα τερπένια, παίζουν ένα ρόλο στη γεύση, το άρωμα και τις φαρμακευτικές ιδιότητες ορισμένων στελεχών φυτών της κάνναβης. Επιπλέον, ορισμένα φλαβονοειδή διαδραματίζουν ένα ρόλο και στην χρώση του φυτού, λειτουργώντας ως χρωστικές ουσίες.

   Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονοειδών που μας δίνει το μωβ χρώμα, αλλά τα φλαβονοειδή είναι στην πραγματικότητα περισσότερο γνωστά για την γεύση και την οσμή”, μας λέει ο Gaudino. “Τα συγκεκριμένα φλαβονοειδή που μας δίνουν την χρώση είναι οι anthoxanthins ή anthocyanins (ανθοκυανίνες) και ενώ αυτές όντως έχουν κάποιες ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι μας δίνουν χρώσεις σε χρωματισμούς όπως το μοβ, το χρώμα από μόνο του δεν είναι αυτό που μας δίνει αυτά τα αποτελέσματα. Είναι ουσιαστικά οι χημικές τους ιδιότητες”.

   Διευρύνοντας περαιτέρω το όλο θέμα, ο Gaudino μας εξηγεί ότι, όχι μόνο μπορούν να οδηγήσουν τα φλαβονοειδή στην εμφάνιση των βαθιών μοβ αποχρώσεων της κάνναβης, αλλά συνδέονται επίσης και με πρόσθετα οφέλη για το φυτό, όπως είναι η προστασία του από την UV ακτινοβολία. Ενώ τα φλαβονοειδή υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά φυτά, οι μοναδικοί τύποι που υπάρχουν στην κάνναβη -η cannaflavin τύπου A, B και C- έχει αποδειχθεί ότι έχουν εξαιρετικά ιατρικά οφέλη. Μια μελέτη, η “Cannflavin A and B, prenylated flavones from Cannabis sativa. Experiencia 42: 452-453”, που δημοσιεύθηκε το 1986 από την Dr. Marilyn Barrett έδειξε ότι η cannaflavin είναι 30 φορές πιο ισχυρή από την ασπιρίνη ως ένα αντι-φλεγμονώδες (μια αναφορά στο “Cannabinoids in the management of difficult to treat pain”, Ethan B Russo, σελ. 248, μας λέει: “Η Cannflavin Α, μια μοναδική στην κάνναβη φλαβόνη, αναστέλλει την PGE-2 τριάντα φορές ισχυρότερα από την ασπιρίνη (Barrett et al 1986), αλλά αυτό δεν έχει μεταγενέστερα διερευνηθεί”).

   Το σημαντικό με τα φλαβονοειδή είναι ότι πολλά από αυτά έχουν κάποιο είδος φαρμακευτικής δράσης ή αν όχι φαρμακευτικής, έχουν τουλάχιστον μια προστατευτική λειτουργία”, λέει ο Gaudino. “Επίσης, πολλά από τα φλαβονοειδή είναι γνωστό ότι είναι αντι-μυκητιασικά ή αντι-βακτηριακά, και γι' αυτό βοηθούν το φυτό και επειδή έχουν αυτές τις ιδιότητες, με την κατανάλωση τους, μπορούμε να βοηθηθούμε και εμείς και να έχουμε ένα φυσικό αντι-μυκητιασικό ή ένα φυσικό αντι-βιοτικό”.

   Με τις προηγμένες τεχνικές ελέγχου στην κάνναβη, η κατηγοριοποίησή της συνεχίζει να αυξάνεται σε πολυπλοκότητα για να συμπεριλάβει και τα φλαβονοειδή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κάνναβη στο παρελθόν κατηγοριοποιούνταν μόνο ως indica ή sativa, τώρα στην επιστημονική κοινότητα θα είναι πιο ικανοί να διαφοροποιήσουν υποκατηγορίες μεταξύ των narrow leaf drug types (sativas) και των broad leaf drug types (indicas).

   Εντάξει, οπότε έτσι τα sativas έχουν στενά φύλλα και τα indicas έχουν πλατιά φύλλα, υπέροχα, άρα γιατί να αλλάξουμε τις ονομασίες;”, μας λέει ο Gaudino. “Δεν είμαι σίγουρος γιατί, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε πραγματικά μόνο τη μορφολογία για τις ονομασίες, επειδή πλέον βλέπουμε τώρα ότι καταλαβαίνουμε τη γενετική καλύτερα, βλέπουμε ότι κάποια πράγματα, όταν γίνεται καλλιέργεια κάτω από διαφορετικές συνθήκες, μπορεί πραγματικά να μας δείξουν ότι υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα με διαφορετικές διαβαθμίσεις ανάμεσα στον απλοϊκό διαχωρισμό μόνο σε στενόφυλλα και σε πλατύφυλλα”.

   Και καθώς οι περιπετειώδεις καλλιεργητές συνεχίζουν να δημιουργούν νέα στελέχη του φυτού, οι επιστήμονες όπως ο Gaudino, θα συνεχίσουν παράλληλα να ακονίζουν τις δεξιότητες και τις τεχνικές τους στο να ταξινομούν και να διακρίνουν τις διαφορετικές ιδιότητες ορισμένων τύπων κάνναβης. Τελικά, ελπίζουμε ότι, με την κατανόηση της ακριβούς χημείας ενός στελέχους, οι καταναλωτές και οι γιατροί θα επιλέγουν το πιο κατάλληλο προφίλ κάνναβης σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

   Πιστεύω ότι τελικά θα πρέπει να κάνουμε την κατηγοριοποίηση σύμφωνα με το χημικό προφίλ και όχι απλά με την μορφολογία”, λέει ο Gaudino. “Θα έχουμε πραγματικά μια εικόνα που θα προσδιορίζεται από την ανάλυση του τι μπορούμε να βρούμε και έτσι καθώς οι τεχνικές θα βελτιώνονται και η ανάλυση θα γίνεται πιο λεπτομερής, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μια καλύτερη διάκριση σε ομάδες και να παρέχουμε έτσι το ακριβές προφίλ των χημικών χαρακτηριστικών για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο”.

   Σημαντικές Γεύσεις
   Τα φλαβονοειδή κάνουν το τσάι, το κρασί και την σοκολάτα να έχουν θεϊκά υπέροχη γεύση. Η έρευνα δείχνει ότι τα 23 γνωστά φλαβονοειδή που υπάρχουν στην κάνναβη (βλ. “Chemistry and Analysis of Phytocannabinoids and Other Cannabis Constituents”, Rudolf Brenneisen, Chapter 2: “1.2.5. Flavonoids”, σελ. 31) θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, της φλεγμονής, του διαβήτη, των μολύνσεων από ιούς, καθώς και στην αύξηση της εγκεφαλικής ροής του αίματος και την ενίσχυση της δραστηριότητας του φλοιού. Εδώ είναι μερικά από τα πιο γνωστά:

   Apigenin - ένας ισχυρός παράγοντας κατά του άγχους, βρίσκεται επίσης στο χαμομήλι, ισχυρό αντιφλεγμονώδες, αναστολέας καρκίνου

   Silymarin - εμποδίζει την αντιγραφή του ιού της ηπατίτιδας C, αντιοξειδωτικό

   Luteolin - πιθανότατα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του καρκίνου και για την θεραπεία του

   Quercetin - διακόπτει τον κύκλο της δημιουργίας καρκινικών κυττάρων, αντι-ιικό, ισχυρό αντιφλεγμονώδες

   Kaempferol - αντι-οξειδωτικό, θεραπεία για τον διαβήτη, θεραπεία για τις καρδιακές παθήσεις, αντι-βακτηριακό, αντι-ιικό

   Orientin - αντι-οξειδωτικό, αντι-φλεγμονώδες, αντιβιοτικός και αντικαρκινικός παράγοντας

   Vitexin - με αντικαρκινικές ιδιότητες, θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας (gout)

   Πηγή: McPartland, Russo, Fundacion CANNA

   [άρθρο 4/4]
   9 πράγματα που δεν γνωρίζεις σχετικά με τα βάμματα κάνναβης

   http://gdurl.com/cbx8

   (Αναδημοσίευση με μετάφραση από: GREEN FLOWER, “9 Things You Never Knew About Cannabis Tinctures”, By Rachel Garland, on December 6, 2016)

   Τα βάμματα κάνναβης γίνονται ταχέως η πιο γρήγορη και εύκολη μέθοδος χορήγησής της, για πολλούς ανθρώπους.

   Τα βάμματα κάνναβης είναι μια από τις καλύτερες αλλά και από τις πιο υποτιμημένες μεθόδους χορήγησης για την κάνναβη. Παρέχουν την δυνατότητα για γρήγορη και αποτελεσματική δοσολογία του φαρμάκου, με ελάχιστη προσπάθεια.

   Και αν και τα βάμματα γενικώς χρονολογούνται πολύ πριν από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, ωστόσο σήμερα είναι μια σχετικά άγνωστη μέθοδος χορήγησης φαρμάκων για τους περισσότερους ανθρώπους.

   Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για αυτήν την πολύ υγιεινή μέθοδο λήψης φαρμάκου, εδώ παρουσιάζω 9 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα βάμματα κάνναβης.

   #1) Τα βάμματα είναι ένας πανάρχαιος τρόπος κατασκευής φάρμακου

   Γνωρίζεις ότι τα βάμματα ήταν η κύρια μορφή φαρμάκου για την ανακούφιση από τον πόνο, πολύ πριν από την ασπιρίνη; Στην πραγματικότητα, τα βάμματα κάνναβης ήταν εξαιρετικά δημοφιλή, πριν από την απαγόρευση της κάνναβης.

   Τα εκχυλίσματα έγχυσης (βάμματα) της κάνναβης εισήχθησαν στην U.S Pharmacopeia (είναι η εγκυκλοπαίδεια με όλα τα φάρμακα και τις φαρμακευτικές ουσίες) ως την ενδεδειγμένη θεραπεία για πολλές παθήσεις και καταστάσεις σχετικά με την υγεία, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: ο τέτανος, η ουρική αρθρίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, ο αλκοολισμός, οι κράμπες, η χολέρα, η αρθρίτιδα και πολλές άλλες. Δες: “THE U.S. PHARMACOPOEIA CANNABIS--Through the Years” / (Η ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΙΑ των ΗΠΑ, αναφορές για την ΚΑΝΝΑΒΗ στην διάρκεια του χρόνου, από το 1851, 3η έκδοση έως και το 1942, 12η έκδοση). Πλέον υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο με τον τίτλο “U.S. Pharmacopeial Convention (USP)”.

   Κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τα βάμματα κάνναβης πωλούνταν ανοιχτά πάνω σε πάγκους, στις αρχές του εικοστού αιώνα.

   http://gdurl.com/NG8Y

   #2) Τα βάμματα παρέχουν έλεγχο της δοσολογίας

   Τα βάμματα κάνναβης λαμβάνονται συνήθως τοποθετώντας μερικές σταγόνες κάτω από τη γλώσσα (υπογλώσσια χορήγηση). Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική για εκείνους που χρειάζονται μια γρήγορη δόση (λήψη και επίδραση) ενός φαρμάκου (οι καρδιοπαθείς έχουν μαζί τους ειδικά χαπάκια NTG, νιτρογλυκερίνης, για να τα λάβουν υπογλώσσια σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα με την λειτουργία της καρδιάς).

   Η έγχυση του βάμματος αμέσως απορροφάται μέσα στο αρτηριακό σύστημα, βρίσκοντας έτσι γρήγορα, τον δρόμο του για τον εγκέφαλο και το σώμα.

   Αυτό κάνει την τήρηση της δοσολογίας πολύ εύκολη. Απλά χρησιμοποιείς λίγες σταγόνες και περιμένεις να ενεργήσει ώστε να εμφανιστούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εάν χρειάζεται λήψη περισσότερου φαρμάκου, μπορείς να χορηγήσεις επιπλέον σταγόνες.

   Ωστόσο, πάντα ξεκινάς με χαμηλές δόσεις και προσαρμόζεις την δόση σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

   Cannabis Tinctures 101 (Τα Βάμματα Κάνναβης 101)

   Youtube βίντεο διάρκειας 00:06:49
   Κανάλι Green Flower Media

   <iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/qe6rKG_ca3w?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

   #3) Ψάξε για βάμματα με λάδι MCT

   Σε όλα τα βάμματα χρησιμοποιούνταν το αλκοόλ, το οποίο είναι ένας πολύ καλός διαλύτης για την κάνναβη, όμως εκτός του ότι μπορεί να είναι πολύ σκληρό για το λαιμό και το στομάχι, απλά δεν είναι ιδανικό για πολλούς ασθενείς, λέει η Alison Ettel της TreatWell Health -μια εταιρία που είναι κορυφαία στην παραγωγή βάμματος στην Καλιφόρνια.

   Και έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν βάμματα γλυκερίνης, το μόνο πρόβλημα που υπάρχει όμως είναι ότι η γλυκερίνη δεν δένει καλά με τα κανναβινοειδή και έχει και μια πολύ μικρή διάρκεια ζωής.

   Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι κατασκευαστές βαμμάτων -όπως η TreatWell- έχουν μεταπηδήσει στην χρήση ελαίου MCT (Medium-chain triglyceride / τριγλυκεριδία μέσης αλύσου) και αυτό για έναν πολύ καλό λόγο.

   Έχω διαπιστώσει ότι είναι η απόλυτη καλύτερη δυνατή επιλογή και των δύο κόσμων”, λέει η Ettel. “Το MCT από μόνο του είναι πολύ θρεπτικό και απορροφάται γρήγορα, είναι πολύ ταχείας δράσης”.

   Το MCT είναι βασικά ένα κλασματοποιημένο έλαιο καρύδας (fractionated coconut oil), στο οποίο έχουν αφαιρεθεί τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας.

   Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το μέγεθος του μορίου είναι πολύ συμβατό με την κάνναβη, πράγμα που σημαίνει ότι αν ένα βάμμα MCT παρασκευαστεί σωστά τότε η πρώτη σταγόνα του θα περιέχει την ίδια ποσότητα κανναβινοειδών όπως και η τελευταία του”, εξηγεί η Ettel.

   Αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος που δεν μπορείς να έχεις στα βάμματα με αλκοόλ ή στα βάμματα με βάση την γλυκερίνη.

   http://gdurl.com/3Bxo#4) Τα βάμματα μας δίνουν διάφορες επιλογές στα κανναβινοειδή

   Γιατί πράγμα θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις το βάμμα, ακριβώς; Στοχεύεις μια συγκεκριμένη κατάσταση ή μια ασθένεια; Ίσως να θέλεις να χρησιμοποιήσεις το βάμμα για προληπτική υγεία ή για να κάνεις χρήση ως ενήλικας;

   Ένα από τα ωραία πράγματα σχετικά με την νομιμοποίηση της κάνναβης είναι και το ότι μας δίνει πρόσβαση σε πολλούς διαφορετικούς τύπους από βάμματα -τόσο ψυχοδραστικά όσο και μη ψυχοδραστικά.

   Μπορεί κάποιος να βρει βάμματα με κυρίαρχη περιεκτικότητα σε THC (Tetrahydrocannabinol / Τετραϋδροκανναβινόλη) ή CBD βάμματα (Cannabidiol), ακόμα και βάμματα με όξινα κανναβινοειδή όπως THCA (Tetrahydrocannabinolic acid) και CBDA (Cannabinoid).

   Όλα αυτά τα βάμματα έχουν διαφορετικές χρήσεις και οφέλη.

   Έχουμε ένα νέο βάμμα που θα είναι 30 τοις εκατό CBDA, THCA, CBD, και 10 τοις εκατό THC -το οποίο σημαίνει ότι θα είναι το πιο κοντινό πράγμα που μπορεί κάποιος να έχει λαμβάνοντας την μίξη της ουσίας δύο διαφορετικών φυτών κάνναβης μαζί”, λέει η Ettel, προσθέτοντας ότι, οι συνδυασμοί όπως αυτόν, είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για την προληπτική υγεία.

   #5) Τα βάμματα είναι εξαιρετικά για τοπική εφαρμογή

   Τα περισσότερα σκευάσματα κάνναβης για τοπική χρήση περιέχουν πολύ κρέμα (χωρίς θεραπευτικές ιδιότητες) και μόλις ένα μικρό ποσοστό από κανναβινοειδή. Τα βάμματα όμως δεν είναι έτσι (στο κάτω-κάτω είναι ένα είδος εκχυλίσματος).

   Μου αρέσει που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βάμματα για τοπική εφαρμογή και να τα βάζουμε απευθείας στο δέρμα σας”, λέει η Ettel.

   Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, προφανώς, για το ποιο βάμμα χρησιμοποιούμε και το ποια συστατικά περιέχει, αλλά τα δικά μας βάμματα είναι εξαιρετικά, ειδικά με το έλαιο MCT που απορροφάται αμέσως από το δέρμα και έτσι έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερη ποσότητα”.

   Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα βάμματα τοπικά για διαστρέμματα ή μώλωπες -τα όξινα κανναβινοειδή (THCA και CBDA) είναι ειδικά για την αντιμετώπιση στους μώλωπες, προσθέτει η Ettel.

   Και αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι το THCA βοηθά με τα ηλιακά εγκαύματα και με κάθε έγκαυμα, συνεχίζει η Ettel. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τοπικά και ανακουφίζει από το έγκαυμα και βοηθά στην επούλωση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

   Χρησιμοποιώ επίσης τα όξινα κανναβινοειδή στο πρόσωπό μου κάθε μέρα. Βοηθούν με την αναγέννηση των κυττάρων και έτσι μειώνει την ερυθρότητα στο πρόσωπο και είναι πραγματικά καλό για το δέρμα”, λέει.

   Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα βάμματα για τον πόνο, για τις δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, κυριολεκτικά για τα πάντα. Πραγματικά κάνουν απίστευτα πράγματα τοπικά και οι άνθρωποι απλά δεν το γνωρίζουν”.

   #6) Τα βάμματα είναι διακριτικά

   Χρειάζεσαι μια μέθοδο χαμηλού προφίλ για τη λήψη του φαρμάκου σου; Τα βάμματα είναι διακριτικά. Σε αντίθεση με το κάπνισμα μιας πίπας ή ενός στριφτού, τα βάμματα δεν παράγουν μυρωδιά.

   Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για το που θα βρεις ένα μέρος για να λάβεις το σκεύασμα. Απλά τοποθετείς μερικές σταγόνες κάτω από τη γλώσσα και αυτό είναι όλο.

   Τα βάμματα, επίσης, δεν έχουν κάποια οσμή και έτσι μπορείς να τα μεταφέρεις εύκολα.

   Επιπλέον, μπορεί το βάμμα να τοποθετηθεί μέσα σε κάψουλες γέλης, κάτι που γίνεται για κάποιους ασθενείς όταν το σταγονόμετρο δεν αποτελεί επιλογή. Απλά η κατάποση του βάμματος, σε αντίθεση με τη χορήγηση υπογλώσσια, το μετατρέπει ουσιαστικά σε ένα βρώσιμο φάρμακο.

   http://gdurl.com/wnFq#7) Τα βάμματα έχουν χαμηλές θερμίδες

   Αν σου αρέσουν τα βρώσιμα, τα επιδόρπια με κάνναβη είναι αναμφίβολα νόστιμα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να είναι και αρκετά παχυντικά, αν δεν είσαι προσεκτικός. Ένα brownie εμπλουτισμένο με κάνναβη μπορεί να περιέχει μέχρι και 150 θερμίδες ή και περισσότερες!

   Τα βάμματα προσφέρουν μια εναλλακτική λύση χαμηλή σε θερμίδες, αν προτιμάς να λαμβάνεις κάνναβη με αυτή τη μέθοδο και να προσέχεις ταυτόχρονα και το βάρος σου.

   #8) Τα βάμματα προσφέρουν αποτελεσματική απορρόφηση κανναβινοειδών και τερπενίων

   Όταν λαμβάνει κάποιος βάμματα υπογλώσσια σε αντίθεση με την κατάποση, το φάρμακο περνάει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

   Ως αποτέλεσμα, η επίδραση μπορεί να γίνει συνήθως αισθητή μέσα λίγα μόλις λεπτά, όπως πχ. σε δεκαπέντε λεπτά και να κρατήσει από δύο έως τρεις ώρες. Και αν το βάμμα είναι καλά παρασκευασμένο, θα έχεις και ένα πολύ πιο αποτελεσματικό ποσοστό απορρόφησης κανναβινοειδών/τερπενίων από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο χορήγησης.

   Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι τα αποτελέσματα ποικίλουν. Πάντα να πρέπει να γίνεται έλεγχος της δραστικότητας πριν την χορήγηση. Ξεκινάμε με λίγες σταγόνες αρχικά και αυξάνουμε με την πάροδο του χρόνου, αν χρειαστεί, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη ποσότητα δόσης.

   http://gdurl.com/SgVQ#9) Τα βάμματα πρέπει να αποθηκεύονται σωστά

   Γνωρίζεις ότι η θερμότητα και το φως επιδεινώνουν τα κανναβινοειδή; Τα βάμματα πρέπει να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες σε ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο. Προτείνουμε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι με καπάκι σταγονόμετρο.

   Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα πλαστικά δοχεία για την αποθήκευση του βάμματος. Πάντα να γίνεται χρήση ενός γυάλινου δοχείου και η αποθήκευση του να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον), για καλύτερα αποτελέσματα.

   Short URL

   Επιμέλεια και κατασκευή ''Η γη των πιγκουίνων''

   http://creativecommons.org/images/deed/by.png

   Copyleft
   Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας διατίθεται με άδεια Creative Commons