Η απαγόρευση της κάνναβης οφείλεται στις πατέντες

Share μοιράστε

Η απαγόρευση της κάνναβης οφείλεται στις πατέντες

http://gdurl.com/ycmy

Για την ακρίβεια οφείλεται στην αδυναμία να εφαρμοστούν πατέντες πάνω στην κάνναβη. Είτε το πιστεύεται είτε όχι, αυτή είναι η αλήθεια. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της απαγόρευσης της κάνναβης (κυρίως στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση και στον από τις ΗΠΑ διαχειριζόμενο οργανισμό, τον ΟΗΕ και άρα και σε όλο τον κόσμο) στο πρώτο επίπεδο βλέπουμε μια “προπαγάνδα”. Με την αντίστοιχη υποστήριξη από ταινίες (με πιο γνωστή την ταινία “Reefer Madness” παραγωγής του 1936), με ιατρικές ανακοινώσεις και μαζική παραπληροφόρηση σε όλα τα μεγάλα και γνωστά μέσα ενημέρωσης εκείνης της εποχής (ραδιόφωνα, εφημερίδες, περιοδικά, κτλ.) καθώς και με τις εντατικές προσπάθειες του επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών (Federal Bureau of Narcotics, FBN), του Harry J. Anslinger, οδηγήθηκε το Αμερικανικό Κογκρέσο να περάσει τον νόμο Marihuana Tax Act (Νόμος Φορολόγησης της Κάνναβης) το 1937.

Ο εν λόγω νόμος που μέσω της ομοσπονδιακής φορολόγησης ουσιαστικά απαγόρευσε εντελώς την κάνναβη (με οποιοδήποτε ποσοστό THC και καθιστώντας ασύμφορη την οποιαδήποτε αγοραπωλησία) για οποιαδήποτε χρήση μαζί με τον νόμο για τις Ελεγχόμενες Ουσίες (Controlled Substances Act, CSA) του 1970 που κατέταξε την κάνναβη (όλο το φυτό και τα περιεχόμενα του) στον Πίνακα I με τις ουσίες που χαρακτηρίζονται ως “με υψηλό βαθμό εθισμού” και “χωρίς καμιά αξία για ιατρική χρήση”, εξαπέστειλαν την κάνναβη και κάθε τι που είχε σχέση με αυτήν (ακόμα και το όνομά της) στο πυρ το εξώτερον.

Έτσι μέχρι σήμερα που αυτές οι απαγορεύσεις παραμένουν σε ισχύ, κάθε επιστήμονας που δεν ήθελε να συνδεθεί το όνομα του με οτιδήποτε έχει να κάνει με την κάνναβη, δεν ασχολήθηκε με το φυτό και τις εκατοντάδες χημικές ενώσεις που περιέχει.

Οι περισσότεροι νομίζουν πως η επιμονή ενός ανθρώπου (του Harry J. Anslinger στο FBN) έβαλε την ταφόπλακα πάνω από το φυτό της κάνναβης για 8 και πλέον δεκαετίες (μόνο με ένα μικρό διάλειμμα την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που επιτράπηκε η καλλιέργεια της βιομηχανικής/ κλωστικής κάνναβης, καθαρά για λόγους παροχής πρώτων υλών (βλ. βίντεο “Hemp for Victory”). Ως ένα βαθμό, όντως αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής της “κηδείας” της κάνναβης, αλλά όχι και ο εκτελεστής (ή μάλλον οι εκτελεστές).

Οι αντιπρόσωποι στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν αυτοί που ψήφισαν για να γίνει παράνομη οποιαδήποτε χρήση της κάνναβης. Και αυτό είναι το επόμενο επίπεδο στο ξετύλιγμα μας για το ποιος φταίει πραγματικά για την απαγόρευση. Ενώ ο επικεφαλής του FBN είχε έναν λόγο, για να καθιερώσει την υπηρεσία του και την θέση του σε αυτήν (έμεινε σε αυτή την θέση από τον Αύγουστο του 1930 έως και τον Μάιο του 1962, δηλ. 32 ολόκληρα χρόνια), οι αντιπρόσωποι όμως, τι όφελος είχαν; Κάποιοι λένε ότι τους παραπλάνησε ο Anslinger, άλλοι λένε ότι δεν τους ενημέρωσαν σωστά (στο Κογκρέσο παρουσιάστηκε ένας γιατρός που είπε ότι έκανε πειράματα σε σκυλιά και τα αποτελέσματα ήταν ότι τα σκυλιά τρελάθηκαν από την κάνναβη), άλλοι λένε ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας κόντρας ανάμεσα στους δημοκρατικούς και στους ρεπουμπλικανούς και παρόλο που ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος (American Medical Association) υποστήριζε ότι η κάνναβη έχει ιατρική χρήση κατέληξε να είναι μια πολιτική αντιμαχία επίδειξης δύναμης με την κάνναβη να είναι τελικά ο μεγάλος χαμένος.

Όμως όπως λένε και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, για να βρεις την αλήθεια, την πηγή, τον ή τους υπαίτιους για κάτι, ένας από τους τρόπους είναι να ακολουθήσεις το μονοπάτι του χρήματος (follow the money). Να βρεις δηλαδή ποιος κερδίζει ή ποιος ωφελείται από όλο αυτό.

Και καταλήγουμε στο προτελευταίο επίπεδο του ξετυλίγματος μας και αυτό είναι οι εταιρίες/βιομηχανίες πετρελαίου, πλαστικών και φαρμάκων (κυρίως) και με ότι σχετίζεται με τα προϊόντα τους. Τα προϊόντα πετρελαίου, τα πλαστικά και τα φάρμακα, κυριολεκτικά έχουν παγκόσμια χρήση. Έχουν γίνει απαραίτητα, και έτσι όποιος ελέγχει τις πηγές, τις πρώτες ύλες και την παραγωγή, έχει στα χέρια του και την παγκόσμια αγορά. Το βασικότερο μέσο για να επικρατήσει μια εταιρία και τα προϊόντα της στην αγορά και έτσι να βγάζει ολοένα και μεγαλύτερα και περισσότερα κέρδη, μειώνοντας το κόστος των πρώτων υλών και αυξάνοντας την τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος και έτσι μεγαλώνοντας το περιθώριο κέρδους, είναι η καθιέρωση ενός μονοπωλίου ή ολιγοπωλίου για αυτά. Δηλαδή η εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός ή ότι ο ανταγωνισμός θα είναι “ελεγχόμενος” και δεν θα λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, δηλαδή να μην υπάρχουν περισσότερες εταιρίες που θα παράγουν παραπλήσια προϊόντα προσπαθώντας να κερδίσουν την αγορά είτε με την ποιότητα, είτε με την τιμή, είτε με συνδυασμό αυτών των δύο.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται είτε να ελέγχεις σχεδόν απόλυτα τις πρώτες ύλες (όπως συμβαίνει στο πετρέλαιο, με την άντληση και την μεταφορά του αργού πετρελαίου), είτε να έχεις πατέντες στην παραγωγή και φυσικά στην διάθεση των πρώτων υλών ή/και των τελικών προϊόντων (όπως συμβαίνει στα φάρμακα και όπως συνέβαινε αρχικά, τις πρώτες 10ετίες, στα πλαστικά). Και επειδή δεν υπήρχε περίπτωση να καταφέρουν να ελέγξουν απόλυτα την πηγή, δηλ. το φυτό και την καλλιέργεια της κάνναβης, μας έμειναν οι πατέντες, και αυτές είναι το τελευταίο επίπεδο στην διαδρομή μας για να βρούμε την (πραγματική και ουσιαστική) αιτία απαγόρευσης της κάνναβης, καθώς και της μελλοντικής της εκμετάλλευσης από μεγάλες βιομηχανίες.

Οι πατέντες έχουν μια βασική συνέπεια, όταν εφαρμόζονται, δίνουν στο κάτοχο τους ένα κρατικά προστατευμένο μονοπώλιο πάνω σε μια διαδικασία παραγωγής (και άρα και στο κατασκευασμένο από αυτήν την διαδικασία προϊόν). Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν στα χέρια τους πατέντες, με παγκόσμια ισχύ (ίσως μόνο εκτός της Ινδίας, βλ. “ΖΩΗ COPYRIGHT”), για την παρασκευή των χημικών ενώσεων που αποτελούν τις δραστικές ουσίες στα φάρμακα και τις “συνταγές” τους. Έτσι κάθε κουτί με χάπια, κάθε φάρμακο, αποτελεί μονοπώλιο για την φαρμακοβιομηχανία που το παράγει και μπορεί να αποφασίζει πόσο θα το πουλάει ασχέτως με το πόσο της κοστίζει για να το παράγει. Αφού έχει το μονοπώλιο μπορεί να το πουλάει σε όποια τιμή και όση ποσότητα θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς να ελέγχεται από κανέναν για όσα χρόνια έχει την πατέντα.

Όμως οι πατέντες δεν μπορούν να εφαρμοστούν πάνω σε φυσικούς οργανισμούς. Δεν μπορεί κανείς να πατεντάρει το φυτό της κάνναβης, ούτε κάποια από τις ποικιλίες της, ακόμα και αν την έχει παράγει εργαστηριακά με γενετική μηχανική. Μπορεί να πατεντάρει την διαδικασία παραγωγής σπόρων ή φυτών, αλλά όχι το φυτό. Έτσι ο καθένας μπορεί να βρει σπόρους (αυτοφυείς ή από παραγωγό) και να φυτέψει την δική του καλλιέργεια. Από την στιγμή που μπορείς να έχεις το φυτό έχεις και αυτά που περιέχει. Και το φυτό της κάνναβης είναι στην κυριολεξία ένα ολόκληρο χημικό εργοστάσιο που παράγει και περιέχει εκατοντάδες χημικές ενώσεις, όπως κανναβινοειδή, τερπένια και φλαβονοειδή, επίσης μπορεί ο καλλιεργητής να κρατήσει σπόρους για την επόμενη σπορά.

Προσπάθησαν μέσα από μια πατέντα, το ίδιο το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ με την πατέντα United States Patent No 6,630,507[1] να περάσουν την πατενταρισμένη χρήση των κανναβινοειδών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν ψυχοδραστική επίδραση. Η πατέντα αποδόθηκε αλλά ακόμα δεν έχουμε κάποια σχετική κίνηση.
[1] Hampson, et al.
October 7, 2003
“Cannabinoids as antioxidants and neuroprotectants / Τα κανναβινοειδή ως αντιοξειδωτικά και νευροπροστατευτικά”
Περίληψη
Τα κανναβινοειδή έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που δεν σχετίζονται με τον ανταγωνισμό των υποδοχέων NMDA. Αυτή η νέα ιδιότητα που διαπιστώνεται καθιστά τα κανναβινοειδή χρήσιμα στη θεραπεία και την προφύλαξη από μεγάλη ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με την οξείδωση, όπως ισχαιμικές, σχετικές με την ηλικία, φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες. Τα κανναβινοειδή βρέθηκε ότι έχουν ιδιαίτερη εφαρμογή ως νευροπροστατευτικά, για παράδειγμα στον περιορισμό της νευρολογικής βλάβης μετά από ισχαιμικές προσβολές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και τραύμα ή στην αγωγή νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως της νόσου Alzheimer, της ασθένειας Parkinson και της άνοιας στον HIV. Τα μη ψυχοδραστικά κανναβινοειδή, όπως η κανναβιδιόλη, είναι ιδιαίτερα πλεονεκτικά για χρήση επειδή αποφεύγουν την τοξικότητα που συναντάται στα ψυχοδραστικά κανναβινοειδή σε υψηλές δόσεις χρήσιμες στην μέθοδο της παρούσας εφεύρεσης. Μία ιδιαίτερη αποκαλυπτόμενη κατηγορία καναβινοειδών χρήσιμων ως νευροπροστατευτικών αντιοξειδωτικών είναι ο τύπος (Ι) όπου η ομάδα R επιλέγεται ανεξάρτητα από την ομάδα που αποτελείται από Η, CH.sub.3 και COCH.sub.3. ##STR1##

Κάθε μια από αυτές τις χημικές ενώσεις μέσα στην κάνναβη (μόνη της ή σε συνδυασμό) έχει συγκεκριμένες ιδιότητες, συγκεκριμένες φαρμακευτικές ιδιότητες. Ναι αλλά αυτές οι χημικές ενώσεις δεν πατεντάρονται και άρα είναι “άχρηστες” για εκμετάλλευση από τις φαρμακοβιομηχανίες. Οπότε σύμφωνα με την στρατηγική τους “ότι δεν μπορείς να το πατεντάρεις, το απαγορεύεις ή το εξαφανίζεις από την αγορά”, κατάφεραν να θεωρείται και να είναι η κάνναβη (ολόκληρο το φυτό και ότι περιέχει) απαγορευμένη για 80 και πλέον χρόνια. Το βασικό πρόβλημα που προέκυψε από την απαγόρευση (και ήταν και ο βασικός στόχος όσων ήθελαν την απαγόρευση) είναι ότι η κάνναβη και οι χημικές ενώσεις δεν μελετήθηκαν, δεν έγιναν αντικείμενο έρευνας (εργαστηριακής και κλινικής) και έτσι δεν μάθαμε για το αν θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε και πώς θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε για την υγεία μας. Η κάνναβη έμεινε κλεισμένη στο χρονοντούλαπο της λήθης, απαγορευμένη και ανεκμετάλλευτη. Η απαγόρευση κατέστρεψε και την βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη (γνωστή και ως hemp) και τα χιλιάδες παράγωγα προϊόντα που μπορεί να δώσει (χαρτί, υφάσματα, τρόφιμα, λάδι, βιοκαύσιμα, βιοδιασπώμενα πλαστικά, μπογιές, οικοδομικές πρώτες ύλες, ζωοτροφές και πολλά άλλα), κάτι που μάλλον ήταν επίσης στους στόχους τους. Η κλωστική κάνναβη εκτός από την χαμηλή της περιεκτικότητα σε THC περιέχει τα άλλα κανναβινοειδή και οι χημικές ενώσεις συνεχίζουν να αποτελούν περιεχόμενο του φυτού και μάλιστα μερικές φορές και σε μεγαλύτερες ποσότητες/ποσοστά από ότι στην ποικιλία της κάνναβης με ποσοστό περιεκτικότητας πάνω από 0,2% THC και σε αυτά τα κανναβινοειδή θα μπορούσαν να γίνουν μελέτες, αλλά η απαγόρευση δεν έκανε κανέναν διαχωρισμό και έτσι χάθηκε η ευκαιρία.

Νομίζεις όμως ότι απλά επέβαλαν την απαγόρευση και δεν προσπάθησαν καν να το εκμεταλλευτούν; Σαφέστατα και προσπάθησαν. Έκαναν ότι έκαναν και με το όπιο. Αφού το φυτό της οπιούχας παπαρούνας και τα παράγωγά του (όπιο, μορφίνη, ηρωίνη, κτλ. γνωστά και ως οπιούχα) είναι απαγορευμένα (καθυστέρησαν λίγο να τα απαγορεύσουν αλλά τα απαγόρευσαν), παρασκεύασαν στο εργαστήριο συνθετικά οπιούχα (τα λεγόμενα οπιοειδή), αντιγράφοντας τις χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο όπιο ή/και τις ενώσεις που υπάρχουν στα οπιούχα παράγωγά του. Τις συσκεύασαν σε χάπια και τα πουλάνε στην αγορά ως περιορισμένης συνταγογράφησης φάρμακα, κυρίως αναλγητικά (με πιο γνωστό και με ευρεία κατανάλωση παγκοσμίως, το παυσίπονο Oxicontin, με την δραστική ουσία την οξυκωδόνη που προέρχεται από το οπιούχο κωδεΐνη και που παρασκευάζεται σε χάπια με έναν μηχανισμό κατασκευής του χαπιού που παρέχει σταδιακή απελευθέρωση παρατείνοντας τον χρόνο επίδρασης και παρέχοντας ελεγχόμενη ποσότητα και άρα επιτρέποντας να αυξηθεί η διάρκεια που η ελεγχόμενη ποσότητα της δραστικής ουσίας βρίσκεται στον οργανισμό και λειτουργεί ως παυσίπονο).

Έτσι και με τα κανναβινοειδή, προσπάθησαν να τα αντιγράψουν, να τα συνθέσουν στο εργαστήριο και να παρασκευάσουν σκευάσματα για να τα πουλήσουν ως φάρμακα, εξασφαλίζοντας ότι θα έχουν την πατέντα και φυσικά και το μονοπώλιο που προκύπτει από αυτήν την πατέντα. Τέτοια σκευάσματα κυκλοφορούν στην αγορά (“Three Different Cannabinoid-Based Medicines Approved by the FDA / Τρία διαφορετικά φάρμακα με βάση τα κανναβινοειδή έλαβαν έγκριση από τον FDA”, ο FDA είναι ο αντίστοιχος ΕΟΦ στις ΗΠΑ).

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, τα συνθετικά κανναβινοειδή δεν είναι το ίδιο με τα φυτικά κανναβινοειδή. Επίσης τα εκχυλίσματα από κάνναβη είναι συνθέσεις που περιέχουν διαφορετικές ποσότητες/ποσοστά από διάφορα κανναβινοειδή, κτλ., και αποτελούν ένα σύνολο από πολλές φυτοχημικές ενώσεις, ενώ τα συνθετικά παρασκευασμένα κανναβινοειδή είναι μόνα τους και ενώ έχουν αρκετές ίδιες ιδιότητες με αυτές των φυτικών έχουν και πολλές παρενέργειες που δεν έχουν οι συνθέσεις των φυτικών και φυσικά αυτό οφείλεται στο ότι αποτελούν μόνες χημικές ενώσεις τεχνητά παρασκευασμένες και απομονωμένες και όχι φυσικές φυτοχημικές συνθέσεις.

Άρα, το κόλπο δεν έπιασε, η πατέντα δεν δούλεψε και έτσι το φυτό παραμένει απαγορευμένο, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με το Γραφείο για τις Ουσίες και το Έγκλημα των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Office on Drugs and Crime). Όσο σιγά-σιγά απελευθερώνεται και γίνεται δυνατή η εργαστηριακή, η επιστημονική και η κλινική έρευνα πάνω στις χημικές ενώσεις της κάνναβης, τόσο αρχίζει να φαίνεται και να γίνεται ολοένα και επιστημονικώς αποδεδειγμένο το γεγονός ότι η κάνναβη είναι ένα πραγματικό φυσικό εργοστάσιο παραγωγής χημικών ενώσεων που μπορούν να γίνουν φάρμακα για μια σειρά από παθήσεις και ασθένειες, από απλές δερματικές παθήσεις έως και προχωρημένου σταδίου καρκίνο. Μέτα από 80 και πλέον χρόνια ξανα-ανακαλύπτουμε το απαγορευμένο φυτό, την κάνναβη.

Υπάρχουν πολλές μελέτες καταχωρημένες στην βάση δεδομένων PubMed[2], που είναι η ιατρική βιβλιοθήκη των ΗΠΑ. Με μια απλή αναζήτηση για τον όρο “cannabis θα βρει κανείς εκεί πάνω από 16.000 αναφορές σχετικές με την κάνναβη. Δυστυχώς αρκετές από αυτές τις μελέτες, το πλήρες κείμενό τους, βρίσκεται πίσω από συνδρομητικές και με επί πληρωμή υπηρεσίες εκδοτικών οίκων (όπως συμβαίνει με δεκάδες άλλες επιστημονικές κοινότητες) και είναι διαθέσιμες μόνο οι αναφορές περιλήψεων για αυτές τις μελέτες.
[2] Το PubMed περιλαμβάνει περισσότερες από 27 εκατομμύρια αναφορές για βιοϊατρική βιβλιογραφία από το MEDLINE, από επιστημονικά περιοδικά και από ηλεκτρονικά βιβλία. Οι αναφορές μπορεί να περιλαμβάνουν συνδέσμους σε περιεχόμενο πλήρους κειμένου στους κεντρικούς υπολογιστές του PubMed και στους ιστότοπους των εκδοτών τους.

Ο Καναδάς είναι η μοναδική χώρα που έχει εδώ και αρκετά χρόνια ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ιατρικής κάνναβης για τους ασθενείς. Με επικεφαλής το Υπουργείο Υγείας του Καναδά (το Health Canada) έχει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό, από την παραγωγή έως την διάθεση τελικών σκευασμάτων στους ασθενείς που τους τα συνταγογραφούν οι γιατροί τους. Στον πληρέστατο ιστότοπο του Health Canada υπάρχει ένας πολυσέλιδος οδηγός για τους επαγγελματίες υγείας που περιέχει ένα πλήρες κείμενο αναφοράς για την συνατογράφηση κάνναβης συνοδευόμενο από 1.000 παραπομπές σε μελέτες σχετικές για την κάνναβη. Δες, “Information for Health Care Professionals / Πληροφορίες για επαγγελματίες υγείας”. Μέσα σε οχτώ κεφάλαια, αυτός ο πληρέστατος οδηγός, περιέχει πάρα πολλές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τους γιατρούς που συνταγογραφούν ιατρική κάνναβη στους ασθενείς τους.

[Σχετικά άρθρα]

Οι Μεγάλες Επιχειρήσεις Πιέζουν για μια Βιομηχανία Γενετικά Τροποποιημένης Κάνναβης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: HERB, “Big Corporations Pushing For Genetically Modified Weed Industry”, Tiffany King, 02 May, 2017, Culture)

Η επέκταση της βιομηχανίας κάνναβης προσελκύει νέους επενδυτές και εταιρείες που θέλουν να μπουν σε αυτόν τον “πράσινο πυρετό” (green rush). Δυστυχώς όμως, αυτή η εποχή της ευκαιρίας προσελκύει επίσης και τους παραγωγούς ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών), όπως η Monsanto και η Bayer, που προετοιμάζουν τις δικές τους θέσεις για μια βιομηχανία γενετικά τροποποιημένης κάνναβης. Το 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Scotts Miracle-Gro, ο Jim Hagedorn, εξέφρασε την επιθυμία του να εξαγοράσει επιχείρηση κάνναβης και να βάλει 500 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματά του για να κάνει ακριβώς αυτό.

ΓΤΟ: Ένα επικίνδυνο μονοπώλιο;

Η πρόσφατη συγχώνευση της Monsanto και της Bayer και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κάνναβη προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους υποστηρικτές της κάνναβης. Πέρυσι, η Monsanto κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) το πρώτο γενετικά τροποποιημένο στέλεχος κάνναβης.

Επιπλέον, ο CEO της εταιρείας Scotts Miracle-Gro (κατασκευαστής παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων) που επιθυμεί να αποκτήσει ολόκληρη τη βιομηχανία, συνδέεται με τη Monsanto, ενώ η Bayer συνδέεται με τη βρετανική εταιρεία GW Pharmaceuticals, η οποία πωλεί το Sativex, ένα σπρέι κάνναβης που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της MS (multiple sclerosis / πολλαπλή σκλήρυνση).

Μια πιθανή εξαγορά της βιομηχανίας κάνναβης από αυτό το μονοπώλιο σημαίνει ότι η γενετικά τροποποιημένη (ή συνθετική) κάνναβη θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας αν οι εταιρείες τα καταφέρουν.

Η πρόσφατη κίνηση της Monsanto για την “εκπαίδευση” των Ευρωπαίων αγροτών σχετικά με την εκσυγχρονισμένη γεωργία (των ΓΤΟ) θεωρείται ως μια προσπάθεια επανα-παρουσίασης των ΓΤΟ ως μια ασφαλής και αναπόφευκτη πορεία προς τα εμπρός.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και το γεγονός ότι οι εταιρείες Monsanto και Bayer μοιράζονται επί του παρόντος εμπορικά μυστικά σχετικά με την παραγωγή γενετικά τροποποιημένης κάνναβης, φαίνεται ότι θέτουν τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη επικράτηση πάνω στον τομέα της κάνναβης.

Ο δισεκατομμυριούχος George Soros που κατέχει 630.000 μετοχές της Monsanto, έχει βάλει εκατομμύρια εντός και εκτός ΗΠΑ σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης της κάνναβης. Όμως τα πιθανά κίνητρα αυτών των επενδύσεων θα μπορούσε να σημαίνει ότι διαφαίνονται προβληματισμοί στον ορίζοντα για τη βιομηχανία.

Η νόμιμη κάνναβη έρχεται με ένα κόστος

Η ώθηση της νομιμοποίησης αποτελεί έναν ευγενή σκοπό για πολλούς από εμάς, αλλά η αυξανόμενη νομιμοποίηση θα μπορούσε να συνεχίσει να ανοίγει τα φράγματα προστασίας από την πλημμύρα αυτού που βιομηχανικοί αναλυτές ονομάζουν “Big Cannabis” / απόδοση: “Μεγαλοβιομηχανία Κάνναβης” (βλ. “Big Cannabis: will legal weed grow to be America's next corporate titan?”).

Ο James Adamson, πρόεδρος του Medical Marijuana Technologies , λέει ότι το μεγάλο μέρος της ώθησης για να γίνει νόμιμη η κάνναβη μπορεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το επικείμενο μονοπώλιο.

Σήμερα δεν υπάρχει τρόπος για να ελέγχεται η παραγωγή κάνναβης και η ποιότητα των στελεχών του φυτού (οι ποικιλίες του). Ένα γενετικά τροποποιημένο στέλεχος που παράγεται από μια εταιρεία με τα διαπιστευτήρια και το κύρος της Monsanto θα δώσει σίγουρα ένα τεράστιο χέρι βοήθειας σε όλους τους ακτιβιστές που είναι υπέρ της νομιμοποίησης και βρίσκονται μέσα σε συγκεκριμένους τομείς της κυβέρνησης και στον επιχειρηματικό κόσμο”.

Όπως είναι τα πράγματα τώρα, η σε ομοσπονδιακό επίπεδο παράνομη κατάσταση της κάνναβης, μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα και “εμποδίζειτην Monsanto και την Bayer να καταλάβουν εντελώς ολόκληρη την βιομηχανία της κάνναβης στις ΗΠΑ, μια βιομηχανία με κύκλο εσόδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιδιώξεις τους παραμένουν περιορισμένες στις 29 Πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει ή αποποινικοποιήσει τη κάνναβη.

Ωστόσο, ο νομικός ειδικός της Drug Policy Alliance, ο Edmund Groensch, πιστεύει ότι μια τεράστια ώθηση από τους εταιρικούς παίκτες μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να γίνει νόμιμη η κάνναβη σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Επί του παρόντος, το ομοσπονδιακό δίκαιο ποινικοποιεί τα παράγωγα της κάνναβης (marijuana και hemp) επειδή η κοινή γνώμη εξακολουθεί να είναι εναντίον της.

Ένας σημαντικός παίκτης, όπως η Monsanto, θα μπορούσε να φέρει εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και προς τους επενδυτές στην αγορά, εάν κατείχε ένα μεγάλο μέρος των εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων και εμπορικών προϊόντων.

Η έγκριση της κάνναβης σε ομοσπονδιακό επίπεδο ακούγεται σαν όνειρο, αλλά αν εταιρείες όπως η Monsanto και η Bayer μονοπωλήσουν την αγορά, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο μέλλον με λιγότερο αποτελεσματικά και δυνητικά επιβλαβή γενετικά τροποποιημένα μπουμπούκια κάνναβης.

[συμπερασματικά από την μτφ.]: Παγκόσμιοι κολοσσοί βιομηχανίες όπως η Monsanto και η Bayer, που πλέον είναι άμεσα συνεργαζόμενες μεταξύ τους και κρατούν στα χέρια τους την παγκόσμια παραγωγή σπόρων και ΓΤΟ αγροτικών προϊόντων καθώς και ένα τεράστιο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής και αγοράς φαρμάκων, βλέπουν ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα τους αφαιρέσει τεράστια κομμάτια από τα μονοπώλια τους. Οπότε ψάχνουν τρόπους να διατηρήσουν αυτά τους τα μονοπώλια με δύο βασικές στοχεύσεις, από την μια να καθυστερήσουν την νομιμοποίηση της κάνναβης και όπου είναι δυνατό να διαιωνίσουν την απαγόρευση της κάνναβης και από την άλλη να προετοιμάσουν το έδαφος με διάφορες πατέντες πάνω σε γενετικά μεταλλαγμένη κάνναβη ή/και πάνω σε εργαστηριακή σύνθεση των χημικών ενώσεων που υπάρχουν στην κάνναβη, για την δημιουργία μονοπωλίων προς εκμετάλλευση. Έτσι είτε νομιμοποιηθεί η κάνναβη είτε όχι, να έχουν στα χέρια τους πατέντες που θα τους εξασφαλίζουν ότι θα μπορούν να ελέγχουν την αγορά.

Αποδεδειγμένα ιατρικά οφέλη της THC

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: ZENPYPE, “Proven Medical Benefits of THC”, #zensocial, November 19, 2016)

Δεκαετίες έρευνας δείχνουν μια ποικιλία ιατρικών χρήσεων για αυτή τη μοναδική χημική ένωση.

Η THC ή τετραϋδροκανναβινόλη, είναι το πιο αναγνωρισμένο συστατικό της κάνναβης. Είναι γνωστό ότι προκαλεί την ευφορία (το “φτιάξιμο”) που έχει κάποιος όταν κάνει χρήση κάνναβης.

Ως αποτέλεσμα, η THC έχει προκαλέσει επίσης τη μεγαλύτερη διαμάχη γύρω από το αν έχει ή δεν έχει ιατρική χρήση το φυτό, με πολλούς από τους επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν ότι η ευφορία που προκαλεί είναι ένα μειονέκτημα.

Ωστόσο, ενώ οι άλλες χημικές ενώσεις, όπως η κανναβιδιόλη (CBD), που υπάρχουν στο φυτό έχουν αρχίσει να ευνοούνται λόγω της έλλειψης ψυχοδραστικότητας, δεκαετίες έρευνας έχουν αποκαλύψει ορισμένα ιατρικά οφέλη μοναδικά για την THC. Ακολουθεί μια λίστα με 7 από αυτά:

1. Βοηθά στον Ύπνο

Πολλοί γνωρίζουν την επίδραση που προκαλεί η κάνναβη στον ύπνο και η έρευνα δείχνει ότι η THC είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για αυτό. Στην πραγματικότητα, οι δοκιμές που διεξήχθησαν στη δεκαετία του '70 διαπίστωσαν ότι οι από του στόματος δόσεις THC βοηθούσαν τόσο τα υγιή άτομα όσο και σε όσους είχαν αϋπνίες να κοιμούνται γρηγορότερα.

Είναι ενδιαφέρον ότι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η THC μπορεί επίσης να βελτιώσει την αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μειώσει τις διακοπές του ύπνου σε όσους υποφέρουν από μια κοινή διαταραχή γνωστή ως άπνοια ύπνου. Οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου με βάση την THC για τη θεραπεία αυτής της πάθησης.

2. Άσθμα

Η θεραπεία του άσθματος μπορεί να μην φαίνεται σαν μια προφανής χρήση για την ιατρική κάνναβη. Όμως, όπως αποδεικνύεται, η ικανότητα της THC να βελτιώνει την αναπνοή στους ασθματικούς υποστηρίζεται από έρευνες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '70.

Μετά από δοκιμές που έδειξαν ότι το κάπνισμα κάνναβης θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των επιθέσεων άσθματος, οι επιστήμονες προσπάθησαν (και απέτυχαν) να αναπτύξουν μια συσκευή εισπνοής που θα μπορούσε να παραδώσει THC. Ενώ η ιδέα του εισπνευστήρα THC εγκαταλείφθηκε τελικά, ορισμένοι λένε ότι οι σύγχρονοι εξατμιστές μπορεί να είναι τελικά η λύση.

3. PTSD

Η μετατραυματική διαταραχή στρες (PTSD) είναι ένας άλλος συνήθης λόγος για τη χρήση ιατρικής κάνναβης. Είναι ενδιαφέρον ότι η ευφορία που προκαλείται από την THC σχετίζεται επίσης με προσωρινές βλάβες της μνήμης.

Ενώ αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μειονέκτημα για ορισμένους χρήστες κάνναβης, η μειωμένη μνήμη είναι συχνά θεραπευτική για όσους αγωνίζονται να ξεχάσουν επώδυνες αναμνήσεις, όπως οι ασθενείς που πάσχουν από PTSD. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι από του στόματος δόσεις THC μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση μιας ποικιλίας συμπτωμάτων που σχετίζονται με την PTSD, συμπεριλαμβανομένων επίκληση αναμνήσεων, διαταραχές και εφιάλτες.

4. Ναυτία και Εμετός

H THC διατίθεται σε μορφή χαπιού για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμετού σε καρκινοπαθείς από τη δεκαετία του '80.

Το Marinol, ένα χάπι που περιέχει συνθετική THC, ήταν το πρώτο φάρμακο με βάση την THC που εγκρίθηκε από το FDA για το σκοπό αυτό. Από τότε, και άλλα χάπια THC έχουν αναπτυχθεί και συνταγογραφούνται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός χαπιού που ονομάζεται Cesamet.

5. Ανακούφιση του Πόνου

Μια από τις πιο κοινές χρήσεις της ιατρικής κάνναβης είναι η ανακούφιση από τον πόνο. Και όπως αποδεικνύεται, η THC είναι το συστατικό της κάνναβης που είναι υπεύθυνο για τα αποτελέσματα της στην ανακούφιση του πόνου.

Μελέτες δείχνουν ότι η THC ενεργοποιεί μονοπάτια στο κεντρικό νευρικό σύστημα που λειτουργούν για να εμποδίσουν τα σήματα πόνου να αποσταλούν στον εγκέφαλο. Ομοίως, η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική έναντι του νευροπαθητικού πόνου ή του πόνου που σχετίζεται με τα νεύρα.

6. Γλαύκωμα

Παρόμοια, μελέτες στη δεκαετία του 1970 έδειξαν ότι η καπνιζόμενη κάνναβη θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα στους πάσχοντες από γλαύκωμα, οι επιστήμονες προσπάθησαν (και απέτυχαν πάλι) να αναπτύξουν έναν τρόπο να χορηγήσουν την THC σε οφθαλμικές σταγόνες. Η ιδέα αποδείχθηκε πολύ περίπλοκη λόγω του γεγονότος ότι το THC δεν είναι διαλυτή στο νερό.

Ενώ μερικοί ασθενείς με γλαύκωμα βασίζονται στην ιατρική κάνναβη μέχρι σήμερα, η Αμερικανική Εταιρεία για το Γλαύκωμα (The American Glaucoma Society) διατηρεί τη θέση ότι τα αποτελέσματά της χρήσης είναι πολύ βραχύβια (διαρκούν 3-4 ώρες) ώστε να θεωρούνται βιώσιμη επιλογή θεραπείας.

7. Διεγερτικό της Όρεξης

Μαζί με την ικανότητά της να μειώνει τη ναυτία, η THC είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως ισχυρό διεγερτικό της όρεξης τόσο σε υγιή όσο και σε άρρωστα άτομα. Ομοίως, τα Marinol και Cesamet συνταγογραφούνται τακτικά για να αυξήσουν την όρεξη σε ασθενείς με καρκίνο και σύνδρομο ανορεξίας που σχετίζεται με το HIV.

Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν με το Marinol υποδηλώνουν ότι η THC μπορεί επίσης να διεγείρει την αύξηση βάρους σε ασθενείς με ανορεξία.

[συμπερασματικά από την μτφ.]: Όλοι καταλαβαίνουν ότι για τις παραπάνω ασθένειες και καταστάσεις υγείας, υπάρχουν σήμερα δεκάδες ή και εκατοντάδες φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα που οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν πατεντάρει και διακινούν μονοπωλιακά στην αγορά αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οπότε αν η κάνναβη γίνει νόμιμη, έστω και μόνο για ιατρική χρήση, όλα αυτά τα κέρδη θα χαθούν σχεδόν άμεσα. Τι εμποδίζει τις φαρμακοβιομηχανίες με τους ισολογισμούς που φτάνουν το ΑΕΠ μιας μικρής χώρας να ρίξουν χρήμα σε πολιτικό επίπεδο για να σταματήσουν τις όποιες προσπάθειες νομιμοποίησης της κάνναβης στις ΗΠΑ και αλλού;

Short URL

Επιμέλεια και κατασκευή ''Η γη των πιγκουίνων''

http://creativecommons.org/images/deed/by.png

Copyleft
Το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας διατίθεται με άδεια Creative Commons