Οι Επιδράσεις της Κάνναβης και των Κανναβινοειδών στην Υγεία: Η Σημερινή Κατάσταση των Αποδεικτικών Στοιχείων και οι Συστάσεις για την Έρευνα

Share μοιράστε

http://gdurl.com/oByY

Εισαγωγή

Εδώ και πολλά χρόνια η κάνναβη αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης και πολλές φορές δημιουργεί πολεμικές και αντιμαχόμενα στρατόπεδα, όποτε γίνεται κάποια προσπάθεια να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο ή σε έναν δημόσιο διάλογο. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κάποιος που θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το τι είναι τέλος πάντων αυτό το τόσο παρεξηγημένο και απαγορευμένο φυτό, είναι η καχυποψία, η οποία ακολουθείται σχεδόν αμέσως από την κοροϊδία και από έναν υπονοούμενο χαρακτηρισμό του “χασικλή” του “φτιαγμένου” του “χρήστη” και ότι άλλο σκαρφιστεί ο αδαής που θα τύχει να βρεθεί απέναντί του.

Ευτυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει (τόσο έντονα ή και καθόλου) σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ουρουγουάη και αλλού. Εκεί οι άνθρωποι δεν βιάζονται πλέον να προβάλουν την αμάθεια τους και την έλλειψη της γνώσης ή της ημιμάθειας που κουβαλάνε, αλλά προσπαθούν να μάθουν, να καταλάβουν και να κατανοήσουν τις πληροφορίες σχετικά με την κάνναβη (είτε την βιομηχανική, είτε την ιατρική) και να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να διαμορφώσουν μια εμπεριστατωμένη γνώμη που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία, στην παραπληροφόρηση και στην αμάθεια.

Την χειρότερη “ζημιά” στο θέμα της κάνναβης την έχουν κάνει οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και τα κογκρέσα πριν και μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (δεν συμπεριλαμβάνεται ο Β' ΠΠ γιατί εκείνη την περίοδο η αμερικάνικη κυβέρνηση προωθούσε και πριμοδοτούσε την μαζική καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης λόγω της ανάγκης που υπήρχε σε πρώτη ύλη για την κατασκευή μεγάλου αριθμού υλικών για τον εξοπλισμό του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, βλ. “Hemp For Victory - 1942). Η “ζημιά” που προκάλεσαν (κυρίως για λόγους ανταγωνισμού της κάνναβης και των προϊόντων της με την βιομηχανία πλαστικών, την κλωστοϋφαντουργία, τις πετρελαϊκές εταιρίες και φυσικά τις φαρμακοβιομηχανίες) ήταν κυρίως μέσω της κατάταξης της κάνναβης (ειδικά των στελεχών με την ψυχοτρόπα επίδραση) στις ουσίες του Παραρτήματος Ι και με τον κυριολεκτικό βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με οπτικοακουστικό υλικό που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίαζε τους χρήστες ως “καταβεβλημένους από δολοφονικό αμόκ” (βλ. “Reefer Madness”, περιλαμβάνεται και όλη η ταινία) και την κάνναβη ως το “φυτό από τον κήπο του διαβόλου”.

Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι ηλίθιες δοξασίες και η προπαγάνδα για την κάνναβη αμβλύνθηκαν (αφού πάρα πολλοί κολεγιόπαιδες που είχαν κάνει χρήση κάνναβης και μετέπειτα ασχολήθηκαν με την έρευνα και την μελέτη σε διάφορους κλάδους της ιατρικής και της φαρμοκολογίας είδαν ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως τους τα παρουσίαζαν) και ξεκίνησαν δειλά-δειλά στην αρχή και πιο αποφασιστικά τελευταία να γίνονται επιστημονικές έρευνες που καταρρίπτουν την μια δοξασία μετά την άλλη για την κάνναβη και αναδεικνύουν τόσο τις φαρμακευτικές της ιδιότητες όσο και της θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές και διαφορετικές ασθένειες και καταστάσεις υγείας που χρίζουν θεραπείας και αντιμετώπισης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της σύγχρονης περιόδου διαφωτισμού στην έρευνα για την κάνναβη αποτελεί ο τεράστιος όγκος δημοσιευμένων μελετών και ερευνών στο PubMed, την Εθνική Δημόσια Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ, όπου έχουν καταχωρηθεί περισσότερες από 15.000 δημοσιεύσεις σχετικά με την κάνναβη.

Η τελευταία πολύ σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της έρευνας (και όχι μόνο) για την κάνναβη αποτελεί το πρόσφατο πόνημα της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε από τις National Academies σχετικά με την συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων για την κάνναβη για την παραγωγή συμπερασμάτων πάνω σε πολλούς τομείς της υγείας και την εξαγωγή συστάσεων για την πορεία της έρευνας από εδώ και πέρα πάνω στην κάνναβη και στα συστατικά της. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017 και αποτελεί (ή θα αποτελέσει σίγουρα) σταθμό για το ζήτημα της κάνναβης και της φαρμακευτικής και θεραπευτικής της αξίας.

Μεταφράσαμε τα περιεχόμενα, τον πρόλογο και την περίληψη (που περιλαμβάνει και τα συγκεντρωτικά συμπεράσματα της επιτροπής) του βιβλίου των 395 σελίδων και τα παρουσιάζουμε. Καλή ανάγνωση.

The National Academies of SCIENCES - ENGINEERING - MEDICINE
Health and Medicine Division
(Οι Εθνικές Ακαδημίες ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ – ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Διεύθυνση Υγείας και Ιατρικής)

Εκδόσεις:

The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids: The Current State of Evidence and Recommendations for Research / (Οι Επιδράσεις της Κάνναβης και των Κανναβινοειδών στην Υγεία: Η Σημερινή Κατάσταση των Αποδεικτικών Στοιχείων και οι Συστάσεις για την Έρευνα) (Pdf αρχείο, 395 σελίδες στα αγγλικά)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Η Επιτροπή σχετικά με τις “Επιδράσεις στην Υγεία της Κάνναβης: Μια Ανασκόπηση των Στοιχείων και των Ερευνητικών Προγραμμάτων
Το Διοικητικό Συμβούλιο για την Δημόσια Υγεία και για την Πρακτική της Δημόσιας Υγείας
Η Διεύθυνση Υγείας και Ιατρικής
Οι Εθνικές Ακαδημίες των Επιστημών, της Μηχανικής και της Ιατρικής
Εκδόσεις των Εθνικών Ακαδημιών
Κυκλοφόρησε: 12 Ιανουαρίου 2017
Η έκθεση με μια ματιά:
Chapter Highlights / Σημαντικά Σημεία των Κεφαλαίων (PDF)
Committe Conclusions / Συμπεράσματα της Επιστροπής (PDF)
Public Release Slides / Κοινοποίηση Διαφανειών (PDF)
Report Highlights / Σημαντικά Σημεία της Έκθεσης(PDF)

Σε μια από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες πάνω στην πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις στην υγεία της ψυχαγωγικής και της θεραπευτικής χρήσης της κάνναβης, μια νέα έκθεση από τις National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine προσφέρει μια αυστηρή εξέταση των σχετικών επιστημονικών ερευνών που έχουν δημοσιευθεί από το 1999. Η παρούσα έκθεση συνοψίζει την τρέχουσα κατάσταση των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το τι είναι γνωστό πάνω στις επιδράσεις στην υγεία από τα προϊόντα της κάνναβης, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων που σχετίζονται με τις θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης και των πιθανών κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με ορισμένες μορφές καρκίνου, με ασθένειες, με διαταραχές της ψυχικής υγείας και με τραυματισμούς. Οι περιοχές που έχουν ανάγκη από πρόσθετη έρευνα και τα υφιστάμενα εμπόδια για τη διεξαγωγή έρευνας πάνω στην κάνναβη, καλύπτονται επίσης σε αυτήν την ολοκληρωμένη έκθεση.

Λεπτομέρειες
Δραστηριότητα: Επιδράσεις στην υγεία από την Κάνναβη: Μια ανασκόπηση των στοιχείων και ερευνητικών προγραμμάτων
Τύπος: Συναινετική Έκθεση
Ετικέτες: Children, Youth and Families, Public Health, Substance Abuse and Mental Health
Περιγραφή δραστηριότητας: Οι National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (the Academies / οι Ακαδημίες) θα διορίσουν μια ad hoc επιτροπή για να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη και σε βάθος επανεξέταση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με τις επιδράσεις στην υγεία από τη χρήση κάνναβης ή/και των συστατικών της.
Η επιτροπή θα αναπτύξει μια συναινετική έκθεση με δύο κύρια τμήματα: 1) ένα τμήμα της έκθεσης θα συνοψίσει το τι μπορεί να προσδιοριστεί για τις επιδράσεις στην υγεία από τη χρήση της κάνναβης, και 2) ένα τμήμα της έκθεσης θα συνοψίσει τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης. Η έκθεση θα παρέχει επίσης μια επισκόπηση του κανναβινοειδούς /ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, την ιστορία της χρήσης στις ΗΠΑ και του τοπίου των κανονισμών και της πολιτικής. Επιπλέον, η έκθεση θα περιγράψει και θα κάνει συστάσεις σχετικά με ένα ερευνητικό θεματολόγιο εντοπίζοντας τα πιο κρίσιμα ερωτήματα για την έρευνα σχετικά με τη σύνδεση της χρήσης της κάνναβης με τις επιδράσεις στην υγεία (τόσο για τους κινδύνους όσο και για τα θεραπευτικά αποτελέσματα) που μπορούν να απαντηθούν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα (δηλαδή, εντός ενός τριετούς χρονικού πλαισίου), καθώς και τα τυχόν μέτρα που πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα για να εξασφαλιστεί η ύπαρξη επαρκών δεδομένων που θα συγκεντρωθούν για να απαντηθούν οι μακροχρόνιες ερωτήσεις (πχ. εκείνες οι κατάλληλες ερωτήσεις για τις μεγάλες έρευνες με επιτήρηση του πληθυσμού, την συλλογή κλινικών δεδομένων ή την συλλογή άλλων δεδομένων και την ανάλυση των εμποδίων σχετικά με σύνδεση μεταξύ των δεδομένων της έρευνας και των μητρώων θανάτου/νοσηρότητας για να ενεργοποιηθούν οι εκτιμήσεις πάνω στον πληθυσμό σε επίπεδο αποτελεσμάτων νοσηρότητας και θνησιμότητας). Η επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ερωτήσεις και στις συνέπειες, με επικέντρωση των δυνατοτήτων εκείνων με το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, ενώ θα ρίξει φως σχετικά με τα χαρακτηριστικά της χρήσης της κάνναβης στις εν λόγω επιδράσεις για την υγεία, τόσο για τις βραχυπρόθεσμες όσο και για τις μακροπρόθεσμες.
Κατά τη διεξαγωγή των εργασιών της, η επιτροπή θα προβεί σε συνολική αναθεώρηση των στοιχείων, χρησιμοποιώντας αποδεκτές μεθόδους αναζήτησης βιβλιογραφίας, επανεξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων, ταξινόμησης και σύνθεσης. Οι μελέτες που θα αναθεωρηθούν, όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερες, που να περιλαμβάνουν αλλά δεν θα περιορίζονται σε επιδημιολογία και κλινικές μελέτες, τοξικολογία και μελέτες σε ζώα, όπως αυτές θα προσδιορίζονται κατάλληλα από την επιτροπή. Η επιτροπή θα παρέχει περίληψη των προσδιορισμών σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια με βάση τη βαρύτητα των αποδεικτικών στοιχείων. Θα μπορούν να αναθεωρηθούν μελέτες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τον διεθνή χώρο, με βάση την καταλληλότητά τους και την μεθοδολογική τους αυστηρότητα.
Από το Μάρτιο του 2016, η Health and Medicine Division (Διεύθυνση Υγείας και Ιατρικής) συνεχίζει τις συναινετικές μελέτες και την σύγκληση των δραστηριοτήτων που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν από το Institute of Medicine, ΙΟΜ (Ινστιτούτο Ιατρικής).
Δημόσιο σχόλιο: Αν έχετε πόρους που θα θέλατε να μοιραστείτε με την επιτροπή, μπορείτε να το κάνετε υποβάλλοντας ένα σχόλιό στο e-mail του πρότζεκτ στην ηλεκτρονική διεύθυνση marijuanastudy@nas.edu
Κάθε σχόλιο που υποβάλλεται στην επιτροπή, καθώς και το Ονοματεπώνυμο και οι πληροφορίες ταυτοποίησης δεν θα παραμείνουν εμπιστευτικές και θα περιληφθούν στο Public Access File (Δημόσιας Πρόσβασης Αρχείο) καθώς η National Academy of Sciences, Engineering, and Medicine συμμορφώνεται με το Section 15 του ομοσπονδιακού νόμου Federal Advisory Committee Act (FACA). Οι Ακαδημίες εξουσιοδοτούνται να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε τέτοια σχόλια ή παρατηρήσεις σύμφωνα με τους “Terms of Use Statement” των Ακαδημιών.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η δραστηριότητα αυτή υποστηρίχθηκε από:
Grant No. ADHS16-113368 from the Arizona Department of Health Services,
Grant No. 910-16-SC from the CDC Foundation,
Grant No. 200-2011-38807, Task Order #47 from the Centers for Disease Control and Prevention,
Grant No. HHSN263201200074I, Task Order #91 from the National Institutes of Health,
and Grant No. 151027 from Oregon Health Authority.
Επιπλέον υποστήριξη λήφθηκε από:
Alaska Mental Health Trust Authority
California Department of Public Health
Mat-Su Health Foundation
National Highway Traffic Safety Administration
National Institutes of Health/National Cancer Institute
National Institutes of Health/National Institute on Drug Abuse
The Colorado Health Foundation
The Robert W. Woodruff Foundation
Truth Initiative
U.S. Food and Drug Administration and Washington State Department of Health
Οποιεσδήποτε απόψεις, ευρήματα, συμπεράσματα ή συστάσεις που εκφράζονται στην παρούσα έκδοση δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του κάθε οργανισμού ή οργανισμού που παρείχε υποστήριξη για το έργο.

Χορηγοί:
Alaska Mental Health Trust Authority
Arizona Department of Health Services
CDC Foundation
Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
Food and Drug Administration
Mat-Su Health Foundation
National Cancer Institute - National Institutes of Health
National Highway Traffic Safety Administration
National Institute on Drug Abuse
Oregon Health Authority
Robert W. Woodruff Foundation
The Colorado Health Foundation
Truth Initiative
Washington State Department of Health

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πλαίσιο μελέτης και προσέγγισης
Έκθεση συμπερασμάτων για τη σχέση μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και της έκθεσης της με τις συστάσεις υγείας
Αναφορές

ΜΕΡΟΣ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το πλαίσιο της μελέτης
Πλαίσιο μελέτης και προσέγγισης
Διοργάνωση της έκθεσης
Αναφορές

2 ΚΑΝΝΑΒΗ

Ιστορία της κάνναβης
Το φυτό της Κάνναβης
Παράγωγα προϊόντα κάνναβης
Κλινικά χαρακτηριστικά της τοξίκωσης από κάνναβη
Φάρμακα που βασίζονται στα κανναβινοειδή
Τα συνθετικά κανναβινοειδή ως ψυχαγωγικά φάρμακα
Οι ρυπογόνες ουσίες στην κάνναβη και η νόθευση της κάνναβης
Αναφορές

3 ΚΑΝΝΑΒΗ: ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Επικράτηση της χρήσης της κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες (1975-2014)
Κανονισμοί για την κάνναβη στις Ηνωμένες Πολιτείες
Πολιτικό τοπίο
Κλάδος των εκτελεστικών πολιτικών
Κλάδος των πολιτικών του Κογκρέσου
Η κοινή γνώμη
Πολιτική και έρευνα
Αναφορές

ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
4 ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΩΝ

Χρόνιος πόνος
Καρκίνος
Ναυτία και εμετός που προκαλούνται από χημειοθεραπεία
Ανορεξία και απώλεια βάρους
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Επιληψία
Σπαστικότητα συνδεδεμένη με σκλήρυνση κατά πλάκας ή με τραύματα του νωτιαίου μυελού
Σύνδρομο Tourette
Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
Νόσος του Huntington
Νόσος του Πάρκινσον
Δυστονία
Άνοια
Γλαύκωμα
Εγκεφαλική βλάβη από τραύμα/Ενδοκρανιακή αιμορραγία
Εθισμός
Άγχος
Κατάθλιψη
Διαταραχές ύπνου
Διαταραχή μετατραυματικού στρες
Σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
5 ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκίνος
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

6 ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Μεταβολική δυσλειτουργία, μεταβολικό σύνδρομο, προδιαβήτης και σακχαρώδης διαβήτη
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

7 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Αναπνευστικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας βρογχίτιδας
Άσθμα
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

8 ΑΝΟΣΙΑ

Ανοσοποιητική ικανότητα
Ευαισθησία και εξέλιξη των μολυσματικών ασθενειών
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

9 ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία
Επαγγελματικοί τραυματισμοί
Αυτοκινητιστικά ατυχήματα
Τραυματισμοί και θάνατοι από υπερβολική δόση
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

10 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ

Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη για τη μητέρα
Εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη
Νεογνικές καταστάσεις
Μετέπειτα αποτελέσματα
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

11 ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Νόηση
Ακαδημαϊκή επίδοση
Απασχόληση και εισόδημα
Κοινωνικές σχέσεις και λοιποί κοινωνικοί ρόλοι
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

12 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις
Διπολική διαταραχή
Κατάθλιψη
Αυτοκτονία
Άγχος
Διαταραχή μετατραυματικού στρες
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

13 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Προβληματική χρήση της κάνναβης
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

14 ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Κατάχρηση άλλων ουσιών
Κενά στην έρευνα
Περίληψη
Αναφορές

ΜΕΡΟΣ IV: ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
15 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ

Ρυθμιστικά εμπόδια, εμπόδια στην προμήθεια και οικονομικά εμπόδια
Μεθοδολογικές προκλήσεις
Περίληψη
Αναφορές

6 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΝΑΒΗ

Κενά στην στοχευμένη έρευνα
Βελτίωση της ποιότητας της έρευνας
Βελτίωση της ικανότητας επιτήρησης
Κατάδειξη των εμποδίων στην έρευνα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Α. Γλωσσάρι
Β. Προσέγγιση Μελέτης
Γ. Συστηματικές ανασκοπήσεις
Δ. Δημόσιες ατζέντες
Ε. Βιογραφικά σημειώματα των μελών της επιτροπής, του προσωπικού και των συμβούλων

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης αυτής της έκθεσης τον Ιανουάριο του 2017, 28 Πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για τη θεραπεία ιατρικών παθήσεων. Οκτώ από αυτές τις Πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη και για ψυχαγωγική χρήση. Εκτός από την αυξανόμενη διαθεσιμότητα νόμιμης κάνναβης, υπήρξε επίσης και μια ταχεία επέκταση των τύπων από τα διαθέσιμα προϊόντα κάνναβης, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φαγώσιμα, έλαια και μια ποικιλία από εισπνεόμενες ουσίες. Η αυξανόμενη αποδοχή, προσβασιμότητα και χρήση της κάνναβης εγείρει σημαντικές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και υπάρχει σαφής ανάγκη να καθοριστεί το τι είναι γνωστό και το τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις επιδράσεις στην υγεία από την χρήση της κάνναβης.

Η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή μιας συνολικής αναθεώρησης των τρεχόντων στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση κάνναβης και την χρήση προϊόντων που προέρχονται από την κάνναβη. Η μελέτη διεξήχθη σε ένα περιορισμένο χρονικό πλαίσιο προκειμένου να ανταποκριθεί σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο τοπίο, αλλά, όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο των μεθόδων της έκθεσης, το ποσό της εργασίας που αυτή η έκθεση αντικατοπτρίζει και ο όγκος της βιβλιογραφίας που χρειάστηκε να αναθεωρηθεί, δείχνει σαφώς τη σημαντική προσπάθεια που καταβλήθηκε και τη σημασία που έχει αυτό το θέμα για την επιτροπή.

Στην παρούσα έκθεση, η επιτροπή παρουσιάζει μια αυστηρή και προσεγμένη περίληψη του τοπίου σχετικά με την κάνναβη και την υγεία και παρουσιάζει τονίζοντας τις συστάσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στην προώθηση του τομέα της έρευνας και στην ενημέρωση για την λήψη καλύτερων αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου προς τους συναδέλφους μου και μέλη της επιτροπής, που εργάστηκαν τόσο σκληρά και με καλή διάθεση για να εκπληρώσουμε την αποστολή αυτή. Όπως και με άλλες εκθέσεις από τις National Academies of Science, Engineering and Medicine, το έργο της επιτροπής θα ήταν πολύ πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, χωρίς τη στήριξη του ειδικού, με πολλές γνώσεις και επίσης και πολύ φίλεργου προσωπικού των National Academies.

Marie McCormick, Πρόεδρος
Επιτροπής “Health Effects of Marijuana: An Evidence Review and Research Agenda

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο για την κάνναβη. Μέχρι σήμερα, 28 Πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για τη θεραπεία ιατρικών καταστάσεων (National Conference of State Legislatures, NCSL, 2016). Οκτώ από αυτά τα κράτη και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση. Αυτές οι αλλαγές ορόσημα στην πολιτική, έχουν αλλάξει σημαντικά τα πρότυπα της χρήσης της κάνναβης και των επιπέδων κινδύνου. Με βάση μια πρόσφατη εθνική έρευνα, 22,2 εκατομμύρια Αμερικανοί (ηλικίας 12 ετών και άνω) ανέφερε ότι έκανε χρήση κάνναβης τις τελευταίες 30 ημέρες και μεταξύ 2002 και 2015 το ποσοστό των χρηστών κάνναβης του περασμένου μήνα, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, έχει αυξηθεί σταθερά από το 6,2 στο 8,3% (Center for Behavioral Health Statistics and Quality, CBHSQ, 2016).

Παρά τις εκτεταμένες αλλαγές στην πολιτική σε επίπεδο Πολιτείας και την ταχεία αύξηση της χρήσης της κάνναβης, τόσο για ιατρικούς σκοπούς όσο και για ψυχαγωγική χρήση, τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία (βλάβες και οφέλη) από την χρήση της κάνναβης παραμένουν ασαφή ή/και σχετικώς αδιευκρίνιστα. Η έλλειψη επιστημονικής έρευνας έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις επιδράσεις στην υγεία από την χρήση της κάνναβης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα προς διερεύνηση για την δημόσια υγεία στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι έφηβοι και οι έγκυες γυναίκες. Σε αντίθεση με άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ ή τον καπνό, η χρήση των οποίων μπορεί να ενέχει κίνδυνο, δεν υπάρχουν αποδεκτά πρότυπα για να βοηθήσουν στο να καθοδηγηθούν οι ιδιώτες στον να κάνουν επιλογές σχετικά με θέματα όπως του εάν, πότε, πού και πώς να χρησιμοποιούν την κάνναβη με ασφάλεια και αποτελεσματικά σε σχέση με την θεραπευτική της χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάρτιο του 2016, η Health and Medicine Division (Διεύθυνση Υγείας και Ιατρικής) (πρώην Institute of Medicine [ΙΟΜ][1] / Ινστιτούτο Ιατρικής των National Academies of Sciences, Engineering and Medicine [the National Academies] / Εθνικών Ακαδημιών Επιστήμης, Μηχανικής και Ιατρικής [οι Εθνικές Ακαδημίες]) κλήθηκε να συγκαλέσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διεξαγωγή μιας περιεκτικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας σχετικά με τις επιδράσεις στην υγεία της χρήσης της κάνναβης ή/και των συστατικών της κάνναβης, που εμφανίστηκαν στο μεσοδιάστημα από τη δημοσίευση της έκθεσης του ΙΟΜ το 1999 με τον τίτλο “Marijuana and Medicine” (Κάνναβη και Ιατρική) έως σήμερα. Η προκύπτουσα επιτροπή “Committee on the Health Effects of Marijuana” αποτελείται από 16 εμπειρογνώμονες στους τομείς της κάνναβης, του εθισμού, της ογκολογίας, της καρδιολογίας, της νευροανάπτυξης, των αναπνευστικών νόσων, της παιδικής και της εφηβικής υγείας, της ανοσολογίας, της τοξικολογίας, της προκλινικής έρευνας, της επιδημιολογίας, της συστηματικής ανασκόπησης και της δημόσιας υγείας. Στους χορηγούς της έκθεσης αυτής περιλαμβάνονται ομοσπονδιακές, πολιτειακές, φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων οι Alaska Mental Health Trust Authority, Arizona Department of Health Services, California Department of Public Health, CDC Foundation, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Mat-Su Health Foundation, National Highway Traffic Safety Administration, National Institutes of Health/National Cancer Institute, National Institutes of Health/National Institute on Drug Abuse, Oregon Health Authority, The Colorado Health Foundation, The Robert W. Woodruff Foundation, Truth Initiative, U.S. Food and Drug Administration και Washington State Department of Health.

[1] Από το Μάρτιο του 2016, η Health and Medicine Division (Διεύθυνση Υγείας και Ιατρικής) συνεχίζει τις συναινετικές μελέτες και τη σύγκληση των δραστηριοτήτων που ασκούνταν προηγουμένως από το Institute of Medicine, IOM (Ινστιτούτο Ιατρικής)

Στο κείμενο της εντολής ανάθεσης του έργου, η επιτροπή κλήθηκε να προβεί σε συστάσεις για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που θα εντοπίσει τα πιο κρίσιμα ερωτήματα για την έρευνα, σχετικά με τη σύνδεση της χρήσης της κάνναβης με τις επιδράσεις της για την υγεία (τόσο για αυτά που βλάπτουν όσο και για αυτά που ωφελούν) που να μπορούν να απαντηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (πχ. μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο 3 ετών), καθώς και για τα βήματα που πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα για να εξασφαλιστεί η ύπαρξη επαρκών δεδομένων που θα συγκεντρωθούν για να απαντήσουν σε ερωτήσεις με έναν μακροχρόνιο ορίζοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ολόκληρη την έκθεση, η επιτροπή έχει προσπαθήσει να αναδείξει τα συμπεράσματα της έρευνας που επηρεάζουν ορισμένες ομάδες πληθυσμού (πχ. τις έγκυες γυναίκες και τους εφήβους) που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε κάποιες πιθανές βλαβερές επιδράσεις της χρήσης της κάνναβης. Η πλήρης εντολή ανάθεσης του έργου στην επιτροπή, παρουσιάζεται στο ΠΛΑΙΣΙΟ S-1.

ΠΛΑΙΣΙΟ S-1
Εντολή Ανάθεσης Έργου

Οι National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (the National Academies) θα ορίσουν μια επιτροπή ad hoc για να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη και σε βάθος επανεξέταση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με τις επιδράσεις στην υγεία της χρήσης της κάνναβης ή/και των συστατικών της κάνναβης.
Η επιτροπή θα αναπτύξει μια συναινετική έκθεση με δύο βασικές ενότητες: (1) ένα τμήμα της έκθεσης θα συνοψίσει το τι μπορεί να προσδιοριστεί για τις επιδράσεις στην υγεία από τη χρήση της κάνναβης και, (2) ένα τμήμα της έκθεσης θα συνοψίσει τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβη. Η έκθεση θα παρέχει επίσης μια επισκόπηση του υποκείμενου κανναβινοειδούς/ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, της ιστορίας της χρήσης της κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες και του ρυθμιστικού και πολιτικού τοπίου. Επιπλέον, η έκθεση θα περιγράψει και θα κάνει συστάσεις σχετικά με ένα ερευνητικό θεματολόγιο εντοπίζοντας τα πιο κρίσιμα ερωτήματα για την έρευνα σχετικά με τη σύνδεση της χρήσης της κάνναβης με τις επιδράσεις που αυτή έχει στην υγεία (τόσο για τους κινδύνους όσο και για τις θεραπευτικές επιδράσεις) που θα μπορούν να απαντηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (δηλαδή, μέσα σε ένα 3ετές χρονικό πλαίσιο), καθώς και τα τυχόν μέτρα που πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν τα επαρκή δεδομένα που θα συγκεντρωθούν για να απαντηθούν ερωτήσεις σε έναν μακροχρόνιο ορίζοντα (πχ. κατάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τις έρευνες επιτήρησης σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η συλλογή κλινικών δεδομένων ή η συλλογή άλλων δεδομένων και η επίλυση των εμποδίων για την σύνδεση μεταξύ των δεδομένων της έρευνας και των μητρώων θανάτου/νοσηρότητας για να γίνουν εφικτές οι εκτιμήσεις σε επίπεδο πληθυσμού σχετικά με τα όποια αποτελέσματα νοσηρότητας και θνησιμότητας υπάρξουν). Η επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ερωτήσεις και στις συνέπειες που να έχουν ένα τυχόν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, καθώς θα ρίχνει φως σχετικά με τα χαρακτηριστικά της χρήσης της κάνναβης, εκείνα που έχουν επιδράσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στην υγεία.
Κατά τη διεξαγωγή των εργασιών της, η επιτροπή θα προβεί σε συνολική αναθεώρηση των στοιχείων, χρησιμοποιώντας αποδεκτές μεθόδους αναζήτησης στην βιβλιογραφία, στην αξιολόγηση στοιχείων, στην ταξινόμηση και στην σύνθεση. Η αναθεώρηση των μελετών, όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη και θα περιλαμβάνει αλλά δεν θα περιορίζεται στην επιδημιολογία και τις κλινικές μελέτες, στην τοξικολογία και τις μελέτες σε ζώα, όσες προσδιορίσει ως κατάλληλες η επιτροπή. Η επιτροπή θα παρέχει περιληπτικούς προσδιορισμούς σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια με βάση τη βαρύτητα των αποδεικτικών στοιχείων. Τόσο οι μελέτες στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς, μπορούν να αναθεωρηθούν με βάση την καταλληλότητα και την μεθοδολογική τους αυστηρότητα.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η IOM δημοσίευσε αρκετές συναινετικές εκθέσεις που επικεντρώθηκαν στις επιδράσεις πάνω στην υγεία από την χρήση της κάνναβης ή σχετικών με την κάνναβη θεμάτων, μέσα στο πλαίσιο της κατάχρησης άλλων φαρμάκων ή άλλων ουσιών[2]. Οι δύο εκθέσεις της IOM που φέρουν την πιο περίοπτη θέση στην ενημέρωση του έργου της επιτροπής είναι η “Marijuana and Health”, που δημοσιεύθηκε το 1982 και η έκθεση του 1999 με τίτλο “Marijuana and Medicine: Assessing the Science Base”. Παρά το γεγονός ότι οι εκθέσεις αυτές διέφεραν στον σκοπό, ήταν χρήσιμες στην παροχή ενός ολοκληρωμένου σώματος αποδεικτικών στοιχείων επί των οποίων θα μπορούσε να βασιστεί η σημερινή επιτροπή.

[2] Δες αναζήτηση του όρου “marijuana”

Η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τη χρήση της κάνναβης έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δημοσίευση της έκθεσης “Marijuana and Medicine” του 1999. Η επιτροπή διεξήγαγε μια εκτεταμένη έρευνα των σχετικών βάσεων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των βάσεων Medline, Embase, the Cochrane Database of Systematic Reviews και PsycINFO και αρχικά αναθεωρήθηκαν πάνω από 24.000 αποσπάσματα που θα μπορούσαν να έχουν δυνητικά σχέση με τη μελέτη αυτή. Αυτές οι περιλήψεις μειώθηκαν με τον περιορισμό των άρθρων μόνο σε εκείνα που δημοσιεύθηκαν στην αγγλική γλώσσα και την αφαίρεση των εκθέσεων περιπτώσεων, των άρθρων, των μελετών από “ανώνυμους” συγγραφείς, των περιλήψεων σε συνέδρια και των σχολίων. Στο τέλος, η επιτροπή εξέτασε περισσότερες από 10.700 περιλήψεις για την σχετικότητα τους με αυτή την έκθεση.

Δεδομένου της μεγάλης επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με την κάνναβη, του εύρους της δήλωσης της αποστολής από την ανάθεση του έργου, καθώς και των χρονικών περιορισμών της μελέτης, η επιτροπή ανέπτυξε μια προσέγγιση που είχε ως αποτέλεσμα να δώσει την πρωτοκαθεδρία στις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες συστηματικές ανασκοπήσεις (από το 2011 και μετά) και στην υψηλής ποιότητας πρωτογενή έρευνα για έντεκα ομάδες τελικών σημείων ενδιαφέροντος για την υγεία (βλέπε ΠΛΑΙΣΙΟ S-2). Για κάθε τελικό σημείο ενδιαφέροντος της υγείας, εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν συστηματικά οι ανασκοπήσεις ως προς την ποιότητα τους, χρησιμοποιώντας κριτήρια δημοσίευσης, μόνο οι ανασκοπήσεις με δίκαιη και καλή ποιότητα θεωρήθηκαν κατάλληλες προς εξέταση από την επιτροπή. Τα συμπεράσματα της επιτροπής βασίστηκαν στα ευρήματα από τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες συστηματικές ανασκοπήσεις και όλες τις σχετικές πρωτογενείς έρευνες με δίκαιη και καλή ποιότητα που έχουν δημοσιευθεί, έπειτα από συστηματική ανασκόπηση. Στις περιπτώσεις που δεν θα υπήρχε έστω και μια συστηματική ανασκόπηση, η Επιτροπή εξέτασε όλες τις σχετικές πρωτογενείς έρευνες που δημοσιεύθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1999 έως και την 1η Αυγούστου 2016. Η πρωτογενής έρευνα αξιολογήθηκε με τη χρήση τυποποιημένων προσεγγίσεων (πχ. Cochrane Quality Assessment, Newcastle-Ontario scale) ως οδηγό.

ΠΛΑΙΣΙΟ S-2
Θέματα Υγείας και Τοποθέτηση των Τελικών Σημείων Ενδιαφέροντος για την Υγεία
κατά Προτεραιότητα
(Αναφέρονται με τη σειρά με την οποία εμφανίζονται στην έκθεση)

Θεραπευτικές επιδράσεις

 • Χρόνιος πόνος, καρκίνος, ναυτία/εμετός που προκαλείται από χημειοθεραπεία, απώλεια όρεξης και βάρους, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, επιληψία, σπαστικότητα που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύνδρομο Tourette, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, νόσος του Huntington, νόσος του Πάρκινσον, δυστονία, νόσος του Alzheimer/άνοια, γλαυκώμα, τραυματική εγκεφαλική βλάβη/βλάβη του νωτιαίου μυελού, εθισμός, άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές του ύπνου, διαταραχή μετατραυματικού στρες, σχιζοφρένεια

Καρκίνος

 • Καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του στόματος, καρκίνος του οισοφάγου, καρκίνος των όρχεων, άλλος καρκίνος

Καρδιομεταβολικός κίνδυνος

 • Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, έμφραγμα, μεταβολική απορύθμιση, μεταβολικό σύνδρομο, προδιαβήτης και διαβήτης

Αναπνευστική νόσος

 • Πνευμονική λειτουργία, αναπνευστικά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας βρογχίτιδας), χρόνια αποφρακτική πνευμονική διαταραχή, άσθμα

Ανοσία

 • Λειτουργία ανοσοποιητικού, μολυσματικές ασθένειες

Τραυματισμός και θάνατος

 • Θνησιμότητα οποιασδήποτε αιτίας, επαγγελματική βλάβη, αυτοκινητιστικά, τραυματισμός και θάνατος από υπερβολική δόση

Προγεννητική, περιγεννητική και μεταγεννητική έκθεση στην κάνναβη

 • Επιπλοκές της εγκυμοσύνης για τη μητέρα, εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, νεογνικές συνθήκες, μετέπειτα επιπτώσεις για το βρέφος

Ψυχοκοινωνικά

 • Γνώση (μάθηση, μνήμη, προσοχή, νοημοσύνη), ακαδημαϊκή επίδοση και αποτελέσματα στην εκπαίδευση, απασχόληση/εισόδημα, κοινωνικές σχέσεις και άλλοι κοινωνικοί ρόλοι

Ψυχική υγεία

 • Σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωτικές διαταραχές, διπολικές διαταραχές, κατάθλιψη, αυτοκτονία, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες

Προβληματική χρήση της κάνναβης

 • Διαταραχή της χρήσης της κάνναβης

Η χρήση της κάνναβης και η κατάχρηση άλλων ουσιών

 • Κατάχρηση άλλων ουσιών

Οι στρατηγικές και οι διαδικασίες έρευνας που περιγράφονται παραπάνω αναπτύχθηκαν και εγκρίθηκαν από την επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπίσουν επαρκώς το εύρος της αποστολής στην εντολή ανάθεσης σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να απομακρυνθεί από τα υψηλά πρότυπα των National Academies, για την ποιότητα και την ακρίβεια των εκθέσεων της επιτροπής. Οι αναγνώστες αυτής της έκθεσης θα αναγνωρίσουν δύο σημαντικά σημεία. Πρώτον, η επιτροπή δεν έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει πολλαπλές συστηματικές ανασκοπήσεις, οι οποίες θα απαιτούσαν μια μακρά και βαριά εργασία σε μια σειρά από διαδικασίες. Η επιτροπή ωστόσο, ενέκρινε τα βασικά χαρακτηριστικά μιας τέτοιας διαδικασίας: μια περιεκτική βιβλιογραφική έρευνα, αξιολογήσεις από περισσότερα από ένα άτομα ποιότητας (κίνδυνος μεροληψίας) της βασικής βιβλιογραφίας και των συμπερασμάτων, προ-προδιαγραφή των ερωτήσεων ενδιαφέροντος πριν να διατυπωθούν τα συμπεράσματα, πρότυπη γλώσσα για να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των συμπερασμάτων, καθώς και δηλώσεις σύγκρουσης συμφερόντων μέσω των πολιτικών για την σύγκρουση συμφερόντων που εφαρμόζονται από τις National Academies. Δεύτερον, υπάρχει μια πιθανότητα κάποια από την βιβλιογραφία να χάθηκε λόγω των πρακτικών μέτρων που λήφθηκαν για να περιοριστεί ο πολύ μεγάλος όγκος της βιβλιογραφίας σε έναν όγκο που θα ήταν κατάλληλα διαχειρίσιμος εντός του χρονικού πλαισίου που είχε στην διάθεση της η επιτροπή. Επιπλέον, μια πολύ καλή έρευνα δεν μπορεί να αντικατοπτριστεί στην παρούσα έκθεση, διότι δεν αντιμετωπίζονται άμεσα οι ερωτήσεις τελικών σημείων ενδιαφέροντος για την έρευνα σχετικά με την υγεία, τα οποία σημεία τέθηκαν σε προτεραιότητα από την επιτροπή.

Αυτή η έκθεση είναι οργανωμένη σε τέσσερα μέρη και 16 κεφάλαια. Τα μέρη είναι, Μέρος Ι: Εισαγωγή και Ιστορικό, Μέρος ΙΙ: Οι Θεραπευτικές Επιδράσεις της Κάνναβης και των Κανναβινοειδών, Μέρος ΙΙΙ: Άλλες Επιδράσεις στην Υγεία και Μέρος IV: Εμπόδια και Συστάσεις για την Έρευνα. Στο Μέρος ΙΙ, οι περισσότερες από τις ενδείξεις που εξετάζονται σε αυτό προέρχονται από την κλινική και την βασική επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό στο να απαντήσει σε ένα a priori ερώτημα του κατά πόσον η κάνναβη ή/και τα κανναβινοειδή είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για μια συγκεκριμένη ασθένεια ή μια κατάσταση υγείας. Τα αποδεικτικά στοιχεία που επανεξετάζονται στο Μέρος ΙΙΙ προέρχονται από την επιδημιολογική έρευνα η οποία εξετάζει κυρίως τα αποτελέσματα του καπνίσματος της κάνναβης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις παραμέτρους προτεραιότητας για την υγεία που συζητήθηκαν στο Μέρος III, επίσης επανεξετάζονται στο Μέρος ΙΙ, αν και εκεί είναι από τη σκοπιά των επιδράσεων που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς κυρίως σκοπούς, σε αντίθεση της χρήσης για θεραπευτικούς σκοπούς.

Αρκετά από τα τελικά σημεία ενδιαφέροντος για την υγεία συζητήθηκαν σε πολλά κεφάλαια της έκθεσης (πχ. καρκίνος, σχιζοφρένεια), ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα της έρευνας σχετικά με τις πιθανές βλάβες και τα πιθανά οφέλη που συζητήθηκαν σε αυτά τα κεφάλαια μπορεί να διαφέρουν. Αυτό είναι, εν μέρει, λόγω των διαφορών στο σχεδιασμό της μελέτης πάνω στα αναθεωρημένα αποδεικτικά στοιχεία, στις διαφορές που μπορεί να έχει η έκθεση κάποιου στα χαρακτηριστικά της κάνναβης και στα κανναβινοειδή (πχ, την μορφή, την δόση, την συχνότητα χρήσης) ή και των πληθυσμών που μελετήθηκαν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αναγνώστης ότι αυτή η έκθεση δεν έχει σχεδιαστεί για να συμβιβάσει τις προτεινόμενες βλάβες και οφέλη από τη χρήση της κάνναβης και των κανναβινοειδών σε όλα τα κεφάλαια της έκθεσης. Κατά τη σύνταξη των συμπερασμάτων της έκθεσης, η επιτροπή έκανε μια προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες οι πληροφορίες για τον τύπο ή/και τη διάρκεια της έκθεσης στην κάνναβη ή και στα κανναβινοειδή, και ενδεχομένως, να διασταυρώνονται με ευρήματα στα άλλα κεφάλαια της έκθεσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Από την αναθεώρησή της, η επιτροπή κατέληξε σε σχεδόν 100 διαφορετικά συμπεράσματα της έρευνας που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης ή/και των κανναβινοειδών και την υγεία. Έχοντας ενημερωθεί από τις εκθέσεις των προηγούμενων επιτροπών τις IOM[3], η επιτροπή ανέπτυξε μια πρότυπη γλώσσα για να κατηγοριοποιήσει το βάρος της απόδειξης σχετικά με το αν η χρήση της κάνναβης ή των κανναβινοειδών (για θεραπευτικούς σκοπούς) είναι μια αποτελεσματική ή μια αναποτελεσματική θεραπεία για τις παραμέτρους της υγείας που τέθηκαν ως προτεραιότητες ενδιαφέροντος ή αν η χρήση της κάνναβης ή των κανναβινοειδών (κυρίως για ψυχαγωγικούς σκοπούς) σχετίζεται στατιστικά με τις παραμέτρους της υγείας που τέθηκαν ως προτεραιότητες ενδιαφέροντος. Στο ΠΛΑΙΣΙΟ S-3 που ακολουθεί περιγράφονται αυτές οι κατηγορίες και οι γενικές παράμετροι για τους τύπους των αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν κάθε κατηγορία. Για μια πλήρη λίστα των συμπερασμάτων της επιτροπής, βλέπε στο παράρτημα.

[3] Παρενέργειες των Εμβολίων (IOM, 2012). Θεραπεία της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες: Μια εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων (IOM, 2008). Βετεράνοι και ο Agent Orange: Ενημέρωση 2014 (NASEM, 2016)

ΠΛΑΙΣΙΟ S-3
Κατηγορίες Βαρών στην Απόδειξη

ΣΤΕΡΕΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Για τις θεραπευτικές επιδράσεις: Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από τυχαίως ελεγχόμενες μελέτες στο να υποστηρίξουν το συμπέρασμα ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή, είναι μια αποτελεσματική ή μια αναποτελεσματική θεραπεία για τα τελικά σημεία ενδιαφέροντος για την υγεία.

Για τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία: Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από τυχαίως ελεγχόμενες μελέτες για να υποστηρίξουν ή να αντικρούσουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ των τελικών σημείων ενδιαφέροντος για την υγεία και της χρήσης κάνναβης ή/και κανναβινοειδών.

Γι' αυτό το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων, υπάρχουν πολλά υποστηρικτικά ευρήματα από μελέτες καλής ποιότητας, χωρίς αξιόπιστες αντίθετες διαπιστώσεις. Ένα στέρεο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί, και οι περιορισμοί στα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και της τύχης, της προκατάληψης και συγχυτικών παραγόντων, μπορούν να αποκλειστούν με εύλογη βεβαιότητα.

ΟΥΣΙΩΔΗ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Για τις θεραπευτικές επιδράσεις: Υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν το συμπέρασμα ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι μια αποτελεσματική ή μια αναποτελεσματική θεραπεία για τα τελικά σημεία ενδιαφέροντος για την υγεία.

Για τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία: Υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν ή για να αντικρούσουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ των τελικών σημείων ενδιαφέροντος για την υγεία και της χρήσης κάνναβης ή/και κανναβινοειδών.

Γι' αυτό το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων, υπάρχουν αρκετά υποστηρικτικά ευρήματα από μελέτες καλής ποιότητας με πολύ λίγες ή καθόλου αξιόπιστες αντίθετες διαπιστώσεις. Ένα στέρεο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί, αλλά οι ήσσονος σημασίας περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών της τύχης, της προκατάληψης και των συγχυτικών παραγόντων, δεν μπορούν να αποκλειστούν με εύλογη βεβαιότητα.

ΜΕΤΡΙΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Για τις θεραπευτικές επιδράσεις: Υπάρχουν κάποια στοιχεία για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι μια αποτελεσματική ή μια αναποτελεσματική θεραπεία για τα τελικά σημεία ενδιαφέροντος για την υγεία.

Για τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία: Υπάρχουν κάποια στοιχεία για να υποστηρίξουν ή να αντικρούσουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ των τελικών σημείων ενδιαφέροντος για την υγεία και της χρήσης κάνναβης ή/και των κανναβινοειδών.

Γι' αυτό το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων, υπάρχουν αρκετά υποστηρικτικά ευρήματα που προέρχονται από καλές έως και αρκετά σοβαρής ποιότητας μελέτες με πολύ λίγες ή καθόλου αξιόπιστες αντίθετες διαπιστώσεις. Ένα γενικό συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί, αλλά οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών της τύχης, της προκατάληψης και των συγχυτικών παραγόντων, δεν μπορούν να αποκλειστούν με εύλογη βεβαιότητα.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Για τις θεραπευτικές επιδράσεις: Υπάρχουν αδύναμα στοιχεία που να υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι μια αποτελεσματική ή αναποτελεσματική θεραπεία για τα τελικά σημεία ενδιαφέροντος για την υγεία.

Για τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία: Υπάρχουν αδύναμα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν ή να αντικρούσουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ των τελικών σημείων ενδιαφέροντος για την υγεία με την κάνναβη ή/και τα κανναβινοειδή.

Γι' αυτό το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων, υπάρχουν υποστηρικτικά ευρήματα από μελέτες μιας δίκαιης ποιότητας ή μικτά ευρήματα με τα περισσότερα να ευνοούν ένα συμπέρασμα. Ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί, αλλά υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που οφείλεται στην τύχη, στην προκατάληψη και σε συγχυτικούς παράγοντες.

ΚΑΘΟΛΟΥ ή ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ

Για τις θεραπευτικές επιδράσεις: Δεν υπάρχουν ή είναι ανεπαρκή, τα στοιχεία που να υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι μια αποτελεσματική ή αναποτελεσματική θεραπεία για τα τελικά σημεία ενδιαφέροντος για την υγεία.

Για τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία: Δεν υπάρχουν ή είναι ανεπαρκή, τα στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να αντικρούουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ των τελικών σημείων ενδιαφέροντος για την υγεία και της χρήσης κάνναβης ή/και κανναβινοειδών.

Γι' αυτό το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων, υπάρχουν μικτά ευρήματα, μια μελέτη κακής ποιότητας ή το ότι τα τελικά σημεία ενδιαφέροντος για την υγεία δεν έχουν μελετηθεί καθόλου. Κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί, λόγω της σημαντικής αβεβαιότητας που οφείλεται στην τύχη, στην προκατάληψη και σε συγχυτικούς παράγοντες.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στην παγκόσμια πολιτική και την έρευνα για την κάνναβη. Το ανάμεικτο δημόσιο αίσθημα, η αντικρουόμενη και η παρεμποδιζόμενη επιστημονική έρευνα και οι νομοθετικές μάχες, έχουν τροφοδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το τι, ενδεχομένως, μπορεί να βλάψει ή να ωφελήσει σχετικά με την χρήση της κάνναβης και των παραγώγων της. Η επιτροπή έχει εξαγάγει έναν σημαντικό αριθμό συμπερασμάτων από την έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις στην υγεία της κάνναβης και των κανναβινοειδών. Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, τα μέλη της επιτροπής διατύπωσαν τέσσερις προτάσεις/συστάσεις για την αντιμετώπιση των κενών στην έρευνα, για την βελτίωση της ποιότητας της έρευνας, για την βελτίωση της ικανότητας εποπτείας και για την αντιμετώπιση των εμποδίων που υπάρχουν στην έρευνα. Οι πλήρεις συστάσεις της έκθεσης περιγράφονται παρακάτω.

Εντοπισμός των Κενών στην Έρευνα

Σύσταση 1: Να αναπτυχθεί μια συνολική βάση στοιχείων για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία από την χρήση της κάνναβης (τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών επιδράσεων), τους δημόσιους οργανισμούς[4], τις φιλανθρωπικές και επαγγελματικές οργανώσεις, τις ιδιωτικές εταιρείες και τις κλινικές και δημόσιες ερευνητικές ομάδες υγείας στις οποίες πρέπει να παρέχουμε χρηματοδότηση και υποστήριξη για μια εθνική ερευνητική ατζέντα για την κάνναβη, που να αντιμετωπίζει τα βασικά κενά που υπάρχουν στη βάση των στοιχείων. Να δοθεί προτεραιότητα στα ερευνητικά ρεύματα και στους στόχους που θα πρέπει να περιλαμβάνουν, αλλά δεν χρειάζεται να περιορίζονται σε:

[4] Στους οργανισμούς μπορεί να περιλαμβάνονται τα CDC (Centers for Disease Control and Prevention), οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΙΗ (National Institutes of Health) και η FDA (Food and Drug Administration)

Κλινική Έρευνα και Έρευνα Παρατήρησης

 • Να εξεταστούν οι επιδράσεις από την χρήση της κάνναβης στην υγεία του πληθυσμού σε κίνδυνο ή σε πληθυσμό που δεν έχει ερευνηθεί, όπως τα παιδιά και οι νέοι (που συχνά περιγράφεται ως Κάτω των 18 ετών) και σε ηλικιωμένους πληθυσμούς (συνήθως άνω των 50 ετών), σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και σε χρήστες που κάνουν βαριά χρήση κάνναβης.
 • Να διερευνηθούν οι φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες της κάνναβης, οι τρόποι χορήγησης, οι διαφορετικές συγκεντρώσεις, σε διάφορους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων δόσης-απόκρισης της κάνναβης και της THC ή των άλλων κανναβινοειδών.
 • Να καθοριστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα ελάχιστα μελετημένα προϊόντα κάνναβης, όπως τα φαγώσιμα, τα συμπυκνώματα και τα επιδερμικά τοπικής εφαρμογής προϊόντα.
 • Να διεξαχθούν καλά ελεγχόμενες μελέτες για τις πιθανές ευεργετικές και επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία από τη χρήση των διαφόρων μορφών κάνναβης, όπως τα εισπνεόμενα (καπνός ή υγρό άτμισης) του συνόλου του φυτού της κάνναβης και της υπογλώσσιας ή από το στόμα λαμβανόμενης κάνναβης.
 • Να χαρακτηριστούν οι επιδράσεις στην υγεία από την κάνναβη για τα τελικά σημεία ενδιαφέροντος της υγείας που δεν έχουν μελετηθεί ή έχουν ελάχιστα μελετηθεί, στα σημεία ενδιαφέροντος εκείνα όπως, η επιληψία σε παιδικούς πληθυσμούς, τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες, οι καρκίνοι σε παιδιά και ενήλικες, η υπερβολική δόση και οι δηλητηριάσεις που σχετίζονται με την κάνναβη και σε άλλες παραμέτρους υψηλής προτεραιότητας για την υγεία.

Έρευνα στην Πολιτική για την Υγεία και στα Οικονομικά της Υγείας

 • Να προσδιοριστούν τα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων μοντέλων στην πολιτειακή πολιτική για την κάνναβη, για τη βιώσιμη χρηματοδότηση των εθνικών, πολιτειακών και τοπικών συστημάτων παρακολούθησης της δημόσιας υγείας.
 • Να διερευνηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της ψυχαγωγικής και της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στα εθνικά και πολιτειακά συστήματα δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης, στους παρόχους ασφάλισης υγείας και στους ασθενείς.

Έρευνα για την Δημόσια Υγεία και την Δημόσια Ασφάλεια

 • Να εντοπιστούν τα κενά στη γνώση και στις δεξιότητες της υγειονομικής περίθαλψης και των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την κάνναβη και να αξιολογηθούν οι ανάγκες τους και οι επιδόσεις τους, στο να συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται καλύψουν αυτά τα κενά.
 • Να χαρακτηριστούν οι ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια που σχετίζονται με την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης και να αξιολογηθούν οι υφιστάμενες διασφαλίσεις της ποιότητας, της ασφάλειας και των προτύπων της συσκευασίας των προϊόντων της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Βελτίωση της Ποιότητας της Έρευνας

Σύσταση 2: Να προωθηθεί η ανάπτυξη των πειστικών αποδείξεων σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία από την χρήση της κάνναβης (τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών επιδράσεων), οι οργανισμοί του United States Department of Health and Human Services, συμπεριλαμβανομένων και των National Institutes of Health και των Centers for Disease Control and Prevention θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν από κοινού ένα εργαστήριο για να αναπτύξει ένα σύνολο προτύπων έρευνας και σημείων αναφοράς για την καθοδήγηση και τη διασφάλιση της παραγωγής υψηλής ποιότητας έρευνας για την κάνναβη. Οι στόχοι του εργαστηρίου θα πρέπει να περιλαμβάνουν, αλλά δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε:

 • Ανάπτυξη ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων για τις μελέτες παρατήρησης και για της κλινικές μελέτες, πρότυπα για τις μεθόδους έρευνας και σχεδιασμού και κατευθυντήριες γραμμές για τις μεθόδους συλλογής δεδομένων.
 • Προσαρμογή των υφιστάμενων προτύπων έρευνας-αναφοράς για τις ανάγκες της έρευνας για την κάνναβη.
 • Ανάπτυξη ενιαίας ορολογίας για την κλινική και επιδημιολογική έρευνα για την κάνναβη.
 • Ανάπτυξη τυποποιημένων και τεκμηριωμένων τραπεζών με ερωτήσεις για τις κλινικές έρευνες και τα εργαλεία παρατήρησης της δημόσιας υγείας.

Βελτίωση της Ικανότητας Επιτήρησης

Σύσταση 3: Για να εξασφαλιστεί ότι είναι διαθέσιμα για την ενημέρωση της έρευνας σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία από τη χρήση της κάνναβης (τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών επιδράσεων), τα Centers for Disease Control and Revention, Substance Abuse and Mental Health Services Administration, Association of State and Territorial Health Officials, National Association of County and City Health Officials, Association of Public Health Laboratories και οι πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν βελτιώσεις στα ομοσπονδιακά συστήματα επιτήρησης της δημόσιας υγείας και των πολιτειακών προσπαθειών επιτήρησης της δημόσιας υγείας. Οι πιθανές προσπάθειες θα πρέπει να περιλαμβάνουν, αλλά δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε:

 • Ανάπτυξη αυτών των τραπεζών με τις ερωτήσεις σχετικά με τις ευεργετικές και επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία της θεραπευτικής και της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης και ενσωμάτωσή τους σε μεγάλες έρευνες για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων και των National Health and Nutrition Examination Survey, National Health Interview Survey, Behavioral Risk Factor Surveillance System, National Survey on Drug Use and Health, Youth Risk Behavior Surveillance System, National Vital Statistics System, Medical Expenditure Panel Survey και NationalSurvey of Family Growth.
 • Προσδιορισμός της ικανότητας για τη συλλογή και την αξιόπιστη ερμηνεία των δεδομένων από τους διαγνωστικούς κώδικες ταξινόμησης σε διοικητικά δεδομένα (πχ. με το σύστημα International Classification of Diseases-10).
 • Ίδρυση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων δοκιμών σε πολιτειακό επίπεδο για την ανάλυση της χημικής σύνθεσης της κάνναβης και των προϊόντων που περιέχουν κάνναβη, κανναβινοειδή ή THC.
 • Ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεχνολογιών που να επιτρέπουν την ταχεία, ακριβή και μη επεμβατική αξιολόγηση της έκθεσης σε κάνναβη και της απομείωσης.
 • Στρατηγικές για την επιτήρηση των βλαβερών συνεπειών της κάνναβης στην θεραπευτική χρήση.

Διευθέτηση των Εμποδίων στην Έρευνα

Σύσταση 4: Τα Centers for Disease Control and Prevention, National Institutes of Health, Food and Drug Administration, οι ομάδες της βιομηχανίας, καθώς και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη σύγκληση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα είναι επιφορτισμένη να παράγει μια αντικειμενική και βασισμένη στα στοιχεία έκθεση που θα χαρακτηρίζει πλήρως τις επιπτώσεις των κανονιστικών φραγμών στην έρευνα της κάνναβης και να προτείνει στρατηγικές για την υποστήριξη της ανάπτυξης των πόρων και των υποδομών εκείνων που θα είναι αναγκαίες για να προβούν σε λεπτομερή ερευνητική ατζέντα για την κάνναβη. Στους στόχους της επιτροπής θα πρέπει να περιλαμβάνονται, αλλά δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε:

 • Υποβολή στρατηγικών για την επέκταση της πρόσβασης στην έρευνα ποιότητας για την κάνναβη, μέσα από τη δημιουργία και την έγκριση νέων εγκαταστάσεων για την καλλιέργεια και την αποθήκευση της κάνναβης.
 • Εντοπισμός των μη παραδοσιακών πηγών χρηματοδότησης και των μηχανισμών για να υποστηριχθεί μια συνολική εθνική ατζέντα για την έρευνα της κάνναβης.
 • Διερεύνηση των στρατηγικών για τη βελτίωση της ποιότητας, της ποικιλομορφίας και της εξωτερικής εγκυρότητας με έρευνα ποιότητας για τα προϊόντα κάνναβης.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Συμπεράσματα της Έκθεσης[5]

 

Κεφάλαιο 4, Συμπεράσματα - Θεραπευτικές Επιδράσεις

Υπάρχουν πειστικές ή ουσιαστικές αποδείξεις ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι αποτελεσματικά:

 • Για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου σε ενήλικες (κάνναβη) (4-1)
 • Ως αντιεμετικά στην αγωγή της επαγόμενης από την χημειοθεραπεία ναυτίας και εμετού (χορήγηση κανναβινοειδών από το στόμα) (4-3)
 • Για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας που αναφέρθηκαν από ασθενείς με σπαστικότητα (χορήγηση κανναβινοειδών από το στόμα) (4-7a)

Υπάρχουν μέτριες αποδείξεις ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι αποτελεσματικά για:

 • Την βελτίωση των αποτελεσμάτων της μικρής διάρκειας ύπνου σε άτομα με διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, την ινομυαλγία, τον χρόνιο πόνο και την σκλήρυνση κατά πλάκας (κανναβινοειδή, κυρίως nabiximols) (4-19)

Υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι αποτελεσματικά για:

 • Την αύξηση της όρεξης και την μείωση της απώλειας βάρους που σχετίζεται με τον HIV/AIDS (κάνναβη και κανναβινοειδή με χορήγηση από το στόμα) (4-4a)
 • Την βελτίωση των κλινικά μετρούμενων συμπτωμάτων σπαστικότητας στην σκλήρυνσης κατά πλάκας (κανναβινοειδή με χορήγηση από το στόμα) (4-7a)
 • Την βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Tourette (κάψουλες THC) (4-8)
 • Την βελτίωση των συμπτωμάτων του άγχους, όπως αξιολογείται από μια δοκιμή σε μια δημόσια ομιλία, σε άτομα με διαταραχές κοινωνικού άγχους (κανναβιδιόλη) (4-17)
 • Την βελτίωση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες (nabilone/ναβιλόνη, μια και μόνη σχετικής ποιότητας δοκιμή) (4-20)

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στατιστικής συσχέτισης μεταξύ των κανναβινοειδών και:

 • Των καλύτερων αποτελεσμάτων (δηλαδή, της θνησιμότητας, της αναπηρίας) μετά από μια τραυματική βλάβη του εγκεφάλου ή από ενδοκρανιακή αιμορραγία (4-15)

Υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι αναποτελεσματικά για:

 • Την βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την άνοια (κανναβινοειδή) (4-13)
 • Την βελτίωση της ενδοφθάλμιας πίεσης που συνδέεται με το γλαύκωμα (κανναβινοειδή) (4-14)
 • Την μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε άτομα με χρόνιο πόνο ή σκλήρυνση κατά πλάκας (nabiximols, dronabinol/ντροναμπινόλη και ναβιλόνη) (4-18)

Δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία ή υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να αντικρούουν το συμπέρασμα ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για:

 • Τους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου και του γλοιώματος (κανναβινοειδή) (4-2)
 • Την συσχετιζόμενη με τον καρκίνο ανορεξία, καχεξία και νευρική ανορεξία (κανναβινοειδή) (4-4b)
 • Τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου (dronabinol) (4-5)
 • Την επιληψία (κανναβινοειδή) (4-6)
 • Την σπαστικότητα σε ασθενείς με παράλυση λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού (κανναβινοειδή) (4-7Β)
 • Τα συμπτώματα που συνδέονται με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (κανναβινοειδή) (4-9)
 • Την χορεία και ορισμένα νευροψυχιατρικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένεια του Huntington (κανναβινοειδή με χορήγηση από το στόμα) (4-10)
 • Τα συμπτώματα του κινητικού συστήματος που σχετίζεται με τη νόσο του Parkinson ή της λεβοντόπα επαγόμενης δυσκινησίας (κανναβινοειδή) (4-11)
 • Την δυστονία (ναβιλόνη και ντροναμπινόλη) (4-12)
 • Την επίτευξη της αποχής στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (κανναβινοειδή) (4-16)
 • Τις εκβάσεις ψυχικής υγείας σε άτομα με σχιζοφρένεια ή ψύχωση σχιζοφρενικής μορφής (κανναβιδιόλη) (4-21)

[5] Οι αριθμοί στις παρενθέσεις αντιστοιχούν σε αριθμούς των συμπερασμάτων στο κάθε κεφάλαιο

 

Κεφάλαιο 5, Συμπεράσματα - Καρκίνος

Υπάρχουν μέτριες αποδείξεις ότι δεν υπάρχει στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και:

 • Της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα (κάπνισμα κάνναβης) (5-1)
 • Της συχνότητας εμφάνισης καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού (5-2)

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στατιστικής συσχέτισης μεταξύ του καπνίσματος κάνναβης και:

 • Των non-seminoma-types όγκων στα γενετικά κύτταρα στους όρχεις (τρέχον, συχνό και χρόνιο κάπνισμα κάνναβης) (5-3)

Δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία ή υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να αντικρούουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και:

 • Της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου (κάπνισμα κάνναβης) (5-4)
 • Της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, των κακοηθών γλοιωμάτων, του μη Hodgkin λεμφώματος, καρκίνου του πέους, καρκίνου του πρωκτού, του σαρκώματος Kaposi ή καρκίνου της ουροδόχου κύστης (5-5)
 • Του μεταγενέστερου κινδύνου ανάπτυξης οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας / οξείας μη λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, ραβδομυοσαρκώματος, αστροκυτώματος ή νευροβλαστώματος σε απογόνους (χρήση κάνναβης από τους γονείς) (5-6)

 

Κεφάλαιο 6, Συμπεράσματα – Καρδιομεταβολικός Κίνδυνος

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Την ενεργοποίηση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (κάπνισμα κάνναβης) (6-1a)
 • Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας (6-2)
 • Του μειωμένου κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου και του σακχαρώδη διαβήτη (6-3a)
 • Του αυξημένου κινδύνου προδιαβήτη (6-3b)

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να αντικρούουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ των χρόνιων επιδράσεων της χρήσης της κάνναβης και:

 • Του αυξημένου κινδύνου οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (6-1b)

 

Κεφάλαιο 7, Συμπεράσματα – Ασθένειες του Αναπνευστικού

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις μιας στατιστικής συσχέτισης ανάμεσα στο κάπνισμα κάνναβης και:

 • Των ακόμη χειρότερων συμπτωμάτων του αναπνευστικού και των πιο συχνών επεισοδίων χρόνιας βρογχίτιδας (μακροχρόνιο κάπνισμα κάνναβης) (7-3a)

Υπάρχουν μέτριες ενδείξεις στατιστικής συσχέτισης μεταξύ του καπνίσματος της κάνναβης και:

 • Της βελτιωμένης δυναμικής των αεραγωγών με την οξεία χρήση, αλλά όχι με την χρόνια χρήση (7-1α)
 • Της ανώτατης αναγκαστικής ζωτικής χωρητικότητας (forced vital capacity, FVC) (7-1b)

Υπάρχει μέτρια απόδειξη μιας στατιστικής σύνδεσης μεταξύ της διακοπής του καπνίσματος της κάνναβης και:

 • Των βελτιώσεων στα αναπνευστικά συμπτώματα (7-3b)

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στατιστικής συσχέτισης μεταξύ του καπνίσματος της κάνναβης και:

 • Ενός αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), όταν γίνεται για έλεγχο της χρήσης του καπνού (περιστασιακό κάπνισμα κάνναβης) (7-2a)

Δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία ή υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να αντικρούουν μια στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα κάνναβης και:

 • Την εισαγωγή σε νοσοκομείο για ΧΑΠ (7-2b)
 • Την ανάπτυξη άσθματος ή την επιδείνωση του άσθματος (7-4)

 

Κεφάλαιο 8 Συμπεράσματα - Ανοσία

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στατιστικής συσχέτισης μεταξύ του καπνίσματος της κάνναβης και:

 • Μιας μείωσης στην παραγωγή διαφόρων φλεγμονωδών κυτοκινών σε υγιή άτομα (8-1a)

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για καμία στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Της εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης ή της ηπατικής νόσου σε άτομα με ιογενή ηπατίτιδα C (HCV) (καθημερινή χρήση κάνναβης) (8-3)

Δεν υπάρχει καθόλου στοιχεία ή υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να αντικρούουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Άλλων αρνητικών αντιδράσεων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σε υγιή άτομα (κάπνισμα κάνναβης) (8-1b)
 • Δυσμενών επιπτώσεων στην ανοσολογική κατάσταση σε άτομα με HIV (χρήση κάνναβης ή ντροναμπινόλης) (8-2)
 • Αυξημένης συχνότητας εμφάνισης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στο στόμα (τακτική χρήση κάνναβης) (8-4)

 

Κεφάλαιο 9, Συμπεράσματα - Τραυματισμός και Θάνατος

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις μιας στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Αυξημένου κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων (9-3)

Υπάρχουν μέτριες ενδείξεις μιας στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Του αυξημένου κινδύνου τραυματισμών από υπερδοσολογία, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής δυσχέρειας, μεταξύ των παιδικών πληθυσμών σε πολιτείες των ΗΠΑ όπου η κάνναβη είναι νόμιμη (9-4b)

Δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία ή υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να αντικρούουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Της θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία (αυτο-αναφερόμενη χρήση κάνναβης) (9-1)
 • Των εργατικών ατυχημάτων ή τραυματισμών (γενικά, μη ιατρική χρήση της κάνναβης) (9-2)
 • Θανάτου που να οφείλεται σε υπερβολική δόση κάνναβης (9-4a)

 

Κεφάλαιο 10, Συμπεράσματα - Προγεννητική, Περιγεννητική και Νεογνική Έκθεση

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις μιας στατιστικής σχέσης μεταξύ του καπνίσματος της κάνναβης από μητέρες και:

 • Του χαμηλότερου βάρους γέννησης των απογόνων (10-2)

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στατιστικής σχέσης μεταξύ του καπνίσματος της κάνναβης από μητέρες και:

 • Των επιπλοκών της εγκυμοσύνης για τη μητέρα (10-1)
 • Την εισαγωγή του βρέφους στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΘΝ) (10-3)

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουν ή να αντικρούσουν μια στατιστική σχέση μεταξύ του καπνίσματος της κάνναβης από μητέρες και:

 • Μεταχρονολογημένων επιπτώσεων στους απογόνους (πχ. σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, γνωστική/ακαδημαϊκή επίδοση και μετέπειτα χρήση ουσιών) (10-4)

 

Κεφάλαιο 11, Συμπεράσματα - Ψυχοκοινωνικά

Υπάρχουν μέτριες ενδείξεις μιας στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Της απομείωσης στα γνωστικά πεδία της εκπαίδευσης, της μνήμης και της προσοχής (οξεία χρήση κάνναβης) (11-1a)

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Των μειωμένων ακαδημαϊκών επιτευγμάτων και εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων (11-2)
 • Των αυξημένων ποσοστών ανεργίας ή/και χαμηλού εισοδήματος (11-3)
 • Της μειωμένης κοινωνικής λειτουργίας ή της εμπλοκής στην ανάπτυξη κατάλληλων κοινωνικών ρόλων (11-4)

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της παρατεταμένης αποχής από χρήση κάνναβης και:

 • Της απομείωσης στα γνωστικά πεδία της εκπαίδευσης, της μνήμης και της προσοχής (11-1b)

 

Κεφάλαιο 12, Συμπεράσματα - Ψυχική Υγεία

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις μιας στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Της ανάπτυξης της σχιζοφρένειας ή άλλων ψυχώσεων, με τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίζεται μεταξύ των πιο συχνών χρηστών (12-1)

Υπάρχουν μέτριες ενδείξεις μιας στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Της καλύτερης γνωστικής απόδοσης μεταξύ των ατόμων με ψυχωσικές διαταραχές και ιστορικό χρήσης κάνναβης (12-2a)
 • Αυξημένων συμπτωμάτων της μανίας και της υπομανίας σε άτομα διαγνωσμένα με διπολική διαταραχή (κανονική χρήση κάνναβης) (12-4)
 • Μιας μικρής αύξησης του κινδύνου για την ανάπτυξη καταθλιπτικών διαταραχών (12-5)
 • Της αυξημένη συχνότητας εμφάνισης αυτοκτονικού ιδεασμού και απόπειρων αυτοκτονίας με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των βαρύτερων χρηστών (12-7a)
 • Της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης της ολοκλήρωσης αυτοκτονίας (12-7b)
 • Της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης της διαταραχής κοινωνικού άγχους (τακτική χρήση κάνναβης) (12-8b)

Υπάρχουν μέτριες αποδείξεις ότι δεν υπάρχει στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Της επιδείνωσης αρνητικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας (πχ. αμβλύ συναίσθημα) μεταξύ των ατόμων με ψυχωσικές διαταραχές (12-2c)

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία της στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Μιας αύξησης στα θετικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας (πχ. παραισθήσεις) μεταξύ των ατόμων με ψυχωσικές διαταραχές (12-2b)
 • Της πιθανότητας ανάπτυξης διπολικής διαταραχής, ιδιαίτερα μεταξύ των τακτικών ή των καθημερινών χρηστών (12-3)
 • Της ανάπτυξης κάθε είδους διαταραχή άγχους, εκτός από την διαταραχή κοινωνικού άγχους (12-8a)
 • Των αυξημένων συμπτωμάτων του άγχους (σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης) (12-9)
 • Των αυξημένης σοβαρότητας μετατραυματικών συμπτωμάτων διαταραχής άγχους στα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (12-11)

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να αντικρούουν μια στατιστική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Των αλλαγών στην κατεύθυνση ή τα συμπτώματα των καταθλιπτικών διαταραχών (12-6)
 • Στην ανάπτυξη της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (12-10)

 

Κεφάλαιο 13, Συμπεράσματα – Προβληματική Χρήση της Κάνναβης

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι:

 • Η διεγερτική θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) κατά τη διάρκεια της εφηβείας δεν είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μια προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13-2e)
 • Άρρεν που καπνίζει τσιγάρα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εξέλιξη της χρήσης της κάνναβης σε προβληματική χρήση της κάνναβης (13-2i)
 • Η έναρξη χρήσης της κάνναβης σε μικρότερη ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13-2j)

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις μιας στατιστικής σχέσης μεταξύ:

 • Της αύξησης στη συχνότητα της χρήσης της κάνναβης και στην πρόοδο προς την ανάπτυξη της προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13-1)
 • Άρρεν και της σοβαρής προβληματικής χρήσης της κάνναβης, όμως η πιθανότητα επανεμφάνισης της προβληματικής χρήσης της κάνναβης δεν διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών (13-3b)

Υπάρχουν μέτρια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι:

 • Το άγχος, οι διαταραχές προσωπικότητας και οι διπολικές διαταραχές δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13-2b)
 • Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13-2c)
 • Η εφηβική ADHD δεν είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13-2d)
 • Το ανδρικό φύλο αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13-2f)
 • Η έκθεση σε συνδυασμένη κατάχρηση ναρκωτικών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13-2g)
 • Ούτε το οινόπνευμα, ούτε η εξάρτηση από τη νικοτίνη, από μόνα τους αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη της χρήσης της κάνναβης σε προβληματική χρήση της κάνναβης (13-2h)
 • Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η συχνότητα της χρήσης της κάνναβης, των αντιθετικών συμπεριφορών, της σε μικρότερη ηλικία πρώτης φοράς χρήσης αλκοόλ, της χρήσης νικοτίνης, της γονικής χρήσης ουσιών, της κακής σχολικής επίδοσης, των αντικοινωνικών συμπεριφορών και της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13 -2k)

Υπάρχουν μέτριες ενδείξεις στατιστικής συσχέτισης μεταξύ:

 • Μιας εμμονής στην προβληματική χρήση της κάνναβης και ενός ιστορικού ψυχιατρικής θεραπείας (13-3a)
 • Της προβληματικής χρήσης της κάνναβης και της αυξημένης σοβαρότητας των μετατραυματικών συμπτωμάτων διαταραχής του άγχους (13-3c)

Υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι:

 • Το άγχος στην παιδική ηλικία και η παιδική κατάθλιψη είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της προβληματικής χρήσης της κάνναβης (13-2a)

 

Κεφάλαιο 14, Συμπεράσματα - Κατάχρηση Άλλων Ουσιών

Υπάρχουν μέτριες ενδείξεις μιας στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Της ανάπτυξης της εξάρτησης από ουσίες ή/και της διαταραχής κατάχρησης ουσιών για ουσίες συμπεριλαμβανομένων, του αλκοόλ, του καπνού και άλλων παράνομων ναρκωτικών (14-3)

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στατιστικής συσχέτισης μεταξύ της χρήσης της κάνναβης και:

 • Της έναρξης χρήσης του καπνού (14-1)
 • Των αλλαγών στα ποσοστά και στα πρότυπα χρήσης των άλλων νόμιμων και παράνομων ουσιών (14-2)

 

Κεφάλαιο 15, Συμπεράσματα - Προκλήσεις και Εμπόδια στη Διεξαγωγή της Έρευνας για την Κάνναβη και τα Κανναβινοειδή

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις και εμπόδια στη διεξαγωγή έρευνας για την κάνναβη και τα κανναβινοειδή, μεταξύ των οποίων:

 • Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονιστικοί φραγμοί, συμπεριλαμβανομένης και της ταξινόμησης της κάνναβης ως ουσία του Παραρτήματος Ι (Schedule I substance), που εμποδίζουν την πρόοδο της έρευνα στην κάνναβη και τα κανναβινοειδή (15-1)
 • Είναι συχνά δύσκολο για τους ερευνητές να αποκτήσουν πρόσβαση στην ποσότητα, στην ποιότητα και το είδος των προϊόντων κάνναβης που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ερευνητικών ερωτημάτων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση της κάνναβης (15-2)
 • Ένα διαφορετικό δίκτυο χρηματοδοτών είναι αναγκαίο για τη στήριξη της έρευνας πάνω στην κάνναβη και τα κανναβινοειδή που θα εξερευνήσει τις ευεργετικές και επιβλαβείς επιδράσεις πάνω στην υγεία της χρήσης της κάνναβης (15 - 3)
 • Απαιτούνται να αναπτυχθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για τις επιδράσεις της χρήσης της κάνναβης σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκβάσεις της υγείας, στη βελτίωση και στην τυποποίηση της μεθοδολογίας της έρευνας (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρησιμοποιούνται σε ελεγχόμενες μελέτες και σε μελέτες παρατήρησης) (15-4)

(Η συνέχεια στην έκθεση...)

Short URL

Επιμέλεια και κατασκευή ''Η γη των πιγκουίνων''

http://creativecommons.org/images/deed/by.png

Copyleft
Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας διατίθεται με άδεια Creative Commons